Γαλλία: Βάσει νέας σκληρής νομοθεσίας για τα κυβερνοεγκλήματα θα ασκηθεί δίωξη κατά του επικεφαλής του Telegram
Οι Γάλλοι εισαγγελείς έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Telegram, Πάβελ Ντούροφ, και σκοπεύουν να ασκήσουν δίωξη εναντίον του χρησιμοποιώντας έναν νέο σκληρό νόμο χωρίς διεθνές ισοδύναμο που ποινικοποιεί τους γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας που επιτρέπουν στις πλατφόρμες τους παράνομα προϊόντα ή δραστηριότητες.
Ο νόμος Προσανατολισμού και Προγραμματισμού του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας (LOPMI) θεσπίστηκε τον Ιανουάριο του 2023 και τοποθετεί τη Γαλλία στην πρωτοπορία των χωρών που αναλαμβάνουν τη νομοθετική πρωτοβουλία απέναντι σε ιστοσελίδες που ευνοούν τις εγκληματικές δραστηριότητες.
Τον περασμένο μήνα, ένας Γάλλος δικαστής έθεσε τον Ντούροφ υπό επίσημη έρευνα, κατηγορώντας τον για διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του αδικήματος της «συνεργασίας σε διαχείριση διαδικτυακής πλατφόρμας που επιτρέπει παράνομες συναλλαγές σε οργανωμένες συμμορίες» βάσει του LOPMI, που θα μπορούσαν να επιφέρουν 10ετή κάθειρξη και πρόστιμο 500.000 ευρώ.
Η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκό σε δήλωσή της χαρακτήρισε τον νέο νόμο ως ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση συμμοριών οργανωμένου εγκλήματος που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, όμως το πρακτορείο Reuters συμβουλεύτηκε έγκυρους νομικούς κύκλους στη Γαλλία και αλλού, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν καμία άλλη χώρα με παρόμοια νομοθεσία.
Ο Άνταμ Χίκι, πρώην αναπληρωτής βοηθός γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε στη διαμόρφωση του προγράμματος εθνικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχολίασε ότι «στο αμερικανικό δίκαιο δεν υπάρχει ανάλογο έγκλημα, ούτε αλλού στον δυτικό κόσμο» και συνέχισε επισημαίνοντας ότι οι Αμερικανοί εισαγγελείς δεν θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τον επικεφαλής μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ως συνεργάτη σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν από χρήστες, παρά μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία ότι «ο φορέας εκμετάλλευσης επιδιώκει σκόπιμα την εμπλοκή των χρηστών σε εγκληματικές δραστηριότητες».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας των ΗΠΑ Τίμοθι Χάουαρντ εμφανίστηκε προβληματισμένος κατά πόσο ο Ντούροφ θα μπορούσε να καταδικαστεί στη χώρα του χωρίς αποδείξεις ότι γνώριζε για εγκλήματα που διέπρατταν χρήστες του Telegram και τα διευκόλυνε ενεργά, δεδομένης μάλιστα της τεράστιας και κυρίως νομοταγούς βάσης χρηστών του Telegram.
Από την πλευρά του, ο Μισέλ Σεζάν, Γάλλος καθηγητής Δικαίου στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ότι η σκληρότερη νομοθεσία της Γαλλία υιοθετήθηκε μετά την αγανάκτηση των κρατικών αρχών με εταιρείες όπως η Telegram.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι κάποιος είναι υπό έρευνα δεν συνεπάγεται ενοχή ούτε οδηγεί απαραίτητα σε δίκη, ,όμως δείχνει ότι οι δικαστές πιστεύουν ότι διαθέτουν αρκετά στοιχεία ώστε να προχωρήσουν στην έρευνα. Οι έρευνες αυτές μπορεί να διαρκέσουν χρόνια πριν ο ύποπτος παραπεμφθεί σε δίκη ή όχι.
Ο Ντούροφ, μετά από προσωρινή κράτηση λίγων ημερών, βρίσκεται αυτή τη στιγμή ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και αρνείται κατηγορηματικά ότι το Telegram είναι ένας «παράδεισος αναρχίας». Ισχυρίζεται ότι η πλατφόρμα συμμορφώνεται με τους νόμους της ΕΕ και ότι είναι «παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι μια πλατφόρμα ή ο κάτοχός της είναι υπεύθυνοι για την κατάχρηση της».
Πηγή: Reuters
Πηγή: thecaller.gr