HΙG Capital: Κλείνει η συμφωνία εξαγοράς με Βεινόγλου
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της HIG Capital για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού, του ομίλου Βεϊνόγλου (ποσοστό 80%), ο οποίος φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας και εκτιμάται ότι έκλεισε το 2022 με 120 εκατ. κύκλο εργασιών.
Μεταξύ των δύο πλευρών έχει ουσιαστικά επέλθει συμφωνία και μόνο τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν για την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Σημειώνεται ότι η οικογένεια Βεϊνόγλου θα διατηρήσει το management, ενώ με την ολοκλήρωση της συμφωνίας δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης στον όμιλο Βεϊνόγλου, αξιοποιώντας τα κεφάλαια που μπορεί να διαθέσει η HIG για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας logistics, αλλά και τις πιθανές συνέργειες που θα δημιουργηθούν, με δεδομένο το σημαντικό πλάνο που έχει θέσει σε εφαρμογή ο αμερικανικός όμιλος στον τομέα των logistics.
Η Βεϊνόγλου είναι εταιρεία logistics και ταχυμεταφορών, με παρουσία σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο, διαθέτει τις κεντρικές αποθήκες του, επιφάνειας 55.000 τ.μ., στην περιοχή της Ελευσίνας, ενώ το 2016 ο όμιλος προχώρησε στη δημιουργία ακόμη ενός συγκροτήματος logistics, επιφάνειας 16.000 τ.μ., στην περιοχή του Ασπροπύργου.
Το 2020 η εταιρεία ολοκλήρωσε τη δημιουργία νέων υποδομών 45.000 τ.μ., που έχουν μισθωθεί από την αλυσίδα Public – Media Markt, αυξάνοντας τη συνολική επιφάνεια των ακινήτων που διαχειρίζεται σε σχεδόν 200.000 τ.μ.
Μαζί με την Makios Logistics, εταιρεία με έδρα τη βόρεια Ελλάδα στην οποία κατέχει ποσοστό 70% την εξαγορά της Ολυμπιάς – Κανδύλης στην Αθήνα, το 2021 και την απόκτηση της Βεϊνόγλου, η HIG εκτιμάται ότι θα κατέχει ποσοστό 18% με 19% της αγοράς logistics.
Η εξαγορά μειοψηφικού πακέτου στην Κυπριώτης
Eπίσης με την εκδίκαση της αίτησης άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης και επικουρικά της αίτησης πτώχευσης να έχει αναβληθεί για τον Απρίλιο (η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για χθες, 10 Ιανουαρίου), η HIG προχωρά στην εξαγορά του 45% που κατείχε η Μιράντα Κυπριώτη στην ξενοδοχειακή εταιρεία, η οποία ελέγχει πέντε μονάδες στην Κω.
Σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο, η πλευρά του Κώστα Κυπριώτη αρνείται να εγγράψει την εταιρεία ως μέτοχο αλλά και να δώσει και θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο όμιλος Κυπριώτη που έχει στο χαρτοφυλάκιό της πέντε ιδιόκτητες ξενοδοχειακές μονάδες στην Κω, έχει σταματήσει να αποπληρώνει τις δανειακές του υποχρεώσεις από το 2017, με αποτέλεσμα αυτές να έχουν φτάσει πλέον των 165,6 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις. Το σύνολο των απαιτήσεων που βαραίνουν τον Όμιλο πλέον των 180 εκατ.
Οι πιστώτριες τράπεζες, Eurobank, Πειραιώς και Attica Βank, πούλησαν τα δάνεια στο αμερικανικό επενδυτικό fund και πλέον προωθείται μέσω της δικαστικής οδού η άμεση επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, μεταβίβαση επιχείρησης και επικουρικά αίτηση πτώχευσης της εταιρείας Ξενοδοχειακές Τουριστικές Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις Γ. Κυπριώτης & Υιοί Ανώνυμη Εταιρεία.
Τα πέντε ξενοδοχεία της Γ. Κυπριώτης ΑΕ, συνολικής δυναμικότητας 1.500 δωματίων και 4.500 κλινών, είναι τα 5 αστέρων Kipriotis Panorama Hotels & Suites, Kipriotis Maris Suites και τα 4 αστέρων Kipriotis Aqualand Hotel, Kipriotis Hippocrates Hotel και Kipriotis Village Resort.
Τα ξενοδοχεία του ομίλου διαθέτουν δύο συνεδριακά κέντρα, με δυνατότητα φιλοξενίας 7.500 συνέδρων.
Η HIG πάντως σχεδιάζει νέες εξαγορές ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη, με στόχο να χτίσει χαρτοφυλάκιο 6.000 δωματίων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο το fund έκανε την αρχή από την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω εξαγοράς παλαιών μετόχων της Aldemar Ρόδου.
Ακολούθησε η ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 835 δωματίων, με τη συνολική επένδυση να υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διασώθηκαν 350 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα αυξηθούν σε 450 κατά τη θερινή σεζόν.
Επίσης η HIG εξασφάλισε τον έλεγχο των τουριστικών μονάδων της Mayor Holdings στην Κέρκυρα, μέσω κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης το 2019. Στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 1400 δωμάτιων (2500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 120.000.000, με τη διάσωση 400 θέσεων εργασίας, οι οποίες, σε πλήρη τουριστική σαιζόν, θα αυξηθούν σε 550.
Το project της Χαλυβουργίας
Τέλος ένα ακόμη σημαντικό project που τρέχει το fund είναι η αξιοποίησης της έκτασης 300 στρεμμάτων που απέκτησε από τη Χαλυβουργία Ελλάδος και η οποία διαθέτει και λιμενική υποδομή.
Πρόκειται για την πρώην παραγωγική μονάδα της Χαλυβουργίας της οικογένειας Μάνεση, πλησίον των ΕΛΠΕ, η οποία παραμένει ανενεργή από το 2012.
Η HIG, έχει εκπονήσει και θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών- trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των 300 εκατ. Το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 70 εκατ. από την έναρξη λειτουργίας του.
Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν υποδομές της τάξεως των 100.000 τ.μ., ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία περιβαλλοντικής αποκατάστασης και καθαρισμού των εγκαταστάσεων.
Επίσης έχει ήδη κατατεθεί το σχέδιο στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και υπολογίζεται ότι η έγκριση θα δοθεί το αργότερο στο τέλος του Καλοκαιριού.
Πηγή: thecaller.gr