Εκλογές 2023: Οι τρεις ημερομηνίες «κλειδιά» μέχρι τις κάλπες – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ντιμπέιτ με Τσίπρα
Την Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου όπως όλα δείχνουν θα στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστούν εννιά ακόμη νομοσχέδια κοινωνικού αποτυπώματος στη βουλή, για να κλείσει έτσι ο κύκλος του νομοθετικού έργου της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και να κλείσει οποιοδήποτε θέμα εκκρεμεί.
Τρεις είναι οι ημερομηνίες «κλειδιά» μέχρι να φτάσουμε στην ημέρα που θα κληθούμε να εκλέξουμε νέα κυβέρνηση.
3 Μαρτίου – Υπουργικό συμβούλιο για κατώτατο μισθό
Σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή 3 Μαρτίου προγραμματίζεται το υπουργικό συμβούλιο που θα εγκρίνει την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού. Η απόφαση με πράξη του υπουργικού συμβουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Απριλίου.
9 Μαρτίου – Τελευταίο Υπουργικό και προκήρυξη εκλογών
Στις 9 Μαρτίου αναμένεται να συνεδριάσει το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της παρούσας κυβέρνησης όπου θα γίνει ο απολογισμός των πεπραγμένων της τελευταίας τετραετίας. Αυτή αναμένεται να είναι και η ημέρα που ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επισήμως την προκήρυξη των εκλογών. Έτσι την ίδια ημέρα αναμένεται να επισκεφθεί και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες.
10 Μαρτίου – Διάλυση της Βουλής
Η διάλυση της Βουλής αναμένεται να γίνει την Παρασκευή 10 Μαρτίου με τη θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από τον φρούραρχο του Κοινοβουλίου.
Σε αυτό θα αναγράφεται και η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, οπότε ξεκινά και επίσημα η προεκλογική περίοδος.
Οι εκλογές της απλής αναλογικής θα διεξαχθούν την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου, κι αν το αποτέλεσμα δεν οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνηση, η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της ενισχυμένης αναλογικής θα γίνει όπως όλα δείχνουν στις 21 Μαΐου.
Θα έχει μεσολαβήσει βεβαίως η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, αν και με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν φαίνεται να προκύπτει συνεργασία.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ντιμπέιτ με Τσίπρα
Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση πιέζει για διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Οικονόμου απάντησε χθες σχετικά: «Κανένας δεν αποφεύγει κανέναν. Δεν καταλαβαίνω όμως την εμμονή. 51 φορές οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν αντιπαρατεθεί εντός του κοινοβουλίου, 95 ώρες έχουν μιλήσει και εάν ο κος Τσίπρας δεν είχε επιλέξει τον κοινοβουλευτικό ακτιβισμό θα μιλούσαν ακόμα…».
«Στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν περισσότερες πολιτικές αντιπαραθέσεις, συζητήσεις και διαλόγους ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο τόσες, από ό,τι σε προγενέστερες κυβερνητικές θητείες.
Ο κ. Τσίπρας, ενώ αποφάσισε την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, υποβαθμίζοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία, κάλεσε τον πρωθυπουργό σε debate. Πρότεινε δηλαδή να αντικατασταθεί η αντιπαράθεση στη Βουλή, την οποία ούτως ή άλλως ευτέλισε, με μία αντιπαράθεση σε τηλεοπτικό στούντιο.
Ένα από τα ζητούμενα στη διαβούλευση ανάμεσα στα επιτελεία των κομμάτων -όπως συμβαίνει σε όλες τις προεκλογικές περιόδους- θα είναι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των αρχηγών. Όταν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, θα εξεταστούν αυτά τα ζητήματα πιο συγκεκριμένα. Η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στη διεξαγωγή τηλεοπτικής συζήτησης, ο χαρακτήρας της οποίας θα συζητηθεί», αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.