Κόσμος

Μπάιντεν: «Κλείδωσε» τηλεφωνική επικοινωνία με Ερντογάν – Προσπαθούμε να ενισχύσουμε στρατιωτικά Ελλάδα και Τουρκία δήλωσε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά την Τρίτη στη Λιθουανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του NATO που θα πραγματοποιηθεί στην Λιθουανία το διήμερο 11-22 Ιουλίου.

Μίλησε για την προσπάθεια στρατιωτικής ενίσχυσης τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F16.

Για το παζάρι με την Τουρκία ετοιμάζονται οι ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ πριν από λίγο έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν όπου αποφασίστηκε η συνάντησή τους στη Λιθουανία.

Τα θέματα που θα βρεθούν ψηλα στην ατζέντα της διμερούς επαφής είναι τα μαχητικά F-16 και η ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλναντική Συμμαχία.

Οι πιέσεις προς την Άγκυρα να άρει το βέτο για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ενταθούν, όμως πιθανόν η Άγκυρα να ζητήσει ως αντάλλαγμα από την Ουάσινγκτον να ανάψει το πράσινο φως για την πώληση των μαχητικών F-16, κάτι που έχει προκαλέσει ενστάσεις στους κόλπους των Δημοκρατικών λόγω φόβου κλιμάκωσης προκλητικών ενεργειών σε βάρος της Ελλάδας.

Στα μηνύματά του, στη διάρκεια συνέντευξης, ο Μπάιντεν λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα αιτήματα της Άγκυρας όσο όμως και την επιστολή των έξι Αμερικανών βουλευτών για να μην πουληθούν τα F-16 τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτό που προσπαθώ να κάνω ειλικρινά είναι να πετύχω μια συνεργασία, στην οποία ενισχύουμε το NATO όσον αφορά την στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας ώστε να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί στην Συμμαχία».

Η τουρκική προεδρία επιβεβαίωσε, από την πλευρά της, την τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Ερντογάν ανέφερε στην τηλεφωνική συνομιλία στον Μπάιντεν ότι η Στοκχόλμη έχει λάβει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε η Άγκυρα να επικυρώσει την υποψηφιότητά της, αναφερόμενος σε αντιτρομοκρατικό νόμο που ψήφισε η Σουηδία, αλλά ότι αυτά τα μέτρα δεν ήταν χρήσιμα καθώς υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) συνεχίζουν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη Σουηδία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 καθώς για το καθεστώς της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Βίλνιους (σ.σ. στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ) και να συζητήσουν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και περιφερειακά ζητήματα», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Το μήνυμα Μπάιντεν για τα F-16 και την Ελλάδα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του NATO που θα πραγματοποιηθεί στην Λιθουανία το διήμερο 11 – 12 Ιουλίου και στην προσπάθεια στρατιωτικής ενίσχυσης τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Σύνοδος Κορυφής του NATO πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Σουηδία επιθυμεί να ενταχθεί στη Συμμαχία, αντιμετωπίζοντας ωστόσο την αντίσταση τόσο της Τουρκίας όσο και της Ουγγαρίας.

Στο σημείο αυτό, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για την εισδοχή της Σουηδίας στο NATO, αφού το «εμπόδιο» είναι η αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 της Τουρκίας του ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια. Άρα λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω ειλικρινά είναι να πετύχω μια συνεργασία, στην οποία ενισχύουμε το NATO όσον αφορά την στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας ώστε να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί στην Συμμαχία».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button