Lifestyle

H Γωγώ Φαρμάκη διαγνώστηκε με Wolf Parkinson White: «Είπαμε να μπούμε χειρουργείο…»

Μέσα από τον λογαριασμό της instagram επέλεξε, η Γωγώ Φαρμάκη να γνωστοποιήσει πως διαγνώστηκε με το σύνδρομο Wolf Parkinson White.

Η γνωστή επιχειρηματίας και σχεδιάστρια μόδας αποκάλυψε σήμερα πως υποχρεώθηκε να υποβληθεί σε χειρουργείο και πλέον αναρρώνει.

Η Γωγώ Φαρμάκη μοιράστηκε με τους ακολούθους τη ςμια μακροσκελή ανάρτηση συνοδευόμενη από μια σειρά εικόνων μέσα από το νοσοκομείο.

«Πριν λίγους μήνες διαγνώστηκα με Wolf Parkinson White, που σίγουρα πολλοί δεν γνωρίζετε τι είναι, όπως κι εγώ όταν μου το ανακοίνωσαν. Έπειτα λοιπόν από φαρμακευτική αγωγή, αρκετά Holder και αφού σε ηρεμία έφτανα 212 παλμούς (χτυπούσε τόσο έντονα η καρδιά μου που κάποιες στιγμές νομιζα ότι κάνει σεισμό), είπαμε να μπούμε χειρουργείο. Όπως έχω ξανά πει, είμαι κάτι παραπάνω από τυχερή! Είχα δυο εξαιρετικούς γιατρούς τον κ. Χατζηγεωργίου (που είμαστε μαζί από την πρώτη μέρα) και τον κ. Πούλο που έκανε τα αδύνατα δυνατά για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου» έγραψε χαρακτηριστικά.

<>

<>
<>
<>
<>
<>
<>

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.<>
<>
<>

<>
<>
<>
<>

<>
<>
<>

<>
<>
<>
<>
<>

<>
<>
<>

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Georgia Farmaki (@gogofarmaki)

<>

Τι είναι το Wolf Parkinson White (πηγή)

Μερικές φορές κατά την εμβρυογένεση των κολποκοιλιακών αυλάκων δημιουργούνται σημεία με ατελή ΄΄μόνωση΄΄ που έχουν σαν αποτέλεσμα την άμεση σύνδεση των κόλπων με τι κοιλίες μέσω έκτοπων μυϊκών δεσμίδων (δεμάτια) από αυτά. Δεδομένου ότι τα δεμάτια άγουν ταχύτατα παρακάμπτοντας τον κολποκοιλιακό κόμβο, οι κοιλίες διεγείρονται πρώτα από αυτά τα σημεία και επί φυσιολογικού φλεβοκομβικού ρυθμού. Το ΗΚΓ λαμβάνει χαρακτηριστική εικόνα ΄΄προδιέγερσης΄΄, όπως παρατήρησαν οι καρδιολόγοι Wolff, Parkinson και White το 1930 και συχνά συνδυάζεται με ταχυκαρδίες γι’αυτό και ονομάστηκε σύνδρομο Wolff-Parkinson-White (WPW). Η συγκεκριμένη ανωμαλία είναι πολύ σπάνια και παρατηρείται στο 0,15% – 0,25% των γεννήσεων , για να φθάσει στο 0,55% στους συγγενείς πρώτου βαθμού.

Οι περισσότεροι ασθενείς με ηλεκτροκαρδιογραφική προδιέγερση δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα στη ζωή τους και μόνο το ΗΚΓ θα θυμίζει σε αυτούς και τους θεράποντες ιατρούς την ύπαρξή της. Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε θα παρουσιάσουν τελικά ταχυκαρδίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η συχνότερη ταχυκαρδία κατά 80% είναι η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία επανεισόδου ή κυκλική ταχυκαρδία όπου στο μηχανισμό της εμπλέκεται το έκτοπο δεμάτιο. Πρόκειται για ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα που οδηγεί σε καρδιακή συχνότητα από 150- 220 σφύξεις / λεπτό. Η κλινική εκδήλωση ποικίλει από αίσθημα γρήγορων παλμών στο λαιμό μέχρι ζάλη και σπάνια συγκοπή. Σο 20-30% των ασθενών με ταχυκαρδία, το έκτοπο δεμάτιο εκτελεί χρέη ΄΄μεταφορικού΄΄ μέσου του ερεθίσματος από του κόλπους στις κοιλίες, παρακάμπτοντας το φυσιολογικό φρένο που βάζει ο κολποκοιλιακός κόμβος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αρρυθμία είναι κολπική μαρμαρυγή όπου ο συνδυασμός της απώλειας του φρένου μαζί την ικανότητα του δεματίου να άγει ταχύτατα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα. Υπολογίζεται πως μέχρι και 50% των ασθενών με έκτοπο δεμάτιο θα εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή κάποια στιγμή στη ζωής τους. Ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής που πρακτικά μεταφράζεται σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο υπολογίζεται σε 2,4% ετησίως. Επομένως όλοι οι ειδικοί συστήνουν την κατάλυση (καυτηριασμό) του δεματίου έναντι οποιουδήποτε μικρού κινδύνου , σύσταση που αποδέχονται τόσο οι ασθενείς όσο και οι γονείς τους προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες.

Στα έμπειρα κέντρα τα δεμάτια καταλύονται επιτυχώς σε ποσοστό άνω του 95% με μικρό ποσοστό επιπλοκών – σαφώς μικρότερο από αυτό που εμφανίζονται σε διάφορες καταγραφές – συμπεριλαμβανομένου και του κολποκοιλιακού αποκλεισμού και την ανάγκη για εμφύτευση βηματοδότη (ο ελάχιστος αυτός κίνδυνος υφίσταται μόνο όταν το δεμάτιο βρίσκεται σε θέσεις πλησίον του φυσιολογικού συστήματος αγωγής). Στο δικό μας κέντρο, όπου οι επεμβάσεις κατάλυσης γίνονται από το 1993, σε σειρά εκατοντάδων ασθενών δεν υπήρξε καμία μείζονα επιπλοκή και δεν χρειάστηκε ποτέ η εμφύτευση βηματοδότη.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button