Πολιτική

Η Ελλάδα «έκλεισε» την συμμετοχή της σε νέα αμυντικά προγράμματα του ΝΑΤΟ – Ποιους τομείς αφορούν

Στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, ξεκίνησαν σήμερα (18.10.2024) πέντε νέα προγράμματα του ΝΑΤΟ που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν μερικούς από τους πιο κρίσιμους τομείς για την αποτροπή και την άμυνα των Συμμάχων.

Αυτά τα νέα πολυεθνικά προγράμματα θα περιλαμβάνουν συνολικά 26 κράτη – μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και θα βοηθήσουν στην παροχή κρίσιμων δυνατοτήτων που θα ενισχύσουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δυνάμεων του NATO.

Την Ελλάδα στη Σύνοδο εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωιάννης Κεφαλογιάννης. Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου, ο ίδιος συμμετείχε στο δείπνο εργασίας παρουσία του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο δείπνο τα μέλη του NATO ενημερώθηκαν σχετικά με τις εξελίξεις στο πεδίο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Επίσης, ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης συμμετείχε σε σύσκεψη για την Καταπολέμηση του ISIS και είχε διμερή συνάντηση με τον Υποδιοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (DSACEUR), Ναύαρχο, Κιθ Μπλουντ (Keith Blount).

Οι 3 πρωτοβουλίες που συμμετέχει η Ελλάδα

Το πρώτο έργο στοχεύει στην επιτάχυνση της παράδοσης συστημάτων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών νέας γενιάς (Multinational Remotely Piloted Aircraft System- RPAS) – όπως το Alliance Ground Surveillance (AGS) του NATO – μέσω πολυεθνικής συνεργασίας. Οι Σύμμαχοι που συμμετέχουν μαζί με την Ελλάδα είναι: Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία και Βρετανία. Οι στόλοι RPAS είναι απαραίτητοι για μια σειρά ρόλων και αποστολών, συμπεριλαμβανομένων της κοινής συλλογής πληροφοριών, της επιτήρησης και αναγνώρισης και του ηλεκτρονικού πολέμου.

Η δεύτερη πρωτοβουλία επιδιώκει να αυξήσει την εναλλαξιμότητα και τη διαλειτουργικότητα των βασικών συμμαχικών πυρομαχικών πυροβολικού. Με τη συμμετοχή 15 χωρών, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ, το έργο θα συμβάλει στην εναρμόνιση των εθνικών δοκιμών και μηχανισμών πιστοποίησης.

Η πρωτοβουλία Distributed Synthetic Training Environment (DST) στοχεύει να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για εικονική εκπαίδευση σε πολυεθνικό επίπεδο. Δημιουργεί ένα δίκτυο προηγμένων πολυεθνικών ευκαιριών εκπαίδευσης για στρατιωτικούς. Οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία είναι: Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Συνεργασία στο διάστημα και στον εναέριο χώρο

Το NATO εντείνει περαιτέρω τις προσπάθειές του να υποστηρίξει την παράδοση διαστημικών τεχνολογιών από τους Συμμάχους με δύο νέα έργα.

Μέσω της NORTHLINK, 13 Σύμμαχοι – Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και ΗΠΑ – θα διερευνήσουν την ανάπτυξη ασφαλών και αξιόπιστων πολυεθνικών δορυφορικών επικοινωνιών της Αρκτικής.

Μέσω της πρωτοβουλίας STARLIFT, 14 έθνη – Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ – θα διερευνήσουν τρόπους ενίσχυσης της πρόσβασης του NATO και της χρήσης του χώρου για την αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων που προέρχονται από το διάστημα. Το STARLIFT μπορεί να βοηθήσει τους Συμμάχους να εκτοξεύσουν εξοπλισμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα ή να αγοράσουν δεδομένα από εμπορικούς εταίρους κατά τη διάρκεια κρίσης ή σύγκρουσης.

Περαιτέρω βήματα λήφθηκαν επίσης για την προώθηση των εργασιών σε δύο έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη: το Next Generation Rotorcraft Capability (NGRC) με σκοπό την αντικατάσταση των παλαιότερων μέσων και τη διασυνοριακή συνεργασία του NATO στον εναέριο χώρο.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button