Η παχυσαρκία κοστίζει ακριβά (και) στο Σύστημα Υγείας
Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία συνδέεται με 229 συννοσηρότητες, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδη διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων νοσημάτων -αλλού ως παράγοντας κινδύνου, αλλού αιτιολογικά και αλλού δρώντας πολλαπλασιαστικά στο πρόβλημα.
Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ουγγαρία και Τσεχική Δημοκρατία αποκάλυψε ότι και το κόστος των συννοσηροτήτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία (obesity-related complications -ORC), είναι ιδιαιτέρως σημαντικό.
Η μελέτη, με τίτλο «Η Οικονομική Επιβάρυνση της Παχυσαρκίας σε 4 Χώρες της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης: Μελέτη μικροκοστολόγησης» έδειξε ότι η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) και οι καρδιαγγειακές νόσοι (στηθάγχη, κολπική μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια) είναι οι πιο κοστοβόρες για τα συστήματα υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία συννοσηρότητες, με ετήσια επιβάρυνση κόστους ανά συννοσηρότητα και ανά ασθενή πάνω από 1.500 δολάρια και συνολικό ετήσιο κόστος για τη χώρα μας περί τα 5 δισ. ευρώ.
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ένα άτομο που ζει με παχυσαρκία είναι πιθανό να εμφανίσει περισσότερες από μία συννοσηρότητες στη διάρκεια της ζωής του- με αποτέλεσμα το κόστος ανά ασθενή να πολλαπλασιάζεται.
Οι 4 χώρες που έλαβαν μέρος στη μελέτη δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Πρόκειται για χώρες όπου το ποσοστό παχυσαρκίας έχει πλέον εκτιναχθεί πάνω από το 20%.
Τα δύο άκρα στην οικονομική επιβάρυνση κατέχουν η υπέρταση ως η πιο οικονομική συννοσηρότητα (ετήσια επιβάρυνση 592 δολάρια ανά ασθενή) και η καρδιακή ανεπάρκεια που ως η πιο δαπανηρή (έως 16.258 δολάρια). Οι δαπάνες έχουν άμεση σχέση με τη βαρύτητα της νόσου και την επακόλουθη αυξημένη χρήση πόρων, π.χ. για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.
“Πρόκειται για την πρώτη μελέτη σε παρεμφερείς χώρες που αξιολόγησε διεξοδικά το κόστος και την επιβάρυνση που σχετίζεται με τη διαχείριση των ORC”, σχολιάζει ο κ. Κώστας Αθανασάκης, επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας, στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Αν και η μελέτη δεν συμπεριέλαβε το κοινωνικό κόστος των συννοσηροτήτων, όπως η απώλεια παραγωγικότητας, δείχνει με μεγάλη σαφήνεια πως η παχυσαρκία και τα συνοδά της νοσήματα προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στα συστήματα υγείας και πως είναι σημαντική η αποτροπή ή η καθυστέρηση εμφάνισης των ORC, μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των πολιτών για την πρόληψη και καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
“Η παχυσαρκία αποτελεί μια νόσο που συνδέεται αιτιωδώς με άλλες ασθένειες, κυρίως καρδιαγγειακές. Η Ελλάδα ουσιαστικά διαθέτει 2,5% του ΑΕΠ της κάθε χρόνο για τη διαχείριση της παχυσαρκίας και των συννοσηροτήτων, ξοδεύοντας περί τα 5 δισ. ευρώ που θα μπορούσαμε να κερδίσουμε και να δώσουμε σε άλλα πεδία του συστήματος υγείας. Κάθε νόσος που προλαμβάνεται και ελέγχεται είναι κέρδος για όλους, για τους ασθενείς και τα συστήματα υγείας. Εξοικονομούμε πολύτιμους πόρους”, καταλήγει ο κ. Αθανασάκης.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τη Novo Nordisk και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ISPOR (International Society of Pharmacoeconomics and Outcome Research), τον περασμένο Νοέμβριο. Παρουσιάστηκε επίσης πριν από μερικές ημέρες στο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, που είχε ως θέμα “40 χρόνια ΕΣΥ- Συνεργατικές λύσεις για ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας”.
Πηγή: thecaller.gr