Ήττα της FIFA στην υπόθεση Λασανά Ντιαρά
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλήθηκε να αποφανθεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του πρώην Γάλλου ποδοσφαιριστή Λασανά Ντιαρά, άλλοτε παίκτη της Τσέλσι και της Ρεάλ Μαδρίτης, και της FIFA σχετικά με το τι συμβαίνει όταν οι παίκτες καταγγέλλουν μονομερώς το συμβόλαιό τους.
Σε μια πολυαναμενόμενη ετυμηγορία, οι δικαστές διαπίστωσαν ότι, περιορίζοντας τη δυνατότητα ενός ποδοσφαιριστή να αναζητήσει περαιτέρω απασχόληση, οι ισχύοντες κανόνες της FIFA εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία και τον ανταγωνισμό μεταξύ των συλλόγων της ΕΕ.
«Το Δικαστήριο κρίνει ότι όλοι αυτοί οι κανόνες είναι αντίθετοι προς το δίκαιο της ΕΕ», αναφέρεται.
Η απόφαση θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την αγορά μεταγραφών, επιτρέποντας στους παίκτες να εγκαταλείψουν τον σύλλογό τους χωρίς να φοβούνται ότι θα παγιδευτούν νομικά στη συνέχεια.
Ο Βέλγος δικηγόρος του Ντιαρά, Ζαν-Λουίς Ντιπόν, ο οποίος είχε ονομάσει την υπόθεση “υπόθεση Bosman 2.0”, χαιρέτισε τη νέα απόφαση ως «απόλυτη νίκη».
Ο Ντιπόν συμμετείχε επίσης στην υπόθεση-ορόσημο του 1995 για τον ελάχιστα γνωστό τότε παίκτη Ζαν-Μαρκ Μπόσμαν, η οποία επέτρεψε στους παίκτες να μετακινηθούν σε άλλο σύλλογο στο τέλος του συμβολαίου τους χωρίς την καταβολή αμοιβής μεταγραφής και έθεσε τέλος στις ποσοστώσεις για τους ξένους παίκτες στους συλλόγους.
Σε απάντηση στην ετυμηγορία της Παρασκευής (4/10), η FIFA δήλωσε ότι «θα αναλύσει την απόφαση σε συντονισμό με άλλους ενδιαφερόμενους πριν σχολιάσει περαιτέρω».
«Η FIFA είναι ικανοποιημένη ότι η νομιμότητα των βασικών αρχών του συστήματος μεταγραφών επιβεβαιώθηκε εκ νέου με τη σημερινή απόφαση», πρόσθεσε.
«Η απόφαση θέτει υπό αμφισβήτηση μόνο δύο παραγράφους δύο άρθρων των κανονισμών της FIFA για το καθεστώς και τις μεταγραφές παικτών, τις οποίες καλείται τώρα να εξετάσει το εθνικό δικαστήριο».
Αλλά η παγκόσμια ένωση παικτών FIFPRO χαρακτήρισε την απόφαση «σημαντική απόφαση».
«Ολόκληρη η οικονομική λογική πίσω από την αγορά μεταγραφών υπονομεύεται σήμερα», δήλωσε στο AFP ο δικηγόρος της FIFPRO Πίτερ Πεπέ.
Οικονομικοί και νομικοί κίνδυνοι
Η ιστορία του Λασανά Ντιαρά μετράει 10 χρόνια.
Τον Αύγουστο του 2014, η Λοκομοτίβ έλυσε το συμβόλαιο του μεσοεπιθετικού επικαλούμενη συμβατικές παραβάσεις του παίκτη. Ο ρωσικός σύλλογος ζήτησε επίσης αποζημίωση 20 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ντιαρά, ο οποίος είναι σήμερα 39 ετών.
Ο Ντιαρά, ο οποίος έπαιξε επίσης για την Άρσεναλ και την Πόρτσμουθ μεταξύ άλλων συλλόγων κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αρνήθηκε και ζήτησε από τη Λοκομοτίβ να του καταβάλει αποζημίωση.
Τελικά η FIFA τον διέταξε να πληρώσει στην πρώην ομάδα του 10 εκατομμύρια ευρώ, πρόστιμο που επικυρώθηκε από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο. Ο Ντιαρά έλαβε επίσης αναδρομική ποινή αποκλεισμού 15 μηνών.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA, εάν ένας παίκτης λύσει το συμβόλαιό του μονομερώς και «χωρίς εύλογη αιτία», πρέπει να καταβάλει αποζημίωση, η οποία περιλαμβάνει τις αποδοχές και τα οφέλη του μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του.
Επιπλέον, ο σύλλογος που τον αγοράζει μπορεί να θεωρηθεί συνυπεύθυνος για οποιαδήποτε αποζημίωση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να του απαγορευτεί η υπογραφή νέων παικτών για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Οι εθνικές ποδοσφαιρικές ενώσεις είναι επίσης υποχρεωμένες να αρνηθούν να εκδώσουν πιστοποιητικό που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας μεταγραφής όσο εκκρεμεί μια διαμάχη.
Ως αποτέλεσμα, οι σύλλογοι δεν έσπευσαν να προσλάβουν τον Ντιαρά μετά την αποχώρησή του από τη Λοκομοτίβ.
Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι οι κανόνες παραβιάζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην ΕΕ και είναι αντίθετοι με την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού εντός του μπλοκ των 27 χωρών.
Ο Ντιαρά ζήτησε έξι εκατομμύρια ευρώ από τη FIFA, με την αιτιολογία ότι δεν μπορούσε να αγωνιστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν 2014-2015.
Η βελγική Σαρλερουά ανακάλεσε την προσφορά συμβολαίου, φοβούμενη τις πιθανές νομικές και οικονομικές συνέπειες.
Μετά από αρκετές ανατροπές, ένα βελγικό δικαστήριο ζήτησε από το ΔΕΕ τη γνώμη του επί του θέματος.
Την Παρασκευή (4/10), το ΔΕΕ έκρινε ότι οι κανόνες εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των παικτών, «επιβάλλοντας σημαντικούς νομικούς κινδύνους, απρόβλεπτους και ενδεχομένως πολύ υψηλούς οικονομικούς κινδύνους, καθώς και μεγάλους αθλητικούς κινδύνους στους παίκτες και στους συλλόγους που επιθυμούν να τους απασχολήσουν».
Αν και ορισμένοι περιορισμοί θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν για να επιτραπεί ένας ορισμένος βαθμός σταθερότητας στα ρόστερ των ποδοσφαιρικών συλλόγων, οι εν λόγω κανόνες υπερέβαιναν «τα αναγκαία όρια για την επιδίωξη αυτού του στόχου», ανέφερε το δικαστήριο.
Η απόφαση ρίχνει τον κόσμο των ποδοσφαιρικών μεταγραφών σε αβεβαιότητα.
Οι μικρότερες ομάδες συχνά βασίζονται στην ανταλλαγή παικτών για να διατηρήσουν τα οικονομικά τους, προσλαμβάνοντας νεαρούς υποψήφιους φτηνά για να τους πουλήσουν αργότερα σε υψηλή τιμή.
Οι σύλλογοι δεν έχουν επί του παρόντος καμία υποχρέωση να αφήνουν παίκτες να φύγουν πριν από τη λήξη του συμβολαίου τους, γεγονός που δίνει στη διοίκηση δύναμη στις διαπραγματεύσεις για τις μεταγραφές, έναν μοχλό που ενδεχομένως να χάσουν.
Πηγή: ertsports.gr
Πηγή: thecaller.gr