Πολιτική

Η ακρίβεια φέρνει πορτοκαλάδα από μήλα

Πορτοκαλάδα από… μήλα θα παράγουν οι βιομηχανίες το επόμενο διάστημα, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το κόστος παραγωγής, λόγω των απανωτών ρεκόρ που καταγράφει η διεθνής τιμή του χυμού πορτοκαλιού. Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εκτινάχθηκαν κατά 55,1% το 2023, καθώς οι ασθένειες που έπληξαν τις καλλιέργειες στη Βραζιλία και την Καλιφόρνια μείωσαν σημαντικά την παραγωγή δημιουργώντας προβλήματα στην τροφοδότηση των αγορών της Ευρώπης.

Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ο επιχειρηματίας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνεδρίου είχε επισημάνει ότι τα πορτοκάλια θα είναι το πρώτο προϊόν που θα αρχίσει να εμφανίζει ελλείψεις το 2024.

«Ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας της γης, που είναι η Νότιος Αμερική έχει καεί, με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει υπερδιπλασιαστεί. Και το πρόβλημα δεν είναι αν έχει αυξηθεί η τιμή από τα 2,5 ευρώ στα 6,5 ευρώ, το πρόβλημα είναι ότι οι προμηθευτές απαντούν ότι δεν έχουν να δώσουν εμπόρευμα σε οποιαδήποτε τιμή», είχε υπογραμμίσει.

Στην εκτίναξη των τιμών των πορτοκαλιών αναφέρθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση και ο διευθυντής Μάρκετινγκ της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων (ΒΙΚΟΣ), που παράγει και αναψυκτικά, τονίζοντας ότι το πορτοκάλι αποτελεί αυτή τη στιγμή μεγάλο πρόβλημα για τις βιομηχανίες, καθώς η τιμή του έχει αυξηθεί κατά περίπου 150%, επηρεάζοντας έτσι το κόστος παραγωγής των προϊόντων.

Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία διετία η τιμή του χυμού πορτοκαλιού στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 36,7% από τα 1,2 ευρώ στα 1,64 ευρώ το λίτρο. Aλλη μεγάλη εταιρία του κλάδου προχώρησε πρόσφατα σε ανατίμηση του φυσικού χυμού που διατίθεται στα ψυγεία από τα 2,9 ευρώ στα 3,5 ευρώ το λίτρο, ενώ στελέχη του κλάδου αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ότι μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές λόγω των δυσοίωνων προοπτικών στις μεγάλες παραγωγικές χώρες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον πληθωρισμό, η κατηγορία «νερό-αναψυκτικά- χυμοί» έτρεξε με διψήφιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 11,7% σε ετήσια βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρίες του κλάδου αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Δεδομένου ότι η χώρα μας χρησιμοποιεί για την παρασκευή των συγκεκριμένων προϊόντων χυμό τόσο από την Ελλάδα που είναι περισσότερο όξινος όσο και από τη Βραζιλία που είναι πιο γλυκός και βλέποντας ότι θα υπάρξει έλλειμμα στην αγορά, ένα από τα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργάζονται οι βιομηχανίες είναι να προωθήσουν την παραγωγή ανάμεικτων χυμών, με την προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας χυμού μήλου.

Hδη, κάποιες βιομηχανίες έχουν μειώσει την περιεκτικότητα σε χυμό πορτοκαλιού και έχουν προσθέσει άλλο φρούτο προκειμένου να διατηρήσουν στα σημερινά επίπεδα τις τιμές και να μη φτάσουν να πωλούνται στα 4 ευρώ το λίτρο.

Εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ότι η άλλη εναλλακτική που έχουν οι εταιρίες είναι να υποβαθμίσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, γεγονός βέβαια που ενέχει τον κίνδυνο να χάσουν καταναλωτές και κατ’ επέκταση και μερίδια αγοράς.

8.000 τόνοι η ελληνική παραγωγή

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα παράγει περίπου 8.000 τόνους συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού, που αντιστοιχεί στο 0,7% της παγκόσμιας παραγωγής, καλύπτοντας τις εγχώριες ανάγκες μέσω εισαγωγών.

Σε ό,τι αφορά στην παραγωγή νωπών πορτοκαλιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την τρέχουσα εμπορική περίοδο (Οκτώβριος 2023-Αύγουστος 2024), προβλέπεται να περιοριστεί κατά 1,7% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της μείωσης της παραγωγής στην Ισπανία, που δεν φαίνεται να αντισταθμίζεται από την αύξηση στην Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά στην εγχώρια παραγωγή νωπών πορτοκαλιών, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Eurostat, το 2022 ανήλθε σε 874.000 τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7% σε σύγκριση με το 2021.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button