Οικονομία

Ανοιχτό ρήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο, στο 45% η πιθανότητα για ύφεση στις ΗΠΑ λέει η Goldman Sachs – Ανάλυση μετά τους δασμούς 125% της Κίνας

Σε νέα φάση κλιμάκωσης εισέρχεται η εμπορική αντιπαράθεση Ηνωμένων Πολιτειών – Κίνας, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε την αύξηση των δασμών σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα στο 125%.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά τη δήλωση του Σι Τζινπίνγκ ότι «δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο», κατά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ όπου και ζήτησε και συνεργασία με την Ευρώπη.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έκανε λόγο για «τελική απάντηση» απέναντι στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι «στο τρέχον επίπεδο δασμών, δεν υπάρχει πια αποδοχή των αμερικανικών προϊόντων στην κινεζική αγορά». Αν και το Πεκίνο δήλωσε πως δεν προτίθεται να συνεχίσει τον κύκλο αντεπιθέσεων με δασμούς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άλλων αντιμέτρων.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει άλλους εμπορικούς εταίρους για το πώς θα αντιμετωπίσουν τους αμερικανικούς δασμούς, αφού η χώρα εξαιρέθηκε από την 90ήμερη παύση του Τραμπ για τους πιο απότομους παγκόσμιους δασμούς. Αντ’ αυτού ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, οι οποίοι ανέρχονται πλέον στο 145%.

Οι ταλαιπωρημένες χρηματοπιστωτικές αγορές πήραν μια σύντομη ανάσα την Τετάρτη, όταν ο Τραμπ αποφάσισε να παύσει τους δασμούς σε δεκάδες χώρες. Ωστόσο, η κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη του με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συνέχισε να τροφοδοτεί τους φόβους για ύφεση και περαιτέρω αντίποινα.

Το γεωπολιτικό κάλεσμα Σι Τζινπίνγκ στην ΕΕ

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Πέδρο Σάντσεθ, ο Σι Τζινπίνγκ απηύθυνε σαφές μήνυμα στήριξης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας την να συνεργαστεί με την Κίνα απέναντι στον «μονομερή εκφοβισμό». «Δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους. Όποιος πάει ενάντια στον κόσμο, απομονώνεται», φέρεται να είπε ο Κινέζος πρόεδρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσθεσε πως Κίνα και ΕΕ πρέπει να «υπερασπιστούν τους διεθνείς κανόνες και τη δικαιοσύνη» και να ενισχύσουν τη μεταξύ τους οικονομική συνεργασία.

Η ισπανική πλευρά, από την πλευρά της, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας ισορροπημένης σχέσης ΕΕ-Κίνας, βασισμένης σε διαπραγματεύσεις και κοινά συμφέροντα.

Οικονομικός αντίκτυπος – Η παγκόσμια αναταραχή εντείνεται

Οπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, σε ανάλυσή του, οι αγορές κατρακύλησαν ξανά την Παρασκευή, με τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία να χάνει σχεδόν 5% και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να καταγράφει τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το 2008. Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν επίσης πτωτικά για δεύτερη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Μακρόν χαρακτήρισε «εύθραυστη» την 90ήμερη αναστολή των δασμών που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ για δεκάδες χώρες – από την οποία όμως εξαιρέθηκε η Κίνα.

Η Κίνα ήδη έχει περιορίσει τις εισαγωγές ταινιών του Χόλιγουντ, έχει εντάξει 18 αμερικανικές εταιρείες σε λίστες εμπορικών περιορισμών και έχει ξεκινήσει καμπάνια αναζήτησης συμμάχων, με στόχο τη συγκρότηση κοινού μετώπου απέναντι στις ΗΠΑ.

Ανοιχτή πόρτα, αλλά χωρίς υποχώρηση

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, επιμένει πως «μια συμφωνία με την Κίνα είναι δυνατή», ενώ δήλωσε ότι ο Σι Τζινπίνγκ παραμένει «φίλος του». Ταυτόχρονα όμως, κατηγόρησε το Πεκίνο ότι «εκμεταλλεύτηκε τις ΗΠΑ για πολύ καιρό» και χαρακτήρισε την αύξηση των δασμών ως αναγκαία «αποκατάσταση ισορροπίας».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιέν, δήλωσε πως η Κίνα «δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά της», προσθέτοντας ότι ο διάλογος παραμένει επιλογή, «αλλά μόνο με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό».

Οικονομικό σοκ στις ΗΠΑ – Στο 45% η πιθανότητα ύφεσης

Η οικονομική αναστάτωση έχει προκαλέσει νέο κύμα ανησυχίας για ύφεση στις ΗΠΑ. Η Goldman Sachs ανεβάζει πλέον την πιθανότητα σε 45%, ενώ ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει περίπου 15% από το ρεκόρ του Φεβρουαρίου.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, όπως ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, διαβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε επαφή με περισσότερες από 75 χώρες για νέες εμπορικές συμφωνίες. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με το Βιετνάμ και την Ταϊβάν, ενώ η Ιαπωνία προετοιμάζει αποστολή στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα, το κόστος και η διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων συνεχίζουν να προκαλούν σκεπτικισμό στους επιχειρηματίες. Ενώ το μορατόριουμ του Τραμπ έφερε πρόσκαιρη ανακούφιση, η εμμονή του στον οικονομικό προστατευτισμό αναδιαμορφώνει το παγκόσμιο εμπόριο με τρόπους που δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας εξελίσσεται σε μετωπική σύγκρουση με παγκόσμιο αντίκτυπο. Αν η Κίνα δεν δείξει διάθεση υποχώρησης και οι ΗΠΑ συνεχίσουν σε αυτή την πορεία, τότε δεν αποκλείεται μια συστημική αναδιάταξη του παγκόσμιου εμπορίου – με κινδύνους για ύφεση, ρήξεις στις διεθνείς συμμαχίες και απρόβλεπτες γεωπολιτικές συνέπειες.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button