Γιώργος Χουλιαράς: Παρουσίαση Λευκώματος Γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) σας προσκαλεί στην παρουσίαση λευκώματος με έργα γλυπτικής του Ομότιμου Καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ., Γιώργου Χουλιαρά, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης της Σχολής.
Το λεύκωμα του Γιώργου Χουλιαρά περιλαμβάνει γλυπτικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, ανάγλυφα και ολόγλυφα έργα, τα οποία ανήκουν σε ιδιωτική συλλογή στα Χανιά.
Ομιλητές:
- Γιώργος Χουλιαράς, Ομότιμος Καθηγητής Γλυπτικής της Α.Σ.Κ.Τ.
- Μαρία Σφενδουράκη, Ιστορικός τέχνης
Περισσότερες πληροφορίες για τον Γιώργο Χουλιαρά
Ο Γιώργος Χουλιαράς σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1965-1970) με τον Γιάννη Παππά και συνέχισε τις σπουδές του στο West Surrey College (1974-1975) στη Μεγάλη Βρετανία. Ακολούθησε η φοίτησή του στο Παρίσι, όπου σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών (1975-1977) κοντά στον διάσημο γλύπτη Σεζάρ και κεραμική στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
-
Ρεμπέκκα Φ. Κουάνγκ – Yellowface: Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα για την πλαστοπροσωπία
-
Στάχτη στο Στόμα – Μπρέντα Ναβάρο: Ένα βιβλίο με μια μπερδεμένη εξομολόγηση μιας γυναίκας
Στη μακρόχρονη πορεία του έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ των οποίων Πανελλήνιες, εκθέσεις του Συλλόγου Γλυπτών, η Βαλκανική Έκθεση Γλυπτικής στο Βουκουρέστι το 1981, όπου έλαβε τιμητική διάκριση, καθώς και η Μπιενάλε της Βουδαπέστης το 1988.
Εκλέχθηκε Καθηγητής Γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (2001-2014) και διετέλεσε Αντιπρύτανης της Σχολής ( 2003-2006).
Με υλικά όπως η πέτρα, ο πωρόλιθος, το τσιμέντο, το μάρμαρο, ο μπρούντζος και το ατσάλι, ο Γιώργος Χουλιαράς εμπνεόμενος από την ανθρώπινη μορφή και τις λαϊκές τέχνες, αρχικά δημιούργησε έργα, στα οποία καθοριστικό ρόλο παίζει η σχηματοποίηση. Η τάση για σχηματοποίηση εξελίχθηκε στη συνέχεια σε αφαιρετικές ή εντελώς αφηρημένες συνθέσεις.
Έχει φιλοτεχνήσει μνημεία και γλυπτά για δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στο Fetal medicine, King’s College του Λονδίνου καθώς και το γλυπτό για τον «Έλληνα Μετανάστη» στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σημαντικό μέρος της δουλειάς του περιλαμβάνει έργα που κοσμούν ιδιωτικούς και επαγγελματικούς χώρους, τα οποία κινούνται κυρίως στον χώρο της αφαίρεσης.
Πηγή: culturenow.gr