Από το κυνήγι της φοροδιαφυγής η χρηματοδότηση των όποιων πρόσθετων παροχών – Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες αλλάζουν άρδην το τοπίο
Τα έσοδα που θα προκύψουν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής την τριετία 2025 – 2027, θα καθορίσουν το εύρος των όποιων πρόσθετων – μη προγραμματισμένων – παροχών αποφασίσει η σημερινή κυβέρνηση.
Οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, δεν επιτρέπουν γαλαντομίες, τη στιγμή μάλιστα που άμυνα και συντάξεις θα «τρώνε» τα επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» που θα δημιουργήσει ο κανόνας της αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών σε ποσοστό 3% κατ’ έτος.
Σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Σχέδιο, ο σωρευτικός λογαριασμός της αύξησης των πρωτογενών δαπανών θα φθάσει τα 13,8 δισεκ. ευρώ έως το 2028. Ωστόσο, τα 8 δισεκ. ευρώ (περίπου 2 δισεκ. ευρώ το χρόνο) θα κατευθύνονται στην κάλυψη των εξοπλιστικών προγραμμάτων, το κόστος των συντάξεων (ο αριθμός των οποίων αυξάνεται αλματωδώς χρόνο με το χρόνο λόγω νέων συνταξιοδοτήσεων) αλλά και στο λειτουργικό κόστος του Δημοσίου.
Αν στον λογαριασμό προστεθεί και η σωρευτική επιβάρυνση από τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 1,5 δισεκ. ευρώ μένει κοντά στο 1 δισεκ. ευρώ το χρόνο για να χρηματοδοτήσει όλα τα υπόλοιπα.
Δηλαδή, από τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι προτίθεται να εφαρμόσει – όπως η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2027 και η ετήσια αναπροσαρμογή του εισαγωγικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων η οποία επηρεάζει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε ο εισαγωγικός μισθός να παρακολουθεί τις αυξήσεις του κατώτατου – έως τις όποιες νέες παροχές.
Τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια, οδηγούν στην αναζήτηση πόρων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, προκειμένου να υπάρξουν νέες γενναίες παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας και των παροχών.
- Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η εξασφάλιση πόρων τουλάχιστον 2,5 δισεκ. ευρώ σε μόνιμη και διατηρήσιμη βάση.
Όπως τόνισε χθες κατά την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης, οι πρόσθετες εισπράξεις θα ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω μειώσεις φόρων που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2023.
Αν και με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες οποιοδήποτε υπερπλεόνασμα που προέρχεται από συγκυριακούς λόγους δεν θα μπορεί να ξοδεύεται για παροχές ωστόσο τα πρόσθετα έσοδα από ενεργητικές φορολογικές πολιτικές όπως για παράδειγμα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μπορούν μετά από διαπραγμάτευση με τη Κομισιόν να αξιοποιηθούν για μειώσεις φόρων.
Σ’ αυτή την περίπτωση, προτεραιότητα για την κυβέρνηση θα αποτελέσουν:
- Η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και η οριστική κατάργησή τους σε βάθος χρόνου με την πλήρη εφαρμογή των ψηφιακών εργαλείων για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς.
- Η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και «μπλοκάκια». Ενώ το 2025 μπαίνει τέλος στην πληρωμή του Τέλους για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις, παραμένει για τις επιχειρήσεις, τα υποκαταστήματα των νομικών προσώπων καθώς και για τους εργαζομένους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και έχουν περισσότερους από δύο εργοδότες.
- Η νέα μείωση (κατά μισή μονάδα) των ασφαλιστικών εισφορών, πέραν της επικείμενης (κατά μια μονάδα) την 1η Ιανουαρίου 2025. Στόχος η σωρευτική μείωση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 έως το 2027.
- Μείωση του κανονικού και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2019 προέβλεπε μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11%.
- Παρεμβάσεις στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα.
Πηγή: thecaller.gr