Κόσμος

ΗΠΑ-Προεδρικές εκλογές: Γιατί τα ΜΜΕ ανακοινώνουν τα εκλογικά αποτελέσματα

Από το 1848, το Associated Press (AP) ανακοινώνει τον νικητή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια δημοσιογραφική παράδοση που συνεχίζεται και σήμερα. Πώς ξεκίνησε όμως αυτό; Το 1848 δεν υπήρχε ίντερνετ, τηλεόραση ή ραδιόφωνο, παρά μόνο ο τηλέγραφος. Καθώς δεν υπήρχε μια ομοσπονδιακή αρχή που να συντονίζει την εκλογική διαδικασία, τον ρόλο αυτό ανέλαβαν οι συλλέκτες ειδήσεων. Την αρχή έκανε το Associated Press, το οποίο κοινοποίησε τα αποτελέσματα σε ολόκληρη τη χώρα.

«Σε αντίθεση με την πραγματικότητα της αποκεντρωμένης κυβερνητικής δομής, κανείς εκτός από τα μέσα ενημέρωσης δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει το κόστος της καταμέτρησης των ψήφων», εξηγεί ο Ρικ Έντμοντς, αναλυτής ΜΜΕ στο Poynter Institute for Media Studies.

Η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή ρυθμίζει ορισμένες πτυχές των εκλογών, αλλά δεν καταμετρά τις ψήφους. Έτσι, το κενό παρέμεινε μεταξύ των αποτελεσμάτων των μεμονωμένων πολιτειών και της συλλογικής απόφασης της χώρας. Έκτοτε, ο αριθμός των ειδησεογραφικών πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης έχει αυξηθεί και η τεχνολογία έχει εξελιχθεί. Παρόλα αυτά, τα ΜΜΕ συνεχίζουν να ανακοινώνουν στους Αμερικανούς πολίτες ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ξεκίνησαν να κάνουν τις δικές τους αναλύσεις στην εκλογική αναμέτρηση του Ρίτσαρντ Νίξον με τον Τζον Φ. Κένεντι το 1960, εξετάζοντας δεδομένα και ανακοινώνοντας τους νικητές για κάθε πολιτεία. Ωστόσο, έχουν γίνει και λάθη σε αυτή τη διαδικασία. Σήμερα, οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν στα δυτικότερα μέρη των ΗΠΑ την ημέρα των εκλογών μπορεί να γνωρίζουν ήδη κάποια αποτελέσματα σε πολιτείες της Ανατολικής ακτής.

Το 2003 ιδρύθηκε το National Election Pool (NEP), μια κοινοπραξία αμερικανικών ειδησεογραφικών οργανισμών που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα exit polls. Το NEP έχει συνάψει συμφωνία με την εταιρεία έρευνας αγοράς Edison Research για την παροχή δεδομένων στα μέσα ενημέρωσης ABC, CBS, CNN, NBC και Reuters. Το 2016, το Associated Press αποχώρησε από την κοινοπραξία για να αναπτύξει το AP VoteCast, το οποίο χρησιμοποιούν και άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, όπως το Fox News, το NPR, το PBS, το Univision, το USA Today και η Wall Street Journal.

Το AP χρησιμοποιεί ένα δίκτυο ανταποκριτών σε 50 πολιτείες οι οποίοι συγκεντρώνουν τα αποτελέσματα από υπαλλήλους της κομητείας και άλλους τοπικούς αξιωματούχους. Άλλοι δημοσιογράφοι του AP συγκεντρώνουν αποτελέσματα από ιστότοπους πολιτειών ή κομητειών, καθώς και μέσω ηλεκτρονικών ροών δεδομένων μεμονωμένων πολιτειών. Αναλυτές και συντάκτες του AP παρακολουθούν την καταμέτρηση ψήφων και συμβουλεύονται έρευνα που περιλαμβάνει δημογραφικά δεδομένα, ιστορικό ψηφοφορίας και στατιστικά στοιχεία σχετικά με προηγούμενες εκλογές, προκειμένου να ανακηρύξουν τον νικητή.

Exit polls και ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Εάν δεν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση το βράδυ των εκλογών, πώς μπορούν τα ΜΜΕ να επιβεβαιώσουν τη νίκη ενός υποψηφίου;

«Όλα όσα αναφέρουμε είναι ανεπίσημα, αλλά προέρχονται από επίσημη πηγή», εξήγησε ο Τζο Λένσκι, συνιδρυτής και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Edison Research.

Οι περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι της Edison Research ενημερώνουν την κεντρική ομάδα της εταιρείας σχετικά με τα δεδομένα αποτελεσμάτων. Διεξάγουν επίσης exit polls για να πάρουν μια ιδέα σχετικά με την πρόθεση ψήφου των πολιτών.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του AP Ντέιβιντ Σκοτ, το AP VoteCast λαμβάνει υπόψη την καταμέτρηση των ψήφων, τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, τα αποτελέσματα της πρόωρης ψηφοφορίας αλλά και αυτά προηγούμενων εκλογών, καθώς και τους κανόνες σχετικά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, προκειμένου να ανακυρήξει τον πιθανό νικητή. Το AP VoteCast συλλέγει επίσης δημογραφικά δεδομένα καθώς και δεδομένα πρόθεσης ψήφου μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.

(MARIO TAMA / Getty Images via AFP)

Τι να περιμένουμε το βράδυ των εκλογών

Εάν αποδειχθούν σωστές οι δημοσκοπήσεις, ο νικητής ή η νικήτρια μπορεί να μην γίνει γνωστός ή γνωστή για ημέρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

«Τα υπολογιστικά μας μοντέλα είναι προγραμματισμένα να επιβεβαιώνουν μια νίκη μόνο όταν είναι 99,5% σίγουρα», είπε ο Λένσκι.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μια ομάδα αναλυτών εξετάζει τα δεδομένα των υπολογιστικών μοντέλων πριν ανακοινώσει τις προβλέψεις της.

ΠΗΓΗ: AP, DW

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button