Πολιτική

Ανδρουλάκης: Χρέος μου η πολιτική εκστρατεία για την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ από άλλες πολιτικές δυνάμεις, τα συμφέροντα και τις κακές νοοτροπίες

«Κεντρικός μας στόχος δεν είναι να ξεπεράσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να φτιάξουμε τις συνθήκες να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, είτε με τον κ. Μητσοτάκη είτε με άλλον αρχηγό στο μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «newsbomb.gr».

Αναφορικά με τη συζήτηση για την κεντροαριστερά, ο Ν. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν καμία αξιακή συμπεριφορά και όποτε χάνουν την καρέκλα, τη μια προδίδουν το ΠΑΣΟΚ και την άλλη προδίδουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να είναι ανάμεσά μας» και πρόσθεσε:

«Αλλά, το να ανοίξουμε έναν διάλογο σε ένα ανοιχτό πολιτικό συνέδριο για τα μεγάλα ζητήματα, να βρούμε συγκλίσεις, να γίνουν κάποιες κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, όπως στην πρόταση δυσπιστίας που με πρωτοβουλία μου ενώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της αντιπολίτευσης επιφέροντας πλήγμα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς παραιτήθηκαν δύο υπουργοί, ανοίγοντας το θέμα των Τεμπών για την “717” και όχι με ψεκασμένα σενάρια, γίνεται αντιληπτό ότι η θεσμική στάση και οι πολιτικές πρωτοβουλίες φέρνουν αποτέλεσμα».

Κληθείς να σχολιάσει τα πολιτικά ορόσημα που ως τώρα έχει επιτύχει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε πολλά πολιτικά βήματα, είναι ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος. Τελείωσε το ψευτοδίλημμα “με ποιον θα πάτε;”, τελείωσε το “μονοψήφιο ΠΑΣΟΚ”, πήραμε μεγάλους δήμους».

«Το ΠΑΣΟΚ πια», ανέφερε στη συνέχεια, «είναι ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος που μόνο ανεβαίνει. Κάποιοι λένε ότι ανεβαίνει αργά. Ακόμη και ο Ανδρέας Παπανδρέου, για να κάνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, πέρασε μία επταετία.

Δεν το έκανε ούτε σε έναν χρόνο, ούτε σε δύο. Πρέπει, λοιπόν, κάποιοι να μάθουν να αγωνίζονται. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε και τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Όλα θα τα πετύχουμε με αγώνα και πολιτική αυτονομία από τη διαπλοκή».

«Αν, όταν ηγήθηκα αυτής της προσπάθειας, ερχόμουν σε αυτό το στούντιο και σας έλεγα ότι σε δύο χρόνια μετά από τέσσερις εκλογικές μάχες, το ΠΑΣΟΚ θα ήταν πανίσχυρο στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Αθήνας και σε πολλούς ακόμη σε όλη τη χώρα, δεύτερο κόμμα σε όλη την περιφέρεια, νομίζω ότι θα χαμογελούσατε. Τα καταφέραμε. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και στο λεκανοπέδιο, να διορθώσουμε τα λάθη μας μέσα από μία δίκαιη αποτίμηση και όχι με πονηριές του τύπου “φύγε εσύ, να έρθω εγώ, για να κάνω μαγικά το ΠΑΣΟΚ 40%”.

Επειδή στην πολιτική δεν υπάρχουν μαγικά -και αποδείχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ- πρέπει να υπάρχει ενσυναίσθηση. Ο καθένας πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του.

Προφανέστατα έχω τη μεγαλύτερη ευθύνη από όλους, αλλά όταν λες ότι “θα πάω το ΠΑΣΟΚ από το 13% στο 30%”, πρέπει να εξηγήσεις γιατί αυτό το σχέδιο που θες να εφαρμόσεις σε όλη την Ελλάδα, απέτυχες να το υλοποιήσεις φέρνοντας ένα διψήφιο ποσοστό στην εκλογική σου περιφέρεια. Μαγικά δεν υπάρχουν. Θέλει αγώνα, θέλει προσπάθεια» πρόσθεσε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα μεγαλώσει «με περισσότερη και καλύτερη λειτουργία του κόμματος και με πολιτικά ανοίγματα» και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα δείτε ότι αυτή η προίκα και η σταθερή οικοδόμηση ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες μιας ραγδαίας ανόδου, όταν ξεκινήσει η αποδρομή της Νέας Δημοκρατίας».

Επανέλαβε ότι στα δυόμισι χρόνια της θητείας του πορεύτηκε με γνώμονα «την ενότητα, την ανανέωση και την πολιτική αυτονομία».

«Το βράδυ που εκλέχθηκα το 2021 είπα ότι πια δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Έκανα ανοικτό δημοκρατικό συνέδριο, εξέλεξα όργανα σε όλη την Ελλάδα, πρότεινα πολιτικό συμβούλιο όπου συμμετείχαν οι πάντες χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Δεν “σημάδεψα” κανένα ψηφοδέλτιο σε όλη την Ελλάδα. Ανοικτά ψηφοδέλτια, αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά παντού.

Λένε ότι δεν συνεδρίαζαν τα όργανα. Ναι, όντως, η Κεντρική Επιτροπή έπρεπε να συνεδριάσει άλλη μία φορά με το Πολιτικό Συμβούλιο στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα σε δυόμισι χρόνια; Η ΚΟ συνεδρίασε πέντε φορές για τα θέματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των ομόφυλων ζευγαριών και κάποιοι δεν πήραν ποτέ τον λόγο. Στην πολιτική πρέπει να έχεις το θάρρος της γνώμης σου. Δεν μπορείς να ηγηθείς της παράταξης κρυπτόμενος. Στην παράταξη αυτή μάθαμε να συζητάμε, να έχουμε κανόνες, αντιπαράθεση, αλλά στο τέλος να επικρατεί η εσωκομματική δημοκρατία και η συλλογική απόφαση» είπε.

«Θεωρώ ότι κακές νοοτροπίες που μας έφεραν στα όρια της επιβίωσης, φάνηκε το βράδυ των ευρωεκλογών ότι συνεχίζουν να υπάρχουν» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «έχω, λοιπόν, υποχρέωση ως πρόεδρος -γι’ αυτό άνοιξα τη διαδικασία αυτή- να κάνω μια πολιτική εκστρατεία για την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ από άλλες πολιτικές δυνάμεις, από τα συμφέροντα αλλά και από τις κακές νοοτροπίες, οι οποίες κάνουν κάποιους να μην βλέπουν τον καθρέφτη, να μην κάνουν αυτοκριτική».

«Δηλαδή, σε μια περιφέρεια έχουμε το τρίτο χειρότερο εκλογικό ποσοστό από 60 εκλογικές περιφέρειες και είναι σχεδόν όλοι υποψήφιοι. Πρέπει να το σκεφτούν λίγο καλύτερα» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχολιάζοντας δηλώσεις άλλου υποψήφιου σχετικά με την τοποθέτηση του Σ. Κασσελάκη ως προς τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας κάτω από ανάρτησή του, ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε:

«Από το 2014 ως ευρωβουλευτής με την κ. Θεοχάρους, τον κ. Παπαδάκη, τον κ. Μαυρίδη, τον κ. Χριστοφόρου, φέραμε ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αφορούσε στην κυπριακή τραγωδία, τους αγνοούμενους, τη χρηματοδότηση στις επιτροπές για να βρεθούν οι ομαδικοί τάφοι.

Δεν μπορεί κάποιοι, για να κάνουν εσωκομματικά παιχνίδια, να μεταφράζουν αυτό το μεγάλο εθνικό ζήτημα, που έχει τεράστιο συναισθηματικό φορτίο για χιλιάδες οικογένειες στην Κύπρο, ως δήθεν κλείσιμο του ματιού. Λίγη ντροπή. Είναι σοβαρά θέματα για να παίζουμε επικοινωνιακά παιχνίδια».

Ο Ν. Ανδρουλάκης επέμεινε στην «ηθική διάσταση όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι να μείνουν στο κόμμα την επόμενη μέρα συνδράμοντάς το ως υποψήφιοι βουλευτές» καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας στη συνέντευξή του:

«Ένας άνθρωπος που θέλει να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, τι είναι; Ή πρόεδρος ή τίποτα; Αυτή η διαδικασία είναι για να αναγεννήσουμε και να αναζωογονήσουμε την παράταξη.

Πρέπει να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας και λειτουργίας, δηλαδή όταν είσαι υποψήφιος πρόεδρος πρέπει να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου: αν ηττηθείς, να μείνεις και να αγωνιστείς. Όπως έκανα κι εγώ το 2017, ηττήθηκα, έμεινα και αγωνίστηκα. Κάποιοι άλλοι ηττήθηκαν και έφυγαν».

Πηγή: newsbomb.gr

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button