Πολιτική

ΚΚΕ: Να καλυφθούν τα κενά των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων

Την κάλυψη των κενών των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και την ολόπλευρη στήριξη και προστασία των ανήλικων θυμάτων ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας, Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Βιβή Δάγκα, Νίκος Έξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά:

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση, με τυμπανοκρουσίες, εξαγγέλλει μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων και του σχολικού εκφοβισμού, που εφαρμόζει τις αντιεπιστημονικές θεωρίες που βλέπουν ως πανάκεια την αυστηροποίηση των ποινών και το συχνότερο εγκλεισμό των ανήλικων παραβατών στις φυλακές, η κατάσταση που υπάρχει στις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων & Κοινωνικής Αρωγής, τις μόνες Δημόσιες Υπηρεσίες που έχουν ως αντικείμενο την πρόληψη και αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας αλλά και την προστασία του ανήλικου θύματος, είναι τραγική.

Η διαχρονική απαξίωση και εγκατάλειψη των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων, οι σκέψεις για μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ και συγχώνευσή τους με άλλες Υπηρεσίες, για υποκατάσταση του ρόλου τους από ΜΚΟ και άλλα Ιδιωτικού Δικαίου Νομικά Πρόσωπα, αποτελούν απόδειξη της προκλητικής αδιαφορίας της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων για το σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του Συνδέσμου Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων (ΣΕΔΑ) προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης η ακραία υποστελέχωση των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων “αγγίζουν το όριο της αδυναμίας να ανταποκριθούν στο πλήθος των εισερχομένων Υποθέσεων”. Σε πολλά Πρωτοδικεία δεν λειτουργεί καθόλου Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων. Σε άλλα υπάρχει μόνο ένας/μία επιμελητής/επιμελήτρια, που συχνά καλείται να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες όμορων Πρωτοδικείων. Για όλο τον Νομό Αττικής υπάρχουν μόλις 15 υπάλληλοι (περιλαμβανομένων διευθυντή και προϊσταμένης), στη Θεσσαλονίκη υπηρετούν 9 (περιλαμβανομένης της προϊσταμένης) που καλούνται να καλύψουν την ύλη και άλλου Πρωτοδικείου.

Η εικόνα της πλήρους υποστελέχωσης συμπληρώνεται από τη σχεδόν ανυπαρξία διοικητικού προσωπικού, με συνέπεια να επιφορτίζονται οι ήδη επιβαρυμένοι και εξαντλημένοι Επιμελητές Ανηλίκων.

Σε μία Υπηρεσία, όπου οι υπάλληλοί της οφείλουν να μετακινούνται συχνά, είτε υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των εξόδων μετακίνησης (π.χ. στην Αθήνα δεν έχουν καταβληθεί ακόμη έξοδα μετακίνησης που αφορούν το έτος 2022) είτε δεν υπάρχει πρόβλεψη για έκτακτες ανάγκες μετακίνησης, που επίσης προκύπτουν συχνά.

Επιπλέον, Επιμελητές Ανηλίκων που εργάζονται σε αυτοτελή γραφεία και ασκούν de facto καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος, δεν λαμβάνουν το σχετικό επίδομα ευθύνης.

Σε ορισμένες Υπηρεσίες δεν υπάρχουν σύγχρονες, ασφαλείς και επαρκείς εγκαταστάσεις ούτε χώροι κατάλληλοι για την υποδοχή παιδιών και εφήβων που να διασφαλίζουν το απόρρητο των διαδικασιών και την προστασία των παιδιών.

Η λειτουργία ακροατηρίων των Δικαστηρίων Ανηλίκων χωρίς κλιματισμό και με ανεπαρκή φυσικό αερισμό, η έλλειψη μηχανογράφησης σε ορισμένες Υπηρεσίες, οι τεράστιες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων, είναι επίσης ενδεικτικά στοιχεία της αδιαφορίας όλων των κυβερνήσεων για το σοβαρό θέμα της ουσιαστικής και ολόπλευρης αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας.

Τέλος, τραγικές είναι και οι ελλείψεις δημόσιων υποστηρικτικών ψυχοκοινωνικών προνοιακών και θεραπευτικών δομών για ανηλίκους. Οι διαθέσιμες κλίνες για ανηλίκους που χρειάζονται ψυχιατρική φροντίδα -είτε είναι θύτες ή θύματα- είναι ελάχιστες και ο χρόνος αναμονής τόσο γι’ αυτές όσο και για τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας είναι μεγάλος, αναμονή που αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης της κατάστασης του ανηλίκου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, ποια μέτρα θα λάβουν για:

– Την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων Επιμελητών Ανηλίκων και τη δημιουργία νέων.

– Την ενίσχυση των δημόσιων φορέων ψυχικής υγείας και απεξάρτησης παιδιών και εφήβων.

– Την ολόπλευρη στήριξη και προστασία των ανήλικων θυμάτων.

– Την καταβολή των οφειλόμενων εξόδων μετακίνησης, την κάλυψη όλων των πραγματικών εξόδων μετακίνησης και τη χορήγηση επιδόματος οδοιπορικών.

– Την ένταξη των προϊσταμένων Αυτοτελών Γραφείων στο καθεστώς των Προϊσταμένων Τμήματος.

– Την καθιέρωση και αποζημίωση υπερωριακής εργασίας για τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων & Κοινωνικής Αρωγής.

– Την επίλυση κτιριακών προβλημάτων και άλλων ζητημάτων υποδομής».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button