Διπλωματική λύση στον Λίβανο; – Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι θετικές, λέει το BBC
Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες 10 χώρες έκαναν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ο Λευκός Οίκος κινητοποιήθηκε με σκοπό να δώσει ώθηση στην πρόταση, θεωρώντας ότι μπορεί να ηγηθεί μιας σημαντικής διπλωματικής πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της της τρέχουσας εκρηκτικής κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Αυτή η κοινή δήλωση προτρέπει τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, συμφωνώντας μια εκεχειρία 21 ημερών, ώστε να παρασχεθεί ο κατάλληλος χώρος για περαιτέρω συνομιλίες, παρουσία διαμεσολαβητών.
Στη συνέχεια, προτείνει μια διπλωματική διευθέτηση στο πνεύμα του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είχε εγκριθεί για τον τερματισμό του τελευταίου πολέμου Ισραήλ-Λιβάνου το 2006 και δεν εφαρμόστηκε ποτέ σωστά, καθώς και μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προσπαθούσαν να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία ως πιο προηγμένη από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα, πιθανώς ως μια προσπάθεια να πιεστούν και οι δύο πλευρές. Διαβεβαίωναν μάλιστα ότι τα αντιμαχόμενα μέρη είχαν λάβει γνώση της πρότασης και την εξέταζαν, όμως η πραγματικότητα ανέτρεψε σκληρά τα σχέδια: ακόμη περισσότερες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού, αλλά και περισσότερες εκτοξεύσεις ρουκετών της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ. Αυτή η εβδομάδα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν περισσότερους από 600 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά, σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους υγείας.
Πόσο σημαντική θα μπορούσε να είναι λοιπόν η διπλωματία και έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός;
Τα πρώτα σημάδια δεν προοιωνίζουν τίποτα θετικό. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, καθώς ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου επιβιβαζόταν σε πτήση για τη Νέα Υόρκη για την ομιλία του στον ΟΗΕ την Παρασκευή, εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι δεν έχει συμφωνήσει σε τίποτα ακόμη, προσθέτοντας ότι ο ισραηλινός στρατός έχει διαταγές να συνεχίσει τον αγώνα με «πλήρη δύναμη».
Όμως και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι διέψευσε τις αναφορές που τον ήθελαν να έχει υπογράψει την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι ήταν «εντελώς αναληθείς».
Εντούτοις, είναι σημαντικό ότι η αμερικανική διπλωματία, που ηγείται της προσπάθειας, χρησιμοποίησε την έκφραση «άμεση κατάπαυση του πυρός». Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι ΗΠΑ μπλόκαραν ενεργά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσαν μια τέτοια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έως ότου ο πρόεδρος Μπάιντεν χρησιμοποίησε απροσδόκητα αυτήν την έκφραση και η θέση των ΗΠΑ φάνηκε να αλλάζει.
Οι διπλωματικές εκκλήσεις για τον παλαιστινιακό θύλακα δεν ευοδώθηκαν και τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, δεδομένης μάλιστα της έντασης της σύγκρουσης, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η παράμετρος της έλλειψης διαπραγματεύσεων για ομήρους, που κατά μεγάλο μέρος συνέβαλε στο αδιέξοδο για συμφωνία στη Γάζα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι στόχοι που τίθενται από τις δύο πλευρές παρουσιάζονται ως αδιαπραγμάτευτοι. Το Ισραήλ θέλει να εξασφαλίσει την επιστροφή 60.000 εκτοπισμένων κατοίκων στο βορρά και να διατηρήσει εκεί την ασφάλεια, χωρίς καθημερινές εκτοξεύσεις ρουκετών από την πλευρά του Λιβάνου.Απο την πλευρά της, και η Χεζμπολάχ επιδιώκει να σταματήσει τα ισραηλινά χτυπήματα στον νότιο Λίβανο, όπου και εκεί περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.
Πηγή: BBC
Πηγή: thecaller.gr