Γιαννακοπούλου: «Να επαναθεσμοθετηθεί το επίδομα Ειδικών Συνθηκών για τους δικαστικούς υπαλλήλους»
Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών – Τροποποιήσεις στον ν.4871/2021 και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» , τοποθετήθηκε η Ειδική Αγορήτρια και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ξεκινώντας την ομιλία της, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μεταξύ άλλων τόνισε: «Έθεσα τη βάση σχετικά με την ιδιαιτερότητα του ρόλου των Δικαστικών Υπαλλήλων στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. Η σπουδαιότητα που χαρακτηρίζει τη θέση των υπαλλήλων αυτών, αποτυπώνεται αφενός από τη συμβολή τους στη λειτουργική καθημερινότητα του συνόλου των δικαστικών σχηματισμών σε όλη την Ελλάδα και αφετέρου εντοπίζεται επακριβώς στη σχετική αναφορά του άρθρου 92 του Συντάγματος.
Το γεγονός ότι έχει προβλεφθεί ξεχωριστός νόμος από τους υπόλοιπους Δημοσίους Υπαλλήλους, σαφώς δηλώνει την αναγνώριση της Πολιτείας ότι οι Δικαστικοί Υπάλληλοι είναι και αντιμετωπίζονται ως ιδιαίτερη κατηγορία υπαλλήλων, λόγω της ιδιότητάς τους ως αρωγοί της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».
Έπειτα, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι: «Σε καμία περίπτωση, μέσω της κριτικής μας, για τα τεράστια κενά που υπάρχουν στα Δικαστήρια από Υπαλλήλους, δεν φταίει ο θεσμός του ΑΣΕΠ. Ένας θεσμός που προσέφερε και προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική κοινωνία, από πολλές απόψεις. Να θυμίσουμε, ότι το ΠΑΣΟΚ το θεσμοθέτησε και οι κυβερνήσεις της ΝΔ είναι αυτές που τον καταστρατηγούσαν, οπότε πάνω σ’ αυτό το θέμα δεν χωρούν υποδείξεις, τουλάχιστον προς εμάς.
Είναι ξεκάθαρο ότι αφενός οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες και αφετέρου οι αποδοχές είναι πολύ χαμηλές, σε αναλογία με τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι περίπου οι μισοί από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2017 δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό τους ή διορίστηκαν και μετά από μικρό χρονικό διάστημα παραιτήθηκαν.
Οι συνθήκες υπερεντατικής εργασίας που σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι πέραν του ωραρίου, στις έδρες, στην ανάκριση, στα αυτόφωρα, στα ασφαλιστικά κ.λπ. και οι μεγάλες ευθύνες που απορρέουν από τα αντικείμενα εργασίας τους σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές, αποτελούν αντικίνητρα για την αποδοχή διορισμού στον κλάδο των Δικαστικών Υπαλλήλων. Σας καλώ, να επαναθεσμοθετήσετε το επίδομα Ειδικών Συνθηκών, που είχε καθιερωθεί στη λογική του ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι βιώνουν παρόμοιες συνθήκες εργασίας με τους Δικαστικούς Λειτουργούς. Ένα επίδομα που είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ και ήταν κάτι δίκαιο.»
Τέλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε: «Επιδιώκουμε και θεωρούμε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι το πιο δημιουργικό κομμάτι της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό προσερχόμαστε εδώ πέρα όχι με ιαχές, με συνθήματα, αλλά με συγκεκριμένη αιτιολόγηση των αντιρρήσεών μας και με συγκεκριμένες αντιπροτάσεις, γιατί θέλουμε να συμβάλουμε στην αλλαγή τους και θέλουμε οι νόμοι που ψηφίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο να είναι καλοί νόμοι για τους Έλληνες πολίτες.
Ζητούμε, λοιπόν, να ακούσετε τη φωνή μας και τα επιχειρήματά μας, γιατί το μείζον ζήτημα έχει να κάνει με την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη απονομή της ελληνικής δικαιοσύνης, που όπως αποδεικνύεται καθημερινώς, η ελληνική κοινωνία χρειάζεται, πιο πολύ από ποτέ».