Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023: Ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στους εορτασμούς.
Για το 2023, όπως έχει επιλέξει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει το θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».
Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα: Ι. Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής, ΙΙ. Δράση για την κλιματική αλλαγή, και ΙΙΙ. Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αυτό το σκεπτικό συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εστιάζοντας στην συμβολή των μουσείων στα ζητήματα Αειφορίας και Ποιότητας ζωής:
-Την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, δύο σχολικά τμήματα της Ε΄ Δημοτικού θα πάρουν μέρος σε εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Ανακυκλώνω, συντηρώ, επαναχρησιμοποιώ-από το Βυζάντιο ως σήμερα».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
-
Όμορφη πόλη, φωνές μουσικές: Έργα από τον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια
-
7ο FeCHA: Το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης
-Συνδιοργανώνεται η περιοδική έκθεση «ΦΟΙΝΙΞ – ΑΓΩΝ» με το Νομισματικό Μουσείο στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» από τις 8 Ιουνίου έως 13 Σεπτεμβρίου 2023. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η επανάχρηση και η ανακύκλωση υλικών που συντείνουν στην κυκλική οικονομία, καθώς επίσης και οι συνεχείς αγώνες που διασφαλίζουν την ελευθερία και την ευημερία.
Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο νεότερων τέχνεργων του Νομισματικού Μουσείου με σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, ο οποίος διαρθρώνεται σε δύο ενότητες:
–«ΦΟΙΝΙΞ». Νομίσματα, Μετάλλια, δύο μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες και Σφραγίδες του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον αναγεννώμενο φοίνικα θα συνομιλούν με τις δημιουργίες «Αναγέννηση» της γλύπτριας Αφροδίτης Λύτη από μεταλλικά στοιχεία και γυάλινες ψηφίδες και «Φοίνιξ» του εικαστικού Γιώργου Μπαρδάκα από ανακυκλωμένα υλικά, αποδεικνύοντας πώς από τα «σκουπίδια» μπορεί να αναγεννηθεί ένα γλυπτό.
–«ΑΓΩΝ». Μετάλλια, Αριστεία και μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες του βασιλιά Όθωνα Α΄ με αγωνιστές και αγωνίστριες του 1821 θα συνομιλούν με ζωγραφικά έργα του εικαστικού Νίκου Τσιαπάρα εμπνευσμένα από αυτά, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον αειφόρο αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία ατόμων και λαών.
Υπεύθυνοι: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου – Δρ Γεώργιος Κακαβάς
Στις 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων η είσοδος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στον Λευκό Πύργο είναι ελεύθερη.
Συνεργαζόμενος φορέας: Νομισματικό Μουσείο
Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)
Photo Credit: mbp.gr