Πολιτική

Εύα Καϊλή: Το σκάνδαλο διαφθοράς πυροδότησε σφοδρή σύγκρουση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει εν μέσω του εν εξελίξει Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην καρδιά της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, στο οποίο εμπλέκεται και το όνομα της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή, η οποία προσήχθη σε ανάκριση με την κατηγορία της δωροδοκίας και δωροληψίας.

Το χρονικό των προσαγωγών και συλλήψεων

Η προσαγωγή της κας Καϊλή και άλλων τεσσάρων ατόμων, έγινε στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10/12 στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς, για μια υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 17 έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων και στην οικία της κ. Εύας Καϊλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας «L’Echo», η κα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η κα Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Οι ανακριτές συνέλαβαν και τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η κα Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες που οδηγήθηκαν χθες σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης. Όλοι θεωρούνται αθώοι.

Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει τα ονόματα των συλληφθέντων, αλλά τονίζει ότι πρόκειται για «προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι.

Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Όπως μεταδίδουν όλα τα ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Παντσέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».

Κανένας διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.

Οικονόμου: Πολύ σοβαρή υπόθεση, οφείλουμε να περιμένουμε τις ανακοινώσεις από τις αρμόδιες αρχές

Το ζήτημα της Εύας Καϊλή, βέβαια, προκάλεσε τη σφοδρή αντιπαράθεση εντός των συνόρων, μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Μετά, λοιπόν, από την “πύρινη” συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και τα περί “Δούρειου Ίππου”, που είπε αναφερόμενος στην κα Καϊλή, κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε τα εξής:

«Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και οφείλουμε να περιμένουμε, κατ’ αρχήν, τις ανακοινώσεις από τις αρμόδιες αρχές, να έχουμε το σύνολο της εικόνας.

Πρώτα απ’ όλα φαίνεται ότι μιλάμε για μια υπόθεση χρηματισμού παραγόντων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σκοπό τον επηρεασμό κάποιων αποφάσεων ή κάποιων θέσεων».

Και συνέχισε ο ίδιος:

«Με δεδομένη την αμφισβήτηση για το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Ευρώπης, που υπάρχει σε μέρος της κοινής γνώμης -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό- για την αξιοπιστία των θεσμών η υπόθεση αυτή είναι ένα ακόμα πλήγμα που θα σπεύσουν και θα το αξιοποιήσουν διάφοροι ακραίοι, που βάζουν ζητήματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Ένωσης και βασικών πυλώνων της.

Ένας από αυτούς είναι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η δεύτερη πτυχή της σοβαρότητας της υπόθεσης -πάντοτε πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις των αρμοδίων Αρχών- είναι ότι φαίνεται να αφορά ανάμεσα στα άλλα και μία Ελληνίδα ευρωβουλευτή, μέχρι χθες μέλος του ΠΑΣΟΚ και της ομάδας των Eυρωσοσιαλιστών και αυτό έχει το δικό του ξεχωριστό βάρος.

Οφείλουμε όλοι να δούμε τα πραγματικά στοιχεία αυτής της υπόθεσης, να έχουμε το σύνολο της εικόνας και να τοποθετηθούμε στο σύνολο του.

Πολλές φορές αυτοί που διατύπωναν απόλυτες θέσεις σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι διωκτικές Αρχές να έχουν το νου τους και σε πολιτικά πρόσωπα ή όχι, ενδεχομένως πρέπει να τα προσεγγίσουν με μεγαλύτερο σκεπτικισμό».

Και πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου:

«Οι ισορροπίες είναι πάρα πολύ λεπτές και οφείλουμε να μην κάνουμε ούτε συγκρίσεις, ούτε ταυτίσεις, ούτε παρομοιώσεις. Υπάρχει μία υπόθεση σημαντική, διαστάσεων ποινικών.

Δεν ξέρω πώς οι διωκτικές Αρχές έφθασαν στη διαλεύκανση, στη διερεύνηση, στον εντοπισμό κάποιων ανθρώπων, υπόπτων προς το παρόν, γι’ αυτό το αδίκημα.

Η υπόθεση αυτή, οφείλει να μας κάνει πιο συγκρατημένους, να μην είμαστε απόλυτοι, όταν ελαφρά τη καρδία, βλέποντας τα πράγματα από μια σφαίρα εργαλειοποίησης, λέμε με απόλυτο τρόπο ότι άπαξ και είσαι πολιτικό πρόσωπο εξαιρείσαι από την οποιαδήποτε δικαιοδοσία ελέγχου από αρμόδιες Αρχές, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις, εισαγγελικές άδειες».

ΠΑΣΟΚ: Εσείς τήν περιφέρατε ως «μεταγραφή αεροδρομίου» – Ο θύτης δεν μπορεί να εμφανιστεί ως θύμα

Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

«Η κυβέρνηση – «εξαγωγέας» τεχνογνωσίας παράνομων λογισμικών παρακολουθήσεων σε τρίτα κράτη και των παρακρατικών πρακτικών της πίσω αυλής του Μαξίμου, αφού χρησιμοποίησε την κ. Καϊλή για να θάψει το θέμα των υποκλοπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιφέροντάς την στα εγχώρια μέσα ως «μεταγραφή αεροδρομίου», τώρα την εργαλειοποιεί και πάλι δείχνοντας ότι δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό.

Δεν έχει όρια το θράσος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επιμένει αταλάντευτα στη γραμμή της μηδενικής ανοχής σε ζητήματα διαφθοράς.

Μπορεί να πει το ίδιο ο κ.Μητσοτάκης, που με την σφραγίδα του συγκαλύφθηκε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων; Που ο ανιψιός του και κατά την πρωθυπουργική κρίση έχων την πολιτική ευθύνη, δεν λογοδότησε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής χάρις την «ασυλία», που του παρείχε η κυβερνητική πλειοψηφία;

Που ο βουλευτής του, Α. Πάτσης, έλαβε εκατομμύρια ευρώ απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ;

Όσο κι αν προσπαθεί η παρέα του Μαξίμου, ο θύτης δεν μπορεί να εμφανιστεί ως θύμα».

ΝΔ: Επίδειξη θράσους από το ΠΑΣΟΚ – Απλή συρραφή δηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση προς απάντηση του ΠΑΣΟΚ με αιχμές για… ΣΥΡΙΖΑ:

«Το ΠΑΣΟΚ αντί να απολογείται, συνεχίζει την επίθεση και την επίδειξη θράσους! Το καλό είναι ότι δεν κουράστηκαν ιδιαίτερα να εκδώσουν την εν λόγω ανακοίνωση, καθώς αποτελεί απλή συρραφή δηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ».

Back to top button