ΚΚΕ: Να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τις μεταθέσεις πυροσβεστών
Ερώτηση προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Οικονομικών σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα από τις μεταθέσεις πυροσβεστών, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Θανάση Παφίλη, Νίκο Έξαρχο και Νίκο Παπαναστάση, έχει ως εξής:
«Τραγικός είναι ο απολογισμός κάθε χρόνο στα μεγάλα πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα.
Ο λαός μας πληρώνει απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, δασικό πλούτο, περιουσίες. Δυστυχώς αποκαλύπτεται κάθε χρόνο η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία επιμένει να παρουσιάζει ως “αντιπυρικό σχεδιασμό” την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη.
Την περσινή χρονιά η καταστροφή αγκάλιασε όλη την Ελλάδα, απ’ τα νησιά του τουρισμού, όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα, περιοχές της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής μέχρι τον Έβρο με την καταστροφή μεγάλου μέρους του δάσους της Δαδιάς, αλλά και ιδιαίτερα περιοχές με εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας, όπως το Στεφανοβίκειο, η Ν. Αγχίαλος, ο Άβαντας της Θράκης, η Ελευσίνα.
Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και όλων των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχει άμεσες επιπτώσεις στην λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος και στη Δασική Υπηρεσία. Η υποχρηματοδότησή τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό έχει δημιουργήσει μεγάλες ελλείψεις, όχι μόνο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα, αλλά κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό.
Παρά τις δραματικές ελλείψεις η κυβέρνηση, σταθερή στο αντιλαϊκό προσανατολισμό της, επιμένει στις προσλήψεις συμβασιούχων πυροσβεστών ορισμένου χρόνου αλλά και επί θητεία προσωπικού με διαφορετική επιχειρησιακή αξιοποίηση και απολαβές, αποσκοπώντας να “καλύψει” προσωρινά τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό.
Οι ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω πανελληνίων δεν μπορούν να καλύψουν τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού οι εισακτέοι είναι λίγοι σε αριθμό και στελεχώνουν την υπηρεσία μετά από 4 χρόνια φοίτησης στις Σχολές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις επιχειρηματικών ομίλων, αεροδρομίων και Εθνικών Οδών, δημοσίευσε το Μάρτη 2017 το Π.Δ. 13/2017, το οποίο επέφερε τις πρώτες αρνητικές τροποποιήσεις στον Κανονισμό Μεταθέσεων των πυροσβεστών.
Το συγκεκριμένο Π.Δ. αποτελεί συνέχεια του Π.Δ. 93/2014 της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ και το οποίο, όπως είχαν καταγγείλει οι πυροσβέστες, άνοιξε το δρόμο για σωρεία μεταθέσεων και μετακινήσεων χωρίς τη θέλησή τους, για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και κενών θέσεων σε όλη την χώρα. Στρώθηκε έτσι ο δρόμος για την έκδοση του κανονισμού μεταθέσεων που ο ν.4662/2020 εισήγαγε και που κατάργησε το αμετάθετο των πυροσβεστών από την πόλη συμφερόντων τους, εισάγοντας πλήθος διατάξεων που οδηγούν σε διαρκείς μετακινήσεις τους πυροσβέστες με πραγματικό στόχο την κάλυψη των αμέτρητων κενών του Σώματος μέσω των αλλεπάλληλων μεταθέσεων.
Επιπλέον, στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο, σύγχρονο οργανόγραμμα κατανομής της δύναμης που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των κατά τόπους κοινωνιών, αλλά βαφτίζονται κάθε χρόνο «υπεράριθμες» υπηρεσίες κατά το δοκούν με απόφαση του Αρχηγού από όπου και μετατίθενται αναγκαστικά πυροσβέστες. Δημιουργούνται έτσι σοβαρά προβλήματα στην ζωή των πυροσβεστών που μετατίθενται επιβαρύνοντας τον οικονομικό και οικογενειακό τους προγραμματισμό.
Επίσης, όπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένα συνδικαλιστικοί φορείς των πυροσβεστών, προκειμένου να καλυφθούν όπως – όπως τα επιπλέον κενά που δημιουργήθηκαν, δεν λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια.
Και πώς θα μπορούσαν άραγε να ληφθούν υπ’ όψιν τέτοια κριτήρια, αφού πλέον το προσωπικό του Σώματος μειώνεται και γερνάει με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από αυτούς που και ο συντάκτης του ν.4662/2020 πιθανώς να είχε στο μυαλό του, ως συνέπεια των λιγοστών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, το οποίο επ΄ ουδενί δεν επαρκεί για την αντιστάθμιση απωλειών λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και μεταπτώσεων πυροσβεστών σε ελαφρά υπηρεσία για λόγους υγείας.
Οι δε προσλήψεις των πυροσβεστών για τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) δημιούργησαν ακόμη μια διαφορετική κατηγορία προσωπικού, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην κάλυψη των γενικών υπηρεσιακών κενών, αφού υπηρετούν αποκλειστικά στις ΕΜΟΔΕ.
Λόγω της κατάστασης αυτής πλέον ακόμη και τα αντεργατικά πλαίσια που ο ν.4662/2020 προβλέπει για αναγκαστικές μεταθέσεις, αδυνατούν να μπαλώσουν τις ανάγκες σε προσωπικό. Έτσι, και όπως καταγγέλλει με έγγραφό της η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου, οι πυροσβέστες είναι αναστατωμένοι από τη φημολογούμενη πρόθεση της κυβέρνησης να τροποποιήσει το αρ, 162, παρ, 2 του ν. 4662/2020 αυξάνοντας το όριο ηλικίας μεταθέσεων πέραν των 48 ετών, με ότι αυτό συνεπάγεται στον οικονομικό και οικογενειακό σχεδιασμό των πυροσβεστών.
Πρόκειται για το γνωστό δόγμα της ελαστικοποίησης της εργασίας, που όλες οι κυβερνήσεις έχουν εισάγει σε πλήθος άλλων κλάδων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση και έχουν άμεσες συνέπειες στους πυροσβέστες, στις οικογένειές τους και στο λαό. Η μη ουσιαστική επίλυσή τους υποβαθμίζει καθημερινά την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία του λαού μας και του δασικού πλούτου της χώρας μας.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι είναι επιβεβλημένη και αναγκαία η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, με ταυτόχρονη εξάλειψη των τεσσάρων κατηγοριών προσωπικού, με άμεση μονιμοποίηση των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών. Είναι άμεση ανάγκη η αύξηση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε όχι απλώς να μην υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας για το αμετάθετο που το αρ. 162, παρ 2 του ν.4662/2020 προβλέπει στους πυροσβέστες, άλλα να μειωθεί και κάτω από τα 48 έτη.
– Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την κατάργηση των απαράδεκτων ρυθμίσεων του ν.4662/2020 που ξεσπιτώνει διαρκώς τους πυροσβέστες και την αντικατάστασή τους από έναν κανονισμό μεταθέσεων που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στους πυροσβέστες και στις οικογένειές τους, μετακινώντας τους σε άλλες περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
– Αν σκοπεύει η κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού, τουλάχιστον στα επίπεδα του 2009 και να προβεί στην άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, βάζοντας τέλος στη διατήρηση προσωπικού τεσσάρων διαφορετικών κατηγοριών».
Πηγή: thecaller.gr