Events

Anna & Margot, της Κωνσταντίνας Ράικου σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα για 2η χρονιά στο Θέατρο Βαφείο

Το έργο «Anna & Margot» της Κωνσταντίνας Ράικου επιστρέφει στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα.

Άννα και Μάργκοτ Φρανκ: Δύο αδελφές που πέθαναν μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί λίγο πριν την απελευθέρωση. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ξεκινάει το πρώτο θεατρικό έργο της Κωνσταντίνας Ράικου «Anna & Margot» που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα.

Μετά από την επιτυχημένη πορεία του και τη θερμή υποδοχή του κοινού την περασμένη σεζόν, το έργο ξεκινάει τις παραστάσεις του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής και θα παίζεται έως 10/12 κάθε Τρίτη στις 9:30μμ.

Το έργο «Anna & Margot» είναι εμπνευσμένο από το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» και βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, ένα θέατρο ντοκουμέντο με μυθοπλαστικά στοιχεία. Οι δύο χαρακτήρες, σ’ ένα μεσοδιάστημα ζωής και θανάτου, βιώνουν την αναμονή και τον εγκλωβισμό ενώ προβληματίζονται σχετικά με θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης φύσης. Σ’ αυτόν τον ‘‘τόπο’’ οι δυο αδερφές, η 14χρονη Άννα και 17χρονη Μάργκοτ, μιλούν για τη ζωή τους πριν τον πόλεμο, για τη ζωή τους στο καταφύγιο, στα τρένα, στο στρατόπεδο.

Μέσα από παιχνίδια ρόλων, αξιοποιώντας την τεχνική «θέατρο εν θεάτρω», ο θεατής γίνεται μάρτυρας της επανασύνδεσης της αδερφικής τους σχέσης που είχε παραμεληθεί μέσα στα χρόνια της ζωής τους αλλά και της σκληρότητας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τα μάτια των δύο έφηβων κοριτσιών. Οι διάλογοί τους είναι ‘‘θήκες’’ που μεταφέρουν την ανάγκη τους να ζήσουν, να ερωτευτούν, να αγαπήσουν και να μεγαλώσουν. Αφήνουν πίσω τους ένα τεράστιο μνημείο και μια ερώτηση που αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Ο άνθρωπος, έχει καλοσύνη μέσα του;

ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!

Η παράσταση αποτελεί επιπλέον μια παιδαγωγική πρόταση διδασκαλίας του ζητήματος του Ολοκαυτώματος μέσω των παραστατικών τεχνών. Είναι ένα διαφορετικό μέσο εκπαίδευσης με το οποίο οι μαθητές θα καλλιεργήσουν την κριτική πρόσληψη των γεγονότων και την ενσυναισθητική αντίληψη ενός συγκρουσιακού ζητήματος της παγκόσμιας ιστορίας. Όσοι παρακολουθήσουν την παράσταση θα λάβουν ένα ολοκληρωμένο διδακτικό πακέτο. (Πληροφορίες στα 6989-991615 και [email protected])

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Στιγματισμένο παρελθόν, μεταφυσικό παρόν, δυσοίωνο μέλλον

Το έργο συνομιλεί με το σήμερα με κειμενικές και σκηνοθετικές αναφορές τόσο σε σχέση με τους εγκλεισμούς και αποκλεισμούς στο σύγχρονο κόσμο όσο και με τους πολυετείς πολέμους που μαστίζουν την ανθρωπότητα, τους χιλιάδες πρόσφυγες που θάβονται σε θαλάσσιους τάφους ή κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους, με τους ανθρώπους που ανεβαίνουν σε τρένα με προορισμό το θάνατο. Τα δυο κορίτσια θα μπορούσαν να είναι οποιεσδήποτε ψυχές βίωσαν ή βιώνουν ακόμη, την αθλιότητα του πολέμου και την τραγωδία της προσφυγιάς.

Στην παράσταση, μέσα από μια χρονική ρωγμή και με σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο, παρακολουθούμε δυο αθώα πλάσματα να σκαλίζουν την μνήμη μας, να αφυπνίζουν την συνείδησή μας και να αγγίζουν την πιο ευαίσθητη και ανθρώπινη χορδή μας. Αυτή που θα έπρεπε να ηχεί συνεχώς σε όλους μας. Γιατί δεν επαναστάτησε τότε κανείς, γιατί το ίδιο συμβαίνει σήμερα; Τελικά, «γίνεται να υπάρξουμε και με διαφορετικό τρόπο; Με την αγάπη;» αναρωτιούνται οι χαρακτήρες στο τέλος του έργου. Ανοιχτά ερωτήματα πάνω στα οποία ο θεατής καλείται να στοχαστεί. [Γιώργος Δρίβας]

Ταυτότητα της παράστασης «Anna & Margot»:

Νέο θεατρικό έργο εμπνευσμένο από το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»

  • Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Ράικου
  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Δρίβας
  • Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Salvatore Bezzi (Σαλβατόρε Μπέτσι)
  • Σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών, κοστούμια: Μέλπω Κασαπίδου
  • Κίνηση: Χριστίνα Βασιλοπούλου
  • Φωτισμοί: Γιώργος Δρίβας, Σάββας Σουρμελίδης
  • Ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Ράικου (Άννα Φρανκ), Φιλία Κανελλοπούλου (Μάργκοτ Φρανκ)
  • Φωτογραφίες παράστασης: Στάθης Δουβλέκας
  • Γραφιστικά: Λάμπρος Πρέντζας
  • Trailer: Γιάννης Βάκρινος
  • Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πηγή: culturenow.gr

Back to top button