Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Έξαρση ιογενών λοιμώξεων και η τριπλή επιδημία κάνουν δύσκολο τον φετινό χειμώνα
Σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η τριπλή επιδημία Covid-19, γρίπης, RSV λοίμωξης, το φετινό χειμώνα, όπου παρατηρούνται ανησυχητικά αυξημένα ποσοστά λοιμώξεων,
Αυτό ανέφεραν ειδικοί επιστήμονες σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με θέμα: «Η τριπλή επιδημία, covid-19, γρίπη, RSV λοίμωξη: Υπερβολή ή πραγματικότητα;».
Στόχος της ημερίδας η ενημέρωση για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, οι κατευθύνσεις που πρέπει να δοθούν στους πολίτες, οι επιβαρυντικοί παράγοντες, τα συμπτώματα, η σημασία του εμβολιασμού καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης και προφύλαξης.
“Δεν είναι εύκολος χειμώνας, απρόσμενα επιβαρυμένος”, ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, κάνοντας λόγο για ανησυχητική έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Το θέμα, είπε, δεν είναι ελληνικό, καθώς έξαρση παρατηρείται και σε άλλες χώρες. “Διαπιστώνουμε ότι η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο όγκο υγειονομικών κινδύνων και ως ιατρική κοινότητα πρέπει να “ειδοποιήσουμε και να προφυλάξουμε τους πολίτες”.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόβλημα της δραματικής έλλειψης φαρμάκων, μιας γενικότερης αγωνίας που σχετίζεται με τις ουρές στα παιδιατρικά νοσοκομεία και την επικινδυνότητα της έκβασης των ιώσων που προβληματίζει γιατρούς και πολίτες. Το επιστημονικό προσωπικό είναι σημαντικό να προσδιορίσει τα σημάδια στους πολίτες για την προσέλευση στα νοσοκομεία όταν κρίνεται απαραίτητο για όλες τις ηλικίες, είπε.
Μιλώντας για την διαθεσιμότητα των υγειονομικών εν όψει της νέας περιόδου έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων, τόνισε τον κομβικό ρόλο που παίζουν οι ιδιώτες γιατροί, λέγοντας ότι “αποτελούν το πραγματικό μέτωπο της ΠΦΥ”.
Αναφερόμενος στον προσωπικό γιατρό είπε ότι ο ΙΣΑ υποστηρίζει σθεναρά τον θεσμό, αλλά με τον σωστό τρόπο, διότι η συνδρομή του είναι το Α και το Ω για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στελέχωσης του συστήματος υγείας, τονίζοντας ότι “πρέπει να μπει νέο αίμα” στις δομές υγείας. “Πρέπει να επενδύσουμε στην Υγεία”, είπε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα, το οποίο θα επιλέγει και ο παγκόσμιος πολίτης, οι γιατροί να μείνουν στην Ελλάδα και να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει τα προηγούμενα χρόνια..
Για την ετοιμότητα του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της νέας υγειονομικής πρόκλησης μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι “η πανδημία μας έδειξε ότι πρέπει να επενδύσουμε πόρους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί ως προς την έννοια του κρατικού και του ιδιωτικού διότι απέδειξε και η πανδημία ότι οι ιδιώτες γιατροί αντίστοιχα παρείχαν σοβαρές υπηρεσίες και κάλυψαν τα κενά που υπήρχαν στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας”.
Αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια χάραξης ενός πλαισίου ολιστικής προσέγγισης υγείας και, όπως είπε, ξεκίνησε ήδη μια σειρά προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ιδιαιτέρως είπε ο υπουργός “επενδύουμε στην ΠΦΥ”, με αναβάθμιση των δομών και το θεσμό του προσωπικού γιατρού, αναφέροντας μάλιστα ότι το υπουργείο είναι σε διάλογο με τους ιατρικούς συλλόγους για επιπλέον κίνητρα για να υπάρξει προσέλκυση παραπάνω γιατρών στον θεσμό. Η προσέγγιση που ακολουθείται είναι ότι οι δομές θα πρέπει να εξυπηρετούν τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών, είπε.
Στοιχεία για τους εμβολιασμούς
Στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών έναντι του SARS-CoV2 και της γρίπης έδωσε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 22 εκατ. εμβολιασμοί έναντι της Covid-19, περίπου 8 εκατ. πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση. Άτομα άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν με δεύτερη αναμνηστική δόση είναι στο 25,6%.
Η Ελλάδα σχετικά με την δεύτερη αναμνηστική δόση βρίσκεται στον μέσο όρο της ΕΕ (15η θέση), ενώ στην τρίτη αναμνηστική δόση βρίσκεται στην 4η θέση και αυτό σημαίνει ότι έχουν χαλαρώσει τα προγράμματα εμβολιασμού των ευρωπαϊκών χωρών.
Σχετικά με τον εμβολιασμό για την γρίπη είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2,5 εκατ. εμβολιασμοί, ποσοστό 24% του πληθυσμού. Στους υγειονομικούς παρατηρείται καλύτερο ποσοστό ανταπόκρισης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Για τα οφέλη των εμβολίων και τις μελλοντικές προσδοκίες μίλησε ο Χαράλαμπος Γώγος, ομ. καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών. Για την επικαιροποίηση των οδηγιών αντιμετώπισης της covid-19 στην ΠΦΥ, μίλησε ο Γεώργιος Σαρόγλου, ομ. καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τονίζοντας ότι η έγκαιρη παροχή υπηρεσιών υγείας σώζει ζωές.
Πηγή: thecaller.gr