Φρένο στον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία – Ανακοινώνεται την Τετάρτη η εθνική στρατηγική για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τις διακρίσεις που υφίστανται σήμερα τα άτομα με αναπηρία έρχεται να αμβλύνει η νέα εθνική στρατηγική για τα δικαιώματά τους, που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης. Εφαλτήριο οι ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική ζωή και τον εργασιακό βίο.
Πόσο εύκολο είναι να μεγαλώνει ένας γονιός παιδί με Αναπηρία στην Ελλάδα;
Ο Δημήτρης είναι 6,5 ετών και η διάγνωσή του είναι εγκεφαλική παράλυση στο πλαίσιο της βαριάς σπαστικής τετραπληγίας. Θα έπρεπε να πηγαίνει στην Α΄ Δημοτικού αλλά δεν έχει καταφέρει να πάει ούτε στο νηπιαγωγείο. Η Μαρία Τουβα μητέρα παιδιού με αναπηρία δήλωσε: «Ο Δημήτρης πέρασε από την επιτροπή της ΕΔΕΑ η διεπιστημονική ομάδα αποφάσισε ότι μπορεί να φοιτήσει στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς με βοηθητικό προσωπικό. Αναμένουμε αυτό το προσωπικό να έρθει, δεν έχει έρθει ακόμα» και πρόσθεσε «η συμπερίληψη στην εκπαίδευση θα πρέπει να δώσει έμφαση στις επιτροπές που περνάνε τα παιδιά για να πάνε στα ειδικά σχολεία 08.48 και φυσικά το πιο μεγάλο το οποίο δεν το έχουν όλα τα σχολεία δεν είναι όλα τα σχολεία προσβασιμα για μαθητές με κινητική αναπηρία, δεν έχουν ασανσέρ, μπορεί να είναι σε όροφο και σε μια περίπτωση σεισμού το παιδί τι θα κάνει;»
Φρένο στον κοινωνικό αποκλεισμό των Ατόμων με Αναπηρία βάζει η κυβέρνηση με την Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024 – 2030 που θα παρουσιάσει στο υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία συμπεριλαμβάνονται:
– Ίδρυση και συγκρότηση Εθνικού Κέντρου Αναπηρίας με καθολική ανάληψη της πιστοποίησης αναπηρίας
– Προσβάσιμες γειτονιές (που εξασφαλίζει την προσβασιμότητα σε παιδικές χαρές, δίκτυα πεζής μετακίνησης, χώρων αναψυχής)
– Συμπερίληψη στην εκπαίδευση (με τη διασφάλιση συνθηκών ώστε όλα τα παιδιά με αναπηρία σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης.
– Ακριβής αποτύπωση αναπηρίας στην ελληνική κοινωνία
Βασικός στόχος της Εθνικής Στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι η πλήρης συμπερίληψη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους τόσο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό εντός της χώρας όσο και με τα άτομα με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Μαριλένα Γερογιάννη είναι 19 ετών, γεννήθηκε πρόωρα και έχει κινητική και νοητική αναπηρία. Πηγαίνει σε ειδικό σχολείο στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών στην Αργυρούπολη. Όπως λέει στην κάμερα του ERTΝews ο πατέρας της, η προσβασιμότητα είναι ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η κόρη του στην καθημερινότητα.
Ο Βασίλης Γερογιάννης, πατέρας παιδιού με Αναπηρία ανέφερε: «Πριν από δύο εβδομάδες συμμετείχαμε στον ημιμαραθώνιο στην Αθήνα. Κατεβήκαμε με τον ηλεκτρικό. Ο ανελκυστήρας εδώ στο ΚΑΤ δεν δούλευε, ο ανελκυστήρας στον σταθμό του Συντάγματος δεν δούλευε και έτσι αναγκαστήκαμε να κουβαλήσουμε εμεις τα άτομα και ήταν πολύ στενάχωρο». Ο κ. Γερογιάννης επισημαίνει πως τα τελευταία δυο χρόνια έχουν γίνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Ένα από αυτά είναι το μέτρου του Προσωπικού Βοηθού. «Εδώ και αρκετούς μήνες έχει η Μαριλίνα προσωπικό βοηθό και έχει βοηθήσει πολύ όλη την οικογένεια αυτό καθώς αποφορτίζονται οι άλλοι φροντιστές, οι γονείς στο να ασχολούνται συνέχεια με τα άτομα με αναπηρία».
Αυτό που επισημαίνουν οι γονείς των παιδιών με Αναπηρία, είναι ό,τι η μεγάλη αλλαγή θα επέλθει με την κοινωνική ενσυναίσθηση η οποία αποτελεί κλειδί στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
Πηγή: thecaller.gr