Υγεία

Η έλλειψη άσκησης «κοστίζει» σε Υγεία και Οικονομία

Περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, παχυσαρκία και διαβήτη εξαιτίας της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας μεταξύ του 2020 και του 2030, κοστίζοντας στην παγκόσμια οικονομία 27 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, εάν οι κυβερνήσεις δεν κάνουν κάτι για να ενθαρρύνουν τη σωματική άσκηση.

Η πρώτη σχετική αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύθηκε χθες ποσοτικοποιεί το κόστος της έλλειψης σωματικής άσκησης και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να επιταχύνουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή πολιτικών που θα ενθαρρύνουν την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας προλαμβάνοντας τη νόσο και μειώνοντας το φορτίο για τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας.

Το οικονομικό κόστος της έλλειψης άσκησης και το κόστος της θεραπείας ασθενειών που μπορούν να αποτραπούν θα φτάσει τα 300 δισεκατομμύρια έως το 2030 και τα 27 δισεκατομμύρια καθ’ έτος:

  • Σήμερα λιγότερο από το 50% των 194 χωρών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη έχουν εθνικές πολιτικές φυσικής δραστηριότητας
  • Μόλις 30% των χωρών έχουν οδηγίες για την σωματική δραστηριότητα
  • Μόλις 4 στις 10 χώρες έχουν πρόβλεψη τις οδικές αρτηρίες που να κάνουν το περπάτημα και την ποδηλασία ασφαλέστερη

«Πρέπει κι άλλες χώρες να επιταχύνουν την εφαρμογή πολιτικών που να υποστηρίζουν τη σωματική δραστηριότητα των ανθρώπων με περπάτημα, ποδηλασία, άθληση κ.λπ. Τα οφέλη είναι τεράστια, όχι μόνο για τη σωματική και την ψυχική υγεία των ατόμων, αλλά επίσης για τις κοινωνίες, τις οικονομίες και το περιβάλλον.

Ελπίζουμε οι χώρες να χρησιμοποιήσουν αυτή την αναφορά για να χτίσουν πιο ενεργές, πιο υγιείς και πιο δίκαιες κοινωνίες για όλους», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις το 50% των χωρών έτρεξαν καμπάνιες ενημέρωσης ή events προώθησης της σωματικής δραστηριότητας τα τελευταία δύο χρόνια.

Η πανδημία του κορονοϊού όχι μόνο πάγωσε αυτές τις πρωτοβουλίες, αλλά επηρέασε και την εφαρμογή των πολιτικών που ενθάρρυναν τη σωματική δραστηριότητα.

H αναφορά καλεί τις χώρες του κόσμου να προτεραιοποιήσουν τη σωματική δραστηριότητα για τη βελτίωση της υγείας και την καταπολέμηση των νοσημάτων που μπορούν να προληφθούν, να ενσωματώσουν τη σωματική δραστηριότητα στις σχετικές πολιτικές και να αναπτύξουν εργαλεία, καθοδήγηση και εκπαίδευση, ώστε να προχωρήσει αυτή η ενσωμάτωση.

«Η προώθηση της σωματικής δραστηριότητας ευνοεί τη δημόσια υγεία και είναι λογική και από οικονομικής πλευράς», σημειώνει ο Dr Ruediger Krech, Διευθυντής του Τμήματος Προώθησης της Υγείας του ΠΟΥ.

«Πρέπει να διευκολύνουμε την εφαρμογή προγραμμάτων σωματικής δραστηριότητας για όλους για να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Αυτή η αναφορά αποτελεί ένα ξεκάθαρο κάλεσμα σε όλες τις χώρες να δράσουν ώστε να πετύχουν τον παγκόσμιο στόχο της μείωσης της έλλειψης άσκησης κατά 15% έως το 2030», πρόσθεσε.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button