Κόσμος

Ευρωεκλογές – Γερμανία: Πώς είδαν τα αποτελέσματα τα ΜΜΕ

Τα πενιχρά ποσοστά των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, η δεύτερη θέση της ακροδεξιάς και η είσοδος του νεοσύστατου κόμματος «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» στο πολιτικό σκηνικό βρίσκονται στο επίκεντρο των σχολίων των γερμανικών ΜΜΕ για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Για «καταστροφικό αποτέλεσμα» για τον Όλαφ Σολτς και τον συνασπισμό του κάνει λόγο σε σχόλιό της η ταμπλόιντ Bild, που θέλει πρόωρες εκλογές. Κρίνει ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού «δίνουν την εντύπωση ότι παλεύουν μόνο για τον εαυτό τους και μένουν πίσω θέματα που έχουν σημασία» για τον κόσμο, αναφερόμενη ιδίως στην πολιτική έναντι της μετανάστευσης.

«Επομένως, η ισχυρή επίδοση της AfD δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά είναι σίγουρα λόγος ανησυχίας», συνεχίζει η εφημερίδα και καταλήγει ότι το μήνυμα του κόσμου προς τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού είναι ότι πρέπει να αλλάξουν δραστικά πολιτική τους στην οικονομία, στη μετανάστευση και στην προστασία του κλίματος.

«Αυτό ονομάζεται επανεκκίνηση. Αλλά επειδή η κυβέρνηση προφανώς δεν διαθέτει τη δύναμη και την διορατικότητα που απαιτείται για μια νέα αρχή, η μόνη επιλογή είναι οι πρόωρες εκλογές», υποστηρίζει.

Πρόωρες εκλογές ζητά επίσης ο ιδιωτικός ειδησεογραφικός σταθμός n-tv. «Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει πλέον επιχείρημα για να συνεχίσει. Ο καγκελάριος Σολτς πρέπει να προφέρει στη χώρα μια τελευταία υπηρεσία – να ανοίξει τον δρόμο προς νέες εκλογές (…)

Όσο πικρή κι αν θα ήταν αυτή η αποτυχία για τον ίδιο και για τους συναδέλφους του προσωπικά, μια αποτυχία της δημοκρατίας λόγω της συνεχιζόμενης απώλειας εμπιστοσύνης προς όσους βρίσκονται στην εξουσία θα ήταν πολύ πιο σοβαρή», υποστηρίζει το κανάλι και επισημαίνει ότι τα άκρα είναι πλέον πιο ισχυρά από ποτέ στα 75 χρόνια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.

«Η κυβέρνηση μπορεί να μην είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την άνοδο των ριζοσπαστικών δυνάμεων, αλλά δεν τις εμπόδισε κιόλας», διατείνεται το n-tv.

Αντίθετη άποψη εκφράζει το περιοδικό Der Spiegel, προειδοποιώντας ότι η χώρα είναι ήδη σε αναταραχή. Επιπλέον, σε σχόλιό του, το περιοδικό αναφέρει ότι «η τελευταία ελπίδα του SPD ονομάζεται Φρίντριχ Μερτς» και υποστηρίζει ότι «όσο τρελό και αν ακούγεται, οι επόμενες εκλογές δεν έχουν ακόμη χαθεί για το SPD» και ότι ο Όλαφ Σολτς είναι «καλύτερος από τη φήμη του».

«Αν ήταν μετοχή, θα ήταν υποτιμημένη. Αλλά οι αγορές είναι ανελέητες, όπως οι ψηφοφόροι», αναφέρει αρθρογράφος του περιοδικού, τασσόμενος εναντίον του ενδεχομένου ο καγκελάριος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, όπως ζήτησαν στελέχη της αντιπολίτευσης.

«Αυτό που λείπει από τον Όλαφ Σολτς δεν είναι η εμπιστοσύνη των συνεργατών του, αλλά των ψηφοφόρων», εξηγεί, για να καταλήξει ότι «το επόμενο ζήτημα εμπιστοσύνης, γνωστό και ως εθνικές εκλογές, δεν πρέπει να τεθεί πριν από το φθινόπωρο του 2025» ώστε να μην αναστατωθεί περαιτέρω η ήδη ταραγμένη χώρα και να μη δοθεί ώθηση σε όσους θέλουν να ισχυρίζονται ότι τα δημοκρατικά κόμματα δεν μπορούν πλέον να επιλύσουν προβλήματα.

Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι, εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει εντός των προσεχών 15 μηνών, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει πολλά στο πολιτικό τοπίο της Γερμανίας. «Αυτό όμως είναι ασαφές και απρόβλεπτο.

Επομένως, η μόνη κάπως πραγματική ελπίδα του SPD είναι ο Φρίντριχ Μερτς. Μόνο το 23% θεωρεί ότι ο Όλαφ Σολτς είναι καλός καγκελάριος. Αλλά μόλις το 20% πιστεύει ότι ο κ. Μερτς θα ήταν καλός καγκελάριος. Αυτό, έπειτα από δύο χρόνια καβγάδων στην κυβέρνηση, είναι σχεδόν καταστροφή για τον αρχηγό του CDU που θέλει να είναι ο υποψήφιος καγκελάριος στις επόμενες εκλογές», κρίνει το περιοδικό. Το 2021 ο Όλαφ Σολτς «δεν κέρδισε επειδή έπεισε την χώρα, αλλά επειδή η πλειοψηφία τον θεωρούσε λιγότερο κακό από τον Άρμιν Λάσετ», τον τότε υποψήφιο της Χριστιανικής Ένωσης, προσθέτει.

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD σχολιάζει ότι το SPD δεν πείθει πλέον πολλούς για την ικανότητά του να λύνει προβλήματα και για την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ για τους Πράσινους είναι ξεκάθαρο ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί πλέον σημαντική κινητήρια δύναμη για τους ψηφοφόρους. Στο εξής θα πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ των οικολογικών μηνυμάτων, για να κρατήσουν τη βάση τους και της κοινωνικής πολιτικής, κρίνει.

Για τη νίκη της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) σχολιάζεται ότι δεν επωφελήθηκε όσο αναμενόταν από την δυσαρέσκεια στην χώρα και από τα προβλήματα της κυβέρνησης και αναδεικνύεται το γεγονός ότι στην ανατολική Γερμανία η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) προηγείται σημαντικά ακόμη και του CDU – στοιχείο σημαντικό, ενόψει εκλογών στα κρατίδια της Σαξονίας, της Θουριγγίας και του Βρανδεμβούργου το φθινόπωρο.

«Αν εκεί το CDU δεν αναδειχθεί πρώτη δύναμη, θα πρόκειται για καταστροφή, κυρίως για τον αρχηγό του Φρίντριχ Μερτς», υπογραμμίζεται. Η AfD κατόρθωσε να ενισχυθεί παρά τις αποκαλύψεις και τα σκάνδαλα, αναφέρει το κανάλι και εκτιμά ότι δεν αποκλείεται στην συνέχεια να χρησιμοποιήσει λιγότερο ακραία ρητορική.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αντίθετα βρίσκει ότι ο αρχηγός του CDU δικαιώθηκε για τις επιλογές του και για την εκτίμησή του ότι το κέντρο έχει μετατοπιστεί δεξιότερα.

Για την πτώση των Πρασίνων στο προπύργιό τους, την Έσση, σχολιάζει ότι «υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για τις ενοχλητικές συνέπειες της εφαρμογής των πάντα μεγαλοπρεπών εξαγγελιών για αναδιάρθρωση του κόσμου και της οικονομίας» και ότι «πρόσφατα υπήρξαν πολλοί λόγοι να αμφισβητήσουμε την ικανότητα του κόμματος να εφαρμόσει σχέδια για καλύτερο περιβάλλον».

H Süddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει τον Όλαφ Σολτς «καγκελάριο των χαμένων» και προβλέπει ότι οι απώλειες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα εντείνουν την διαμάχη μεταξύ τους.

Την μεγαλύτερη πίεση αναμένεται να δεχθεί ο ίδιος ο καγκελάριος, εκτιμά αρθρογράφος της. Για τον Φρίντριχ Μερτς, αναφέρει ότι κατάφερε να ενώσει το κόμμα του και πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει, για ποσοστό τουλάχιστον 30%. «Ο αρχηγός του CDU θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα ως επιβεβαίωση ότι θα ήταν καλός υποψήφιος καγκελάριος», προβλέπει η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button