Ελλάδα

Χανιά: Τα πρώτα χελωνάκια caretta caretta στην Παχιά Άμμο στο Σταυρό Ακρωτηρίου

Την Κυριακή 28 Ιουλίου εντοπίστηκαν τα πρώτα ίχνη εκκόλαψης νεοσσών του προστατευόμενου είδους θαλάσσιας χελώνας Caretta–Caretta για φέτος στην ανατολική πλευρά της Παχιάς Άμμου σε μία από τις φωλιές που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο στο οποίο κατασκευάζεται το αντλιοστάσιο λυμάτων Α44, όπως ενημερώνει ο Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Σταυρού.

Η φωλιά εντοπίστηκε από εθελοντή στις 10 Ιουνίου. Δυστυχώς βρέθηκαν ίχνη από ένα χελωνάκι που είχε αποπροσανατολιστεί και κατευθύνονταν προς τον δρόμο με αποτέλεσμα να πεθάνει. Σε συνεργασία με μέλη της Ομάδας για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών στο Ακρωτήρι την Τρίτη εντοπίστηκαν δυστυχώς και άλλα ίχνη νεοσσών που κατέληξαν στον δρόμο μπροστά από τα σπίτια, ενώ κάποια κατάφεραν να πάνε προς τη θάλασσα, πιθανότατα γιατί βγήκαν από τη φωλιά όταν είχε πιά ξημερώσει. Βρέθηκαν επίσης ίχνη από άλλη μία φωλιά, η οποία δεν είχε εντοπιστεί. Να σημειωθεί ότι ο εκτιμώμενος αριθμός των φωλιών στην Παχιά Άμμο ανέρχεται πλέον σε 24, σε παραλία μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) έστειλε ήδη από τη Δευτέρα αίτημα στον Δήμο Χανίων με την παράκληση να κλείσει ή να ελαττωθεί στο χαμηλότερο δυνατό ο δημόσιος φωτισμός μπροστά από την παραλία της Παχιάς Άμμου προκειμένου να μην αποπροσανατολιστούν οι νεοσσοί Caretta–Caretta.

«Μας ενημέρωσαν ότι την Τρίτη το πρωί έκλεισαν τα φώτα για τις επόμενες ημέρες. Ευχαριστούμε τη Δημοτική Αρχή που για άλλη μία χρονιά ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας. Η έξοδος των νεοσσών παρατηρείται περίπου 50-60 ημέρες μετά την εναπόθεση των αυγών και γίνεται σταδιακά. Διαρκεί έως και 10 μέρες μετά την πρώτη εκκόλαψη. Συμβαίνει συνήθως το βράδυ και τα χελωνάκια προσανατολίζονται από το φωτεινότερο ορίζοντα που συναντούν».

Να σημειωθεί ότι στην Παχιά Άμμο αλλά και στην κεντρική παραλία του Σταυρού δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα επίθεσης θαλασσίων χελωνών σε λουόμενους. Όπως έχει ήδη επισημανθεί από αρμόδιους φορείς, δεν κινδυνεύουμε από τις θαλάσσιες χελώνες, είναι πολύ σημαντικό να μην τις ταΐζουμε και πρέπει να τις παρατηρούμε από μακριά.

Πηγή: ertnews.gr

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button