Κιβωτός του Κόσμου: Οι καταγγελίες φέρνουν εξελίξεις – Τα επόμενα βήματα μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου
Με γοργούς ρυθμούς προσπαθεί να τρέξει την υπόθεση που αφορά στην «Κιβωτό του Κόσμου» η κυβέρνηση, μετά και το «ξήλωμα» του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Έτσι τώρα αναζητούν τα πρόσωπα εκείνα που θα κριθούν κατάλληλα ώστε με την εμπειρία τους να αποτελέσουν το νέο μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό αποφασίσθηκε να τοποθετήσει νέο μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο με μονοετή θητεία για να μείνουν όρθιες οι δομές και να διασφαλιστεί η προστασία και η ασφάλεια σε εκατοντάδες ανήλικους που στεγάζονται σε αυτές.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει γρήγορα η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και φυσικά να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Επίσης θα γίνει έλεγχος στα οικονομικά της ΜΚΟ σε βάθος χρόνου καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης (85% – 90%) προερχόταν από χορηγίες και δωρεές.
«Καθως η υπόθεση αφορά ευάλωτα παιδιά απαιτείται -και η Κυβέρνηση επιδεικνύει- ευαισθησία και προσοχη. Υπουργεία -οπως το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας- έπραξαν το αυτονόητο, αναστέλλοντας κάποιες μεταβιβάσεις οικονομικων πόρων και ακίνητης περιουσίας προς την «Κιβωτό του Κόσμου», μέχρι να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς αυτό να θέτει σε διακινδύνευση την λειτουργία της δομής.
Η προσοχή της Κυβέρνησης έχει στραφεί -και μάλιστα από την πρώτη στιγμή- στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στην «Κιβωτό του Κόσμου», με στόχο να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία, εντός της δομής, όποια εξέλιξη και αν έχει η υπόθεση. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί σε τέτοιου είδους περιπτώσεις και ευαίσθητοι, χωρίς παρορμητισμό. Όλα πρέπει να γίνουν -και θα γίνουν- θεσμικά και με βάση τις αρχές του δικαίου και της λογικής», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Την ίδια ώρα στόχος της κυβέρνησης είναι η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και η ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας.
Έτσι προχώρησε σε τρεις βασικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που είναι οι εξής:
1ον: Στη μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτησή του μέχρι την ένταξή του στο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων γονέων.
2ον: Στη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής, ως οικονομική ενίσχυση προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες, που κυμαίνεται από 325 έως και 1.200 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες των παιδιών που υιοθετούνται.
3ον: Στην διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που ήταν τα ηλικιακά όρια, η αναδοχή είναι πλέον εφικτή σε συμπολίτες μας από 25 έως και 75 ετών, με μέγιστη ηλικιακή διαφορά μεταξύ του παιδιού και του αναδόχου τα 50 έτη.