Ηλεκτρικό ρεύμα: Κατέβασμα διακόπτη σε στρατηγικούς κακοπληρωτές
Με κατέβασμα του διακόπτη θα τιμωρούνται όσοι καταναλωτές -συστηματικά- δεν αποπληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος, φορτώνοντας έτσι τις οφειλές τους στους συνεπείς καταναλωτές.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» το μέτρο αυτό «θα συμπεριληφθεί στην πρόταση της ΡΑΑΕΥ για την τροποποίηση του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας, που προβλέπει τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των καταναλωτών, το οποίο καταχρώνται «στρατηγικοί κακοπληρωτές» μεταφερόμενοι από πάροχο σε πάροχο, αφήνοντας πίσω τους «φέσια».
Η ΡΑΑΕΥ παρουσίασε χθες την εισήγησή της στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία πρότεινε τη συμπλήρωσή της με το μέτρο της διακοπής του ρεύματος για την κατηγορία των «στρατηγικών κακοπληρωτών», οι οποίοι θα εντοπίζονται έπειτα από διερεύνηση των στοιχείων τους από τον ΔΕΔΔΗΕ σε βάθος 5ετίας.
Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία και με την ΑΑΔΕ θα ελέγχει πόσοι λογαριασμοί ανά έτος στην 5ετία ήταν απλήρωτοι και σε πόσους παρόχους, και στις περιπτώσεις που διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται για οικονομική δυσπραγία αλλά για συστηματική κατάχρηση του κώδικα θα προχωράει σε αποκοπή του ρεύματος υποχρεώνοντας τον καταναλωτή να πληρώσει για την επανασύνδεσή του. Αυτό που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί είναι ο αριθμός των λογαριασμών που θα πρέπει να είναι απλήρωτος για να εκκινήσει η διαδικασία του ελέγχου για μια πενταετία πίσω.
Πιο επιεικής, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ, θα είναι η αντιμετώπιση καταναλωτών με ανεξόφλητες οφειλές που δεν είναι όμως «στρατηγικοί κακοπληρωτές».
Η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ προβλέπει δυνατότητα εντολής διακοπής ρεύματος σε πελάτη που έχει αλλάξει πάροχο και από τον προηγούμενο στην περίπτωση που αυτός χρωστάει πάνω από δύο λογαριασμούς καθώς και δικαίωμα σήμανσης στην πλατφόρμα «Θαλής» του ΔΕΔΔΗΕ των καταναλωτών με ανεξόφλητες οφειλές.
Στόχος του ΥΠΕΝ με την τροποποίηση του κώδικα προμήθειας (άρθρο 42) είναι να μπει τέλος στο φαινόμενο του «ενεργειακού τουρισμού», που έχει φορτώσει τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού με πάνω από 500 εκατ. οφειλές μέσα σε δύο χρόνια, κόστος που επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές».
Πηγή: thecaller.gr