Πολιτική

ΕΟ ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους για ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος ενάντια στην πολιτική ΕΕ – ΕΚΤ – κυβερνήσεων

Στην ακρόαση της Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με θέμα «Νομισματική πολιτική και πληθωρισμός» στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην ομιλία του, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, σημείωσε:

«H EKT και άλλες κρατικές υπηρεσίες, χτυπούν καμπανάκι για την ύφεση και πιθανή νέα συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση. Αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία από την ευρωζώνη , την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα στο έδαφος των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων που δεν τα βγάζουν πέρα με το τσακισμένο εισόδημα από τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια σε συνδυασμό με το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα.

Παρά την ακρίβεια, οι μισθοί καθ’ υπόδειξη ΕΕ-ΕΚΤ παραμένουν “παγωμένοι” αφού θεωρείτε τις αυξήσεις “πληθωριστικές”, ενώ παίρνονται σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, όπως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο-χαράτσι της κυβέρνησης ΝΔ σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων, με ταυτόχρονη διατήρηση των φορολογικών διευκολύνσεων και απαλλαγών, την εθελοντική φορολόγηση στους οικονομικούς ομίλους.

Τόσο η περιοριστική πολιτική που επέλεξε η ΕΕ, και άλλα καπιταλιστικά κέντρα, το 2009, όσο και η επεκτατική – και οι δύο προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιων, που σήμερα πλαισιώνεται με υψηλά επιτόκια δανεισμού και ματωμένα πλεονάσματα, δεν μπόρεσαν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν την ύφεση και την κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου.

Αντίθετα, όξυναν τις κοινωνικές αντιθέσεις, με το 1% του πληθυσμού να κατέχει σήμερα το 50% του πλούτου, σε σχέση με το 42% πριν 10 χρόνια, ενώ 1 στους 4 εργαζόμενους στην ΕΕ αντιμετωπίζει φτώχεια, ο μισθός στην Ελλάδα εξανεμίζεται στις πρώτες 15 μέρες του μήνα».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ «μετέφερε τα αιτήματα των εργαζομένων και του λαού, να μην πληρώσουν την επικείμενη κρίση, όπως πλήρωσαν την “καπιταλιστική ανάπτυξη”».

Υποστήριξε «την ανάγκη ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος (αυξήσεις μισθών, συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό), κατάργηση των αντιλαϊκών ειδικών φόρων κατανάλωσης, μείωση τιμολογίων ενέργειας και πλαφόν στην τιμή τους, αύξηση της φορολογίας των κερδών των ομίλων στο 40% και μείωση της φορολογίας για τα λαϊκά στρώματα, καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στην Ελλάδα στα 12.000 Euro, προσαυξημένο κατά 3000Euro για κάθε προστατευόμενο μέλος».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button