Κόσμος

Κερδίζει έδαφος η πρόταση για τη σύσταση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για επανορθώσεις από την εποχή της δουλείας

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, σε χθεσινή συνεδρίαση του παγκόσμιου οργανισμού απεύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες να κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση των επανορθώσεων για τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής που εξαναγκάστηκαν σε δουλεία σε άλλες ηπείρους.

Με την παρέμβαση αυτή ενισχύεται η πρωτοβουλία χωρών της Αφρικής και της Καραϊβικής για τη δημιουργία ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου που θα αξιολογήσει τις επανορθώσεις για εγκλήματα που χρονολογούνται από την εποχή του διατλαντικού εμπορίου σκλάβων. Οι επανορθώσεις θα μπορούσαν να λάβουν διάφορες μορφές, ακόμη και οικονομικές αποζημιώσεις.

«Συμφωνώ με τα αιτήματά σας για δράση τώρα», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ομιλία του στο κλείσιμο του τετραήμερου Μόνιμου Φόρουμ του ΟΗΕ για τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής (PFPAD).

«Σχετικά με τις αποζημιώσεις, πρέπει επιτέλους να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση με γνήσιες δεσμεύσεις ώστε να προχωρήσουν γρήγορα από τα λόγια σε μια δράση που θα αντιμετωπίζει επαρκώς τα λάθη του παρελθόντος», συμπλήρωσε ο Φόλκερ Τουρκ.

Η ιδέα των επανορθώσεων είναι ελκυστική για πολλά κράτη, όμως παραμένει διχαστική αφού δεν έχει γίνει αποδεκτή από τις περισσότερες πρώην αποικιακές δυνάμεις.

Η Ολλανδία έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για τον ρόλο της στο δουλεμπόριο και σχεδιάζει ένα ταμείο 200 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να αντιμετωπίσει αδικίες αυτού του παρελθόντος.

Από την άλλη πλευρά, ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών αναγνώρισε τον αρνητικό ρόλο της χώρας στο εμπόριο σκλάβων, όμως είπε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την καταβολή αποζημιώσεων, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα διδάγματα από την ιστορία για τις σημερινές προκλήσεις.

Το PFPAD είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο του ΟΗΕ που κάνει συστάσεις σε άλλα όργανα του οργανισμού. Χθες Παρασκευή επανέλαβε την έκκλησή του για σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου για τη δουλεία, προσθέτοντας αυτή τη φορά ότι θα πρέπει να συσταθεί μέσω του οργάνου χάραξης της πολιτικής του ΟΗΕ, δηλαδή της Γενικής Συνέλευσης.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button