Έως 17 ευρώ τα αμνοερίφια στα κρεοπωλεία – Ίδια τιμή στο τσουρέκι – Ακριβότερο το σοκολατένιο αυγό

Με γνώμονα την ποιότητα πρέπει να ελέγξει τι αγοράζει ο καταναλωτής, «Δεν είναι όλα τα ίδια τα’ αρνιά» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αττικής «Οι Ταξιάρχες» Βασίλης Ντεληφιλιππίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, για την τιμή στην οποία πωλούνται το φετινό Πάσχα τα αμνοερίφια στα κρεοπωλεία, σε αντιδιαστολή με την τιμή στα αρνιά και τα κατσίκια που πωλούν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
«Στα κρεοπωλεία μας μέσα σήμερα, με χθεσινή έρευνα που μιλήσαμε με τους συναδέλφους, το ποιοτικό αρνί γάλακτος κι όταν λέμε γάλακτος από 7 έως 12-13 κιλά μάξιμουμ, είναι από 14,5 μέχρι 17 ευρώ το κιλό. Είναι αναλόγως τη διαμόρφωση του ζώου, ο κρεοπώλης πουλάει βάση το τι έχει αγοράσει. Και το κατσικάκι περίπου ένα ευρώ ακριβότερο, από 15,5 έως 18. (…) Η διαφορά είναι μεγάλη αλλά είναι και τεράστια η διαφορά στην ποιότητα γιατί τον Έλληνα καταναλωτή τον έχουν εκπαιδεύσει στη σαβούρα, να μην διαφοροποιεί, να μην γνωρίζει ποια είναι η ποιότητα, η Α και η Β. Δυστυχώς δεν είναι όλα τα ίδια τα κρέατα, ειδικά το ελληνικό ντόπιο αρνί, έχει τεράστια διαφορά. Δηλαδή αν σας κρεμάσουμε ένα αρνί ντόπιο γάλακτος και ένα υπέρβαρο που πουλάνε τα άλλα σημεία πώλησης, που είναι 18-20 κιλά, όταν αυτό το αρνί είναι κομμένο στα τέσσερα και στα οκτώ, ο άλλος δεν έχει την εικόνα την πλήρη» είπε χαρακτηριστικά.
Με τη Βαρβάκειο δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά, επισήμανε ο κ. Ντεληφιλιππίδης. «Μη γελιόμαστε και θα το δείτε αυτό τελευταίες μέρες, όταν θα υπάρχει μία έλλειψη πού θα πάνε οι τιμές. Γιατί εμείς έχουμε έναν κανόνα, ό,τι τιμή ανεβάσουμε τη Δευτέρα, αυτή θα πουλήσουμε το Σάββατο, ας έχουμε αγοράσει και ακριβότερα. Εμείς δεν παίζουμε με τις τιμές, ούτε με τις πινακίδες να τις γυρνάμε. Είναι δηλητηριώδες, είναι σκληρό αλλά είναι η αλήθεια. Και εδώ και 25 χρόνια, μέσα στα κοινά του κλάδου και με μια θητεία 15 χρόνια σαν πρόεδρος έμαθα να λέω την αλήθεια» συνέχισε ο κ. Ντεληφιλιππίδης.
Το χοιρινό, θα το βρει στα κρεοπωλεία ο καταναλωτής σε πολύ καλή τιμή, σημείωσε ο κ. Ντεληφιλιππίδης, είναι κάτω από 8 ευρώ το καθαρό χωρίς κόκαλο, και ξεκινάει από 4 μέχρι 8 το πολύ. Η συκωταριά κοστίζει όσο πάει και το αρνί αυτή την εποχή, ανέφερε στη συνέχεια, ενώ τα κοκορέτσια είναι λίγο φθηνότερα γιατί υπάρχει και το έντερο που ρίχνει το κόστος, από 10 μέχρι και 14.
«Δεν παίζει ρόλο η τιμή. Το λέω και το ξαναλέω. Παίζει ρόλο η ποιότητα, ο επαγγελματίας που έχετε απέναντί σας και τον εμπιστεύεστε. Είμαστε εμείς υπεύθυνοι σαν κρεοπώλες, σαν επαγγελματίες, σαν οι καλύτεροι επαγγελματίες πάνω στον τομέα του κρέατος και οι πιο εκπαιδευμένοι και οι πιο έμπειροι» τόνισε ο κ. Ντεληφιλιππίδης, ενώ σημείωσε πως φέτος είναι ένα πολύ δύσκολο Πάσχα. «Δεν είναι μόνο οι τιμές. Είναι και η επάρκεια. Υπάρχει μια δυσκολία στην προμήθεια του ποιοτικού καλού αρνιού που το βάζουμε μέσα στα κρεοπωλεία μας. Υπάρχει μια ακρίβεια λόγω της ζήτησης και της μικρής προσφοράς. Τα έξοδα και τα κόστη έχουν ανέβει στο Θεό, να το πούμε έτσι λαϊκά, για τους παραγωγούς μιλάω φυσικά και εμείς είμαστε αναγκασμένοι σαν τελευταίοι αποδέκτες απέναντι στον καταναλωτή να κάνουμε έναν πόλεμο και μια μάχη, να τους δώσουμε ποιοτικό αρνί, ποιοτικό κατσίκι και πάντα με στήριξη προς την ελληνική παραγωγή» συμπλήρωσε ο κ. Ντεληφιλιππίδης.
Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις, οι οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα αθροίζουν αρκετές χιλιάδες, ο κ . Ντεληφιλιππίδης έκανε λόγο για «μια γάγγραινα, την οποία εμείς σαν κρεοπώλες την πολεμάμε χρόνια».
«Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Το θέμα είναι να την ελαχιστοποιήσουμε γιατί είναι πολλά τα κέρδη. πάνω σε αυτό, αλλά φέτος τα εισαγόμενα αρνιά που έχουν έρθει κυρίως από την Ρουμανία, είναι σχεδόν στην ίδια τιμή με τα ελληνικά. (…) Πάντα οι ελληνοποιήσεις έχουν ένα κέρδος. Είναι δώρον άδωρον, ειδικά στον κρεοπώλη, να κάνει ελληνοποίηση. Γιατί είναι οι έλεγχοι τόσοι πολλοί, ό,τι πάρουμε στο τιμολόγιο, ό,τι γράφει το τιμολόγιο αυτό πουλάμε. Δεν παίζουμε με το αύριο του καταστήματός μας για μια ελληνοποίηση. Είναι δηλαδή τα πρόστιμα, η διαπόμπευση που θα γίνει του κρεοπωλείου είναι τόσο μεγάλη» ανέφερε ο κ. Ντεληφιλιππίδης, ενώ η δική του εκτίμηση είναι πως το ποσοστό των ελληνοποιήσεων είναι πολύ χαμηλότερο από το 35% που αναφέρεται σε δημοσίευμα. «Πιστεύω είναι πάρα πολύ πιο λίγο. Και ειδικά φέτος που δεν ήρθαν ζωντανά, ήρθαν μόνο σφαγμένα» είπε σχετικά.
Όσοι αφορά στα Πασχαλινά αρτοποιήματα, το τσουρέκι που έχει την τιμητική του θα το βρει ο καταναλωτής στην ίδια με την περσινή τιμή, σύμφωνα με την Ελισάβετ Κουκουμέρια, πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», η οποία μίλησε στην ίδια εκπομπή.
«Φέτος οι τιμές απ’ ό, τι δείχνει η αγορά στο κλασσικό τσουρέκι, την πασχαλινή κουλούρα με το κόκκινο αυγό, οι τιμές είναι σταθερές. Είμαστε εκεί που ήμασταν και πέρσι. Ξεκινάμε από τα 14 ευρώ και φτάνουμε μέχρι τα 15-15,5 ευρώ το κιλό. Ένα τσουρέκι ή θα πρέπει να γράφει πόσα γραμμάρια είναι ή θα πρέπει να ζυγίζεται για να βλέπει ο καταναλωτής. Και θα πρέπει να γίνεται στην ταμπελίτσα και η αναγωγή στο κιλό. Η μονάδα μέτρησης είναι το κιλό. Άρα λοιπόν θα πρέπει να κοιτάζει ο καταναλωτής την τιμή κιλού. Έχουμε λίγο μια μικρή διαφορά στα σοκολατένια είτε είναι γεμιστά είτε είναι επικαλυπτόμενα. Και αυτό γιατί η σοκολάτα πήγε στα ύψη. Εκεί λοιπόν έχουμε τιμές οι οποίες έχουν μία διαφορά 1 ευρώ από πέρσι. Πέρσι, τα σοκολατένια ξεκινούσαν από τα 16 ευρώ και φτάναμε μέχρι τα 18-19. Φέτος ξεκινούν από τα 17 και φθάνουν μέχρι τα 19-20. Βέβαια να πω ότι το 95% της κατανάλωσης προτιμά το κλασικό Πασχαλινό, την κουλούρα με το κόκκινο το αυγό» ανέφερε η κ. Κουκουμέρια.
«Ένα σοκολατένιο αυγό που μπορεί κάποιος να βρει σε ένα αρτοποιείο το οποίο είναι 200-250 γραμμάρια, μπορεί να έχει 17-18 ευρώ. Αντίστοιχα ένα σοκολατένιο αυγό το οποίο βλέπει κάποιος σε ένα ράφι υπεραγοράς που είναι 150 γραμμάρια 120, 70 έχει 11-12 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά και γιατί λέμε τιμή κιλού; Φέτος είδαμε ότι τα αυγά τα βιομηχανοποιημένα να το πω, τα τυλιγμένα, αυτά που είναι στα σούπερ μάρκετ έχουν τιμές κιλού που φτάνουν τα 75 ευρώ. Και το έβλεπα χθες, έβλεπα ένα αυγό και ήταν 150 γραμμάρια έκανε 12 ευρώ, πολύ φθηνότερο από κάποιο που μπορεί να βρει κανείς ένα τοπίο, άρα η τιμή κιλού ήταν 75 ευρώ γιατί το βάρος του ήταν 150 γραμμάρια. Άρα λοιπόν, η μέση τιμή κιλού ενός σοκολατένιου αυγού σε αρτοποιείο δεν ξεπερνάει τα 40 ευρώ, τιμή κιλού. Αντίστοιχα, αυτή η τιμή τεμαχίου όταν το αυγό είναι 200-250 γραμμάρια είναι στα 16-17 ευρώ. Και βέβαια υπάρχουν και πολύ μικρότερα και εμείς προσαρμοστήκαμε με τη σοκολάτα όσον αφορά τα μεγέθη, δηλαδή θα βρείτε αυγά και με 7€ και λαγουδάκια ή μικρές κοτούλες και με 6 ευρώ» συνέχισε η κ. Κουκουμέρια, ενώ τα για τα πασχαλινά κουλουράκια οι τιμές κυμαίνονται από 12 έως 13 ευρώ.
Πηγή: thecaller.gr