Κόσμος

Η Αλ Κάιντα καλεί να γίνουν επιθέσεις στο Ισραήλ και στους υποστηρικτές του παγκοσμίως

Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα κάλεσε τους υποστηρικτές της σε όλο τον κόσμο να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον εβραίων, του Ισραήλ και των υποστηρικτών τους.

«Είθε ο τζιχάντ εναντίον των εβραίων και των συμμάχων τους να επεκταθεί σε όλη τη γη, τη θάλασσα και τον ουρανό», ανέφερε χθες Παρασκευή μέσω των συνηθισμένων διαύλων προπαγάνδας της. Οι «γιοι του ισλάμ» πρέπει να επιτεθούν στους «σιωνιστές» στους δρόμους του Ντουμπάι, του Αμπού Ντάμπι, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, συνέχισε.

Κάλεσε τους συμπαθούντες της και άλλους πιστούς να ενωθούν με αυτόν που αποκάλεσε αγώνα της.

Μετά την αιφνιδιαστική, άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, με πάνω από 1.300 νεκρούς και σχεδόν 3.400 τραυματίες στην επικράτεια του εβραϊκού κράτους, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, με τουλάχιστον 1.900 Παλαιστίνιους να έχουν σκοτωθεί και άλλους περίπου 7.700 να έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Η Αλ Κάιντα κάλεσε τους οπαδούς της να βάλουν επίσης στο στόχαστρο τους υποστηρικτές του Ισραήλ, να «σειστεί το έδαφος κάτω από τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, τα αεροδρόμια και τις πρεσβείες στις ισλαμικές περιοχές μας», καθώς «από τις αποθήκες» των ΗΠΑ, πάνε στο Ισραήλ «πυρομαχικά» που καταλήγουν «στα κεφάλια και στα στήθη των παλαιστίνιων αδελφών μας».

Η επίθεση της Χαμάς, έκρινε η τρομοκρατική οργάνωση, νίκησε όλες τις ενδοτικές συμμαχίες με τους εβραίους, παρελθούσες και μελλοντικές. Προφανώς αναφερόταν στις πρόσφατες συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων αραβικών ή ισλαμικών κρατών με το Ισραήλ.

Μένει να φανεί πόση επιρροή διατηρεί το νεφέλωμα της Αλ Κάιντα, που είχε αναλάβει την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ο ιδρυτής και ηγέτης της Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν το 2011. Ο διάδοχός του, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σκοτώθηκε σε πλήγμα αμερικανικού UAV στην Καμπούλ του Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2022.

Η Ρωσία προτείνει στο ΣΑ του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς

Η Ρωσία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως είναι υπεύθυνες για την κατάσταση στη Γάζα, κάλεσε χθες Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση, βάζοντας στο τραπέζι σχέδιο απόφασης που ζητεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

«Είμαστε πεισμένοι πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δράσει για να τερματιστεί αυτό το λουτρό αίματος και για να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με σκοπό να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος, όπως προβλεπόταν εδώ και πάρα πολύ καιρό», δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Βασίλι Νεμπένζια, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία.

«Με αυτή την οπτική, διανείμαμε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που προβλέπει ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που γίνει πλήρως σεβαστή, και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ καταδικάζει τη βία και τις τρομοκρατικές ενέργειες», συνέχισε.

Το κείμενο καλεί να υπάρξει «άμεση, διαρκής και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική κατάπαυσης του πυρός».

Ακόμη, «καταδικάζει τη βία και τις εχθροπραξίες εναντίον αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες». Όμως δεν κατονομάζει τη Χαμάς, ενώ οι ΗΠΑ είχαν αξιώσει πριν από τέσσερις ημέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει ξεκάθαρα τις «ειδεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που προχώρησε το περασμένο Σάββατο σε επίθεση εύρους χωρίς προηγούμενο στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ρώσο πρεσβευτή κάποια κράτη αντιμετώπισαν «θετικά» το σχέδιο κειμένου, άλλα λιγότερο.

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, καταφέρθηκε εναντίον δυτικών χωρών, ιδίως των ΗΠΑ, που κατ’ αυτόν «φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τον άμεσα επαπειλούμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», καθώς και προσωπικά εναντίον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: διότι όπως στηλίτευσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «είπε πως η ΕΕ στέκει στο πλάι του Ισραήλ» αλλά «κλείνει τα μάτια μπροστά στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε πολιτικές υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας».

Καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας τείνει συχνά να διχάζεται για το Μεσανατολικό, οι πρεσβευτές τήρησαν επιφυλακτική στάση έπειτα από τη συνεδρίαση.

«Το σχέδιο απόφασης εμφανίστηκε μόλις δυο λεπτά πριν από τη συνεδρίαση (…) και θεωρώ πως για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό, ενώ έχουμε ήδη καταστροφή ανθρωπίνων ζωών, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις, σοβαρές διαβουλεύσεις», σχολίασε η πρεσβεύτρια της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.

«Δεν διαβουλεύτηκαν με όλους και δεν συμπεριλαμβάνει καν αναφορά στη Χαμάς, επομένως προφανώς δεν είναι σοβαροί ούτε ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις των περισσοτέρων άλλων κρατών μελών» του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε νωρίτερα δυτικός διπλωμάτης στο Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αρχίζει να διαφαίνεται «συναίνεση όσον αφορά τις ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση», ανέφερε αντίθετα από την πλευρά του ο κινέζος πρεσβευτής Τζανγκ Τζουν, που δήλωσε «ανοικτός σε οποιαδήποτε προσπάθεια βοηθήσει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αποκλιμάκωση».

Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία).

Οι ΗΠΑ παραδοσιακά είναι προστάτιδα δύναμη του Ισραήλ στο ΣΑ, ασκούν το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν σε κείμενα που κρίνουν ότι στρέφονται εναντίον του.

Δεν είναι ακόμα σαφές ούτε το αν ούτε το πότε η Ρωσία σκοπεύει να θέσει το σχέδιο απόφασης σε ψηφοφορία.

«Κατόπιν αιτήματος μελών του Συμβουλίου, η Βραζιλία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με όλες τις αντιπροσωπείες ώστε να υπάρξει ενιαία θέση του», ανέφερε ο Μάουρου Βιέιρα, ο βραζιλιάνος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον Οκτώβριο.

Μετά την αιφνιδιαστική και άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός της κήρυξε πόλεμο και στο σφυροκόπημα της Γάζας από το περασμένο Σάββατο σε αντίποινα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.900 άνθρωποι. Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης διεμήνυσε χθες ότι οι μέχρι στιγμής επιχειρήσεις ήταν «μόνο η αρχή».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γάζα μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται πως εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας και κινήθηκαν προς νότο αφού ο στρατός του Ισραήλ έδωσε διορία 24 ώρες για να εκκενωθεί το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενόψει χερσαίων επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ήδη πριν από το τελεσίγραφο αυτό του ισραηλινού στρατού, είχαν εκτοπιστεί πάνω από 423.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό.

Ο στρατός του Ισραήλ βρήκε πτώματα ισραηλινών αγνοουμένων στη Λωρίδα της Γάζας

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρήκαν πτώματα αγνοούμενων πολιτών της χώρας κατά τη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της Jerusalem Post.

Η εφημερίδα ανέφερε πως τα πτώματα βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα.

Ο αριθμός των πτωμάτων δεν διευκρινίζεται. Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τα πτώματα και τα μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως προχώρησε χθες τις πρώτες του χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αναμένεται ευρείας κλίμακας έφοδος με σκοπό να εξαλειφθεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, σκοπός ήταν να «εκκαθαριστούν» περιοχές «από τρομοκράτες και όπλα».

Από την πλευρά του ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς -οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ- ανακοίνωσε πως 13 από τους τουλάχιστον 150 ομήρους που πήρε στο Ισραήλ σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε πως ανάμεσά τους ήταν ξένοι, χωρίς να διευκρινίσει τις εθνικότητές τους. Δεν έχει υπάρχει επιβεβαίωση από μέρους Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, που ανέφερε πως θα ερευνήσει αυτή την πληροφορία.

Ο θάνατος εικονολήπτη του Reuters στον Λίβανο αντανακλά τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Ο θάνατος εικονολήπτη του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς Ισάμ Αμπντάλα στον νότιο Λίβανο, όπου κάλυπτε τις εξελίξεις, πιστοποιεί τον τεράστιο κίνδυνο ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να «εξαπλωθεί» στο λιβανέζικο έδαφος, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Εκτός από τον εικονολήπτη που έχασε τη ζωή του, άλλα έξι μέλη των δημοσιογραφικών ομάδων που είχαν στείλει στην περιοχή αυτή το Ρόιτερς, το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν τα τρία ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν κοντά στο χωριό Άλμα ες Σαμπ όταν χτυπήθηκαν εξαιτίας διασυνοριακών βομβαρδισμών, είπε τραυματίας δημοσιογράφος του AFP.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ακολούθησαν προσπάθεια διείσδυσης Παλαιστίνιων από τη λιβανέζικη πλευρά.

Άλλα δυο μέλη της ομάδας του Ρόιτερς, οι Θάερ αλ Σουντάνι και Μάχερ Νάζεχ, τραυματίστηκαν και χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ανέφερε το πρακτορείο προσθέτοντας πως προσπαθεί να συγκεντρώσει «περισσότερες πληροφορίες» για το τι συνέβη.

Η φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Κριστίνα Ασί και ο εικονολήπτης του Ντίλαν Κόλινς επίσης τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Τύρου.

Η Κάρμεν Τζουχάνταρ και ο Έλι Μπράχια του Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκαν και αυτοί όταν το όχημά τους χτυπήθηκε «από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», όπως είπαν.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του το γεγονός ότι «δημοσιογράφοι έγιναν στόχος του ισραηλινού εχθρού στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίθεσής του εναντίον του εδάφους του Λιβάνου».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button