Κινέζοι πωλητές στο Amazon ετοιμάζονται για αυξήσεις τιμών ή αποχώρηση από την αγορά των ΗΠΑ μετά τους δασμούς

Κινεζικές εταιρείες που πωλούν προϊόντα μέσω της πλατφόρμας Amazon ετοιμάζονται να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές των ΗΠΑ ή ακόμα και να εγκαταλείψουν την αγορά μετά την ανακοίνωση απότομης αύξησης των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πωλητές και εκπροσώπους της μεγαλύτερης ένωσης ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, αναφέρει το Reuters.
Ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125%, από το ήδη υψηλό επίπεδο του 104%, κλιμακώνοντας την οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
«Δεν είναι απλώς ένας νέος φόρος. Είναι μια πλήρης ανισορροπία στη δομή του κόστους», δήλωσε ο Wang Xin, πρόεδρος του Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association, που εκπροσωπεί περισσότερους από 3.000 πωλητές της Amazon.
«Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε να επιβιώσει στην αμερικανική αγορά υπό αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε, προειδοποιώντας επίσης για τους κινδύνους που σχετίζονται με καθυστερήσεις εκτελωνισμού και αυξημένο κόστος εφοδιαστικής.
Αρκετοί πωλητές της Shenzhen που πήραν συνέντευξη από το Reuters επιβεβαίωσαν ότι εξετάζουν είτε αυξήσεις τιμών έως και 30% είτε πλήρη απόσυρση από την αγορά των ΗΠΑ. Κάποιοι επαναπροσανατολίζονται προς εναλλακτικές αγορές όπως η Ευρώπη, ο Καναδάς ή το Μεξικό, για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον Αμερικανό καταναλωτή.
Η Κίνα είναι η πηγή περίπου των μισών ενεργών πωλητών στο Amazon, και μόνο στην πόλη Σενζέν υπάρχουν πάνω από 100.000 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν ετήσια έσοδα περίπου 35,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το SmartScout.
Ο Dave Fong, πωλητής διαφόρων προϊόντων (από σακίδια πλάτης έως ηχεία Bluetooth), είπε ότι έχει ήδη αρχίσει να σημειώνει τα προϊόντα των ΗΠΑ έως και 30%, μείωσε τον διαφημιστικό προϋπολογισμό του στο Amazon και άφησε το απόθεμα να μειωθεί. “Για εμάς και πολλούς άλλους, είναι ξεκάθαρο: δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε στην αμερικανική αγορά. Οι επενδύσεις πρέπει να μειωθούν και οι πόροι να ανακατευθυνθούν σε άλλες περιοχές».
Ο Brian Miller, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Amazon εδώ και επτά χρόνια, δήλωσε ότι δεν βλέπει το νόημα της ανάπτυξης νέων προϊόντων στο τρέχον πλαίσιο, εκτιμώντας ότι, σε έναν ή δύο μήνες, οι τιμές των προϊόντων του θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, μόλις εξαντληθούν τα τρέχοντα αποθέματα. Για παράδειγμα, ένα σετ παιχνιδιών που πωλείται επί του παρόντος για 20 $, το οποίο κοστίζει 3 $ για την παραγωγή, θα κοστίζει 7 $ μετά την εφαρμογή των νέων δασμών, επιβάλλοντας αύξηση της τιμής τουλάχιστον 20%, ή ακόμα και 50% στην περίπτωση ακριβότερων προϊόντων.
«Εάν τα πράγματα παραμείνουν έτσι, δεν βλέπω πόσο βιώσιμη θα είναι η παραγωγή στην Κίνα για την αμερικανική αγορά. Τελικά, η μεταποίηση θα πρέπει να μεταφερθεί σε χώρες όπως το Βιετνάμ ή το Μεξικό», δήλωσε ο Miller.
Ο Wang Xin προειδοποίησε επίσης ότι ο αντίκτυπος αυτών των δασμών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κίνα θα μπορούσε να είναι καταστροφικός, οδηγώντας σε ταχεία επιτάχυνση του ποσοστού ανεργίας στον βιομηχανικό και εξαγωγικό τομέα.
Πηγή: thecaller.gr