Κόσμος

Γουές Μίτσελ: «Υπάρχει περιθώριο για συγκρατημένη αισιοδοξία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Η ατμόσφαιρα αλλάζει στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», παρατήρησε ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, μιλώντας στο 3o Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι σε αυτήν τη φάση διαμορφώνεται ένας οδικός χάρτης για μια θετική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό, διέκρινε «περιθώριο για συγκρατημένη αισιοδοξία».

Ο κ. Μίτσελ επεσήμανε ότι η Τουρκία χρειάζεται σήμερα μια διαφορετική οικονομική και εξωτερική πολιτική, εκτιμώντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η χώρα κινείται πλέον προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος στάθηκε στην ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας από την κρίση, σχολιάζοντας ότι η χώρα διαδραματίζει σήμερα σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα προσελκύει νέες επενδύσεις, έχει γίνει ένα ενεργειακό hub και πρέπει να αναγνωριστεί σε διπλωματικό επίπεδο ότι ήταν θερμή υποστηρίκτρια της ανάπτυξης καλών σχέσεων με τους γείτονες», ανέφερε.

Ο κ. Μίτσελ υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, σχολιάζοντας ότι μια ειρηνική ΝΑ Μεσόγειος αποτελεί προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Πρόσθεσε δε ότι η αμερικανική προσέγγιση δεν αναμένεται να μεταβληθεί όποιο και αν θα είναι το αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τις αντιρρήσεις που προβάλλει η Τουρκία στην είσοδο της Σουηδίας στη συμμαχία, υπογράμμισε ότι «η θέση του ενδιάμεσου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης δεν είναι βιώσιμη οδός, πλέον, για την Τουρκία». Εκτίμησε ότι από τη διεύρυνση με τις σκανδιναβικές χώρες η Τουρκία θα έχει να κερδίσει γατί με αυτό τον τρόπο θα αποσπαστεί η προσοχή της Ρωσίας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Περαιτέρω, επισήμανε ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν υφίσταται πλέον η προσέγγιση ότι το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο δεν είναι εμπορικά βιώσιμο . «Οι πρόσφατες έρευνες για νέες πηγές υδρογονανθράκων, δείχνουν ότι πρόκειται για περιοχή που ο ένας σκοντάφτει πάνω στον άλλον. Άρα είναι δύσκολο να φανταστούμε μια διευθέτηση που θα περιλαμβάνει μόνο κάποιο από τα μέρη αυτά στην περιοχή, γιατί ουσιαστικά όλοι έχουν μια δύναμη βέτο απέναντι στους άλλους», είπε.

O κ. Μίτσελ εξέφρασε τα προσωπικά του συλλυπητήρια για τις απώλειες που υπέστησαν οι Έλληνες από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Back to top button