Κόσμος

Η Μόσχα ζητά από την Google την επαναφορά 200 φιλορωσικών καναλιών στο YouTube

Το Κρεμλίνο ζήτησε από την Google να επαναφέρει στον «διαδικτυακό αέρα» περισσότερα από 200 φιλορωσικά κανάλια στο YouTube, τα οποία είχαν αποκλειστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, μετέδωσε χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η ρωσική κρατική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor ενημέρωσε ότι απεύθυνε αίτημα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Σουντάρ Πιτσάι, να ξεμπλοκάρει τα διαδικτυακά κανάλια των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ομοσπονδιακών αρχών, εταιρειών, αθλητικών συλλόγων, καθώς και διαφόρων δημοσίων προσώπων που μιλούν υπέρ των ενεργειών των ρωσικών αρχών.

Ανάμεσα στα κανάλια του YouTube που η κρατική αρχή θέλει να αποκατασταθούν, συμπεριλαμβάνονται και αυτά του Russia Today (RT), που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο, και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος RBC, όπως μετέδωσε το TASS.

Το αίτημα της Roskomnadzor έρχεται σχεδόν μία εβδομάδα αφότου η ρωσική κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Rostelecom προειδοποίησε ότι οι ταχύτητες ροής του YouTube μπορεί να επιβραδυνθούν λόγω «τεχνικών προβλημάτων» του εξοπλισμού της Google.

Φιλοκυβερνητικά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν σχολιάσει ότι η ρωσική κυβέρνηση επιβραδύνει σκόπιμα το YouTube, με σκοπό να το μπλοκάρει πλήρως μέχρι τέλος του έτους. Το Κρεμλίνο διέψευσε αυτά τα δημοσιεύματα τις αναφορές και κατηγορεί τη Google για απόσυρση εξοπλισμού από τη Ρωσία.

Η Μόσχα προς το παρόν δεν έχει μπλοκάρει το YouTube, όπως έκανε με το Facebook, το Instagram και το X (πρώην Twitter), καθώς και άλλα πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Ήδη πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε απειλήσει με κυρώσεις την Google και άλλες δυτικές εταιρείες τεχνολογίας αν δεν διέγραφαν απαγορευμένο για τη Μόσχα περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου οτιδήποτε προς υποστήριξη του αείμνηστου αντιπολιτευόμενου ηγέτη, Αλεξέι Ναβάλνι.

Από την πλευρά του, το YouTube ανέστειλε όλες τις υπηρεσίες που βασίζονται σε πληρωμές στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button