Κλυδωνισμοί Αθήνας – Σκοπίων: Πώς οι πρακτικές Σιλιάνοφσκα και Μιτσκόσκι υπονομεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών – Το «παράθυρο» του άρθρου 7
Το ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας- Σκοπίων φαίνεται να βαθαίνει καθώς μετά την νέα πρόεδρο της γειτονικής χώρας, ο εν αναμονή πρωθυπουργός Κρίστιαν Μιτσκόσκι αγνοεί τις προβλέψεις των Πρεσπών για χρήση του ονόματος έναντι όλων. «Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε παραχώρηση», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και υπενθυμίζοντας πως και η Διεθνής Κοινότητα καλεί τα Σκόπια να τηρήσουν τη Συμφωνία.
Η τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών και ειδικά του κεντρικού της σημείου της, της νέας συνταγματικής ονομασίας είναι εκ των ων ουκ άνευ και για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Σήμερα η Ελλάδα έστειλε το μήνυμα ότι και τα τρία μνημόνια θα κυρωθούν όταν διαπιστωθεί πιστή εφαρμογή της συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά, τα Σκόπια και η νέα ηγεσία της χώρας στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής δεν θα βρουν απέναντί τους μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ΕΡΤNews Νίκο Μελέτη. Ο Κρίστιαν Μιτσκόσκι θέλει να βγάλει τη χώρα από τη βαθιά οικονομική κρίση, φιλοδοξία άμεσα συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται ένας κλεφτοπόλεμος, όπου η ηγεσία της γειτονικής χώρας, η πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, θα προσπαθούν τυπικά να εμφανίζονται ότι τηρούν το γράμμα της συμφωνίας και συγχρόνως να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις ευκαιρίες που τους δίνoυν προβληματικά σημεία της συμφωνίας.
Η χρήση της συνταγματικής ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία», κατά τη συμφωνία των Πρεσπών, προβλέπεται για το κράτος, για τους θεσμούς, για τους φορείς της εξουσίας, για όλους τους φορείς και τις οντότητες οι οποίες έχουν ιδρυθεί με νόμο του κράτους ή χρηματοδοτούνται από το κράτος. «Γι’ αυτό λέμε Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, Κυβέρνηση Βόρειας Μακεδονίας ή Υπουργός Βόρειας Μακεδονίας» διευρκινίζει ο Νίκος Μελέτης.
«Ωστόσο, υπάρχουν παράθυρα από το περίφημο άρθρο 7, το οποίο ήταν προβληματικό από την αρχή, κατά τη γνώμη τη δική μου, το οποίο δίνει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων στον όρο Μακεδονία και μακεδονικός που αφορά δραστηριότητες, αφορά υπηρεσίες. Ακόμη αφορά όλους τους φορείς που δεν έχουν σχέση με το κράτος. Και δίνει τη δυνατότητα στον κύριο Μίτσκοσκι να εμφανίζεται κάπου επίσημα και τυπικά ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, το ταμπελάκι έτσι θα γράφει μπροστά του και ο ίδιος να αναφέρεται όμως στη Μακεδονία, στη μακεδονική οικονομία, στο μακεδονικό έθνος, στον μακεδονικό πολιτισμό, στη μακεδονική ιστορία. Και τυπικά αυτός θα λέει ότι δεν παραβιάζει τη συμφωνία. Τώρα αυτό δείχνει την κακή πίστη, διότι ίσχυε η συμφωνία των Πρεσπών το προηγούμενο διάστημα και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προσπάθησε να εξαντλήσει αυτές τις δυνατότητες».
Πηγή: thecaller.gr