Κόσμος

Δημοσίευμα New York Times: «Ρώσοι στρατηγοί συζήτησαν τη χρήση πυρηνικών όπλων»

Σοκάρει η αποκάλυψη από δημοσίευμα των «New York Times» (NYT), που αναφέρει ότι τέθηκε επί τάπητος το θέμα της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στο μέτωπο του πολέμου, στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού.

Oι Ρώσοι αξιωματούχοι συζήτησαν το πότε και πώς η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μικρά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, ενισχύοντας την ανησυχία της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της για ένα πιθανό πυρηνικό πλήγμα.

Aξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συμμετείχε στις συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθησαν στο πλαίσιο της εντεινόμενης ρητορικής για τα πυρηνικά της Ρωσίας και των οπισθοδρομήσεων του ρωσικού στρατού στο πεδίο της μάχης, αναφέρει το δημοσίευμα. Για τους «New York Times», το θέμα της συζήτησης των Ρώσων αξιωματούχων εκφράζει την έντονη απογοήτευσή τους για τις αποτυχίες τους στο ουκρανικό μέτωπο.

«Η διεξαγωγή μιας τέτοιας συζήτησης υποδηλώνει ότι οι απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να μην είναι απλώς λόγια», γράφει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν στοιχεία ότι οι Ρώσοι μεταφέρουν πυρηνικά όπλα στη θέση τους ή για το ότι έχουν λάβει άλλα μέτρα για να προετοιμαστούν για ένα πυρηνικό χτύπημα.

Tην ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, βλέπει το φως της δημοσιότητας το μυστικό σχέδιο του Πούτιν για τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει στρατεύματα στη Λευκορωσία, χρησιμοποιώντας τη χώρα ως βάση εκτόξευσης για επιθέσεις με ρουκέτες κατά της Ουκρανίας. Το φερέφωνο του Πούτιν – ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε ότι ήθελε να δημιουργήσει μία κοινή αμυντική δύναμη με τον φίλο του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση του Μινσκ έστειλε τανκς και άλλο στρατιωτικό υλικό στη Ρωσία. Σύμφωνα με το σχέδιο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών η προπαγάνδα του Κρεμλίνου θέλει να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της για να δείξει ότι το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχός του στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. «Ένας από τους στόχους του Πούτιν είναι να πείσει τη Δύση ότι η Λευκορωσία αποτελεί γι’ αυτήν στρατιωτική απειλή!».

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, «οι Βρετανοί βλέπουν κάποιες ενδείξεις από την πλευρά της Ρωσίας αναλύοντας νέες δορυφορικές εικόνες που δείχνουν δύο ρωσικά μαχητικά MiG-31 κι ένα μεγάλο εμπορευματοκιβώτιο που προστατεύεται από ένα χωμάτινο τείχος σε αεροδρόμιο στη Λευκορωσία. Αυτό το σημείο στάθμευσης πιθανώς σχετίζεται με τους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους AS-24 Killjoy».

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, αυτοί οι πύραυλοι δύσκολα μπορούν να αναχαιτιστούν με συμβατικά συστήματα αεράμυνας ή πυραυλικής άμυνας.

Για τους Βρετανούς, η Μόσχα χρησιμοποιεί τέτοιους πυραύλους από το 2018. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, κανένα πυραυλικό σύστημα Killjoy δεν έχει σταθμεύσει στη Λευκορωσία. Όπως εκτιμούν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, εφόσον από στρατιωτικής πλευράς, αυτό αποτελεί ένα «μικρό στρατηγικό πλεονέκτημα» έναντι της Δύσης, το Κρεμλίνο μάλλον επιδιώκει έναν διαφορετικό στόχο. Η Ρωσία θέλει να «στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Δύση» τοποθετώντας μαχητικά αναχαιτιστικά και υπερηχητικούς πυραύλους στη Λευκορωσία.

Με τον τρόπο αυτό, θέλει να δείξει στους δυτικούς ότι η μικρή χώρα του Λουκασένκο παίζει πλέον μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας σε σχέση με την έναρξη του πολέμου. «Το μήνυμα της Μόσχας προς τη Δύση είναι ότι οι Ρώσοι δεν είναι μόνοι τους αλλά υποστηρίζονται από τους συμπολίτες τους, τους Λευκορώσους. Ο Λουκασένκο έτσι κι αλλιώς λειτουργεί ως «μαριονέτα» του Πούτιν», σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Ρωσία: «Αποφύγετε προκλήσεις που ίσως οδηγήσουν σε πυρηνική σύρραξη»

Την ίδια στιγμή η Μόσχα κάλεσε σήμερα με επίσημη τοποθέτησή της, τις χώρες που συγκροτούν την «κορυφαία πυρηνική πεντάδα στον κόσμο», να επιδείξουν την ετοιμότητά τους να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να παραβιάσουν η μια τα ζωτικά συμφέροντα της άλλης, ενθαρρύνοντας προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής,

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Καλούμε τις λοιπές χώρες των “πυρηνικών πέντε” να επιδείξουν στην πράξη την ετοιμότητά τους να εργαστούν κατά προτεραιότητα πάνω σε αυτό το κομμάτι και να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες προσπάθειες να παραβιάσουν η μία τα ζωτικά συμφέροντα της άλλης, ισορροπώντας στα πρόθυρα άμεσης ένοπλης σύγκρουσης και ενθαρρύνοντας προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε ότι στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής, η Ρωσία καθοδηγείται από «το αξίωμα του απαράδεκτου ενός πυρηνικού πολέμου, στον οποίο δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές» και οι δογματικές κατευθυντήριες γραμμές της έχουν μόνο αμυντικό χαρακτήρα και δεν επιτρέπουν ευρεία ερμηνεία.

«Μια αντίδραση με τη χρήση πυρηνικών όπλων επιτρέπεται υποθετικά από τη Ρωσία μόνο ως απάντηση σε επίθεση με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ή σε επίθεση με χρήση συμβατικών όπλων, όταν απειλείται η ύπαρξη του κράτους», τονίζουν οι διπλωμάτες της Μόσχας.

Παράλληλα, η Ρωσία πορεύεται με βάση «την αναλλοίωτη συνάφεια των υφιστάμενων συμφωνιών στον τομέα της μείωσης και του περιορισμού των πυρηνικών όπλων, της μείωσης των στρατηγικών κινδύνων και της απειλής διεθνών επεισοδίων και συγκρούσεων, που μπορούν να φέρουν κλιμάκωση σε πυρηνικό επίπεδο».

«Επαναβεβαιώνουμε πλήρως τη δέσμευσή μας στην κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε πυρηνικών κρατών για την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου και την αποτροπή μιας κούρσας εξοπλισμών της 3ης Ιανουαρίου 2022», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη σημερινή «δύσκολη και ταραχώδη κατάσταση», πρόσθεσε το υπουργείο, η οποία είναι αποτέλεσμα ανεύθυνων και ξεδιάντροπων ενεργειών που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας, πρωταρχικό καθήκον είναι να αποτραπεί μια στρατιωτική σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων.

«Η Ρωσία συνεχίζει να υποστηρίζει τη διαμόρφωση μιας ανανεωμένης, πιο σταθερής αρχιτεκτονικής της διεθνούς ασφάλειας που βασίζεται στη διασφάλιση της προβλεψιμότητας και της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας, καθώς και στην τήρηση των αρχών της ισότητας, της αδιαίρετης ασφάλειας και της αμοιβαίας συνεκτίμησης των θεμελιωδών συμφερόντων των συμμετεχόντων», κατέληξε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button