Alexis Blake – Allegory of the Painted Woman: Περφόρμανς στο ΕΜΣΤ
Την εμβληματική περφόρμανς “Allegory of the Painted Woman” θα παρουσιάσει η Alexis Blake στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).
Για την έναρξη του επόμενου κύκλου εκθέσεων του ΕΜΣΤ με τίτλο Kι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; (What If Women Ruled the World?), το EMΣΤ παρουσιάζει μια performance της Alexis Blake (Ολλανδία/ΗΠΑ), η οποία έχει αποσπάσει το βραβείο Prix de Rome το 2021. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση της καλλιτέχνιδας στην Ελλάδα. Η πολυεπιστημονική πρακτική της Blake συνδυάζει τις εικαστικές τέχνες, την περφόρμανς και τον χορό, και διερευνά την αναπαράσταση του σώματος ως αρχείου το οποίο στη συνέχεια η καλλιτέχνις εξετάζει, διαταράσσει και επανασυντάσσει. Το έργο της ασχολείται άμεσα με την αναπαράσταση και την υποκειμενοποίηση των γυναικείων σωμάτων, ενώ παράλληλα τα ενεργοποιεί ως χώρους και φορείς κοινωνικοπολιτικών αλλαγών. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των εγκαινίων, η Blake θα παρουσιάσει το εμβληματικό έργο της Allegory of the Painted Woman, για δύο χορεύτριες και τέσσερις μουσικούς, το οποίο αντλεί από το ατελείωτο απόθεμα αρχετυπικών, πατριαρχικών απεικονίσεων των γυναικών στην την ιστορία της τέχνης, για να αναδείξει και να ανατρέψει αυτή την επαναλαμβανόμενη τυποποίηση και αντικειμενοποίηση του γυναικείου φύλου.
Συντελεστές “Allegory of the Painted Woman”
- Σύλληψη, διεύθυνση, χορογραφία: Alexis Blake
- Χορεύτριες: Marika Meoli, Αναστασία Γαλάτη
- Μουσικοί: Ανθή Δανβουνέλη, Νικόλ Πέππα, Γιώργος Ραράκος, Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου
- Μουσική: Alexis Blake, Kirsten Gramlich, Robert Visser
- Ενδυματολόγος: Elisa van Joolen
- Βοηθός Παραγωγής: Helena Julian
Διάρκεια 30’
Alexis Blake – Βιογραφικό
Η Alexis Blake (1981, Πίτσμπουργκ, Πενσυλβάνια) είναι Αμερικανή καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ, Ολλανδία. Η πολυεπιστημονική πρακτική της Blake συνδυάζει τις εικαστικές τέχνες, την περφόρμανς και τον χορό, και διερευνά την αναπαράσταση του σώματος ως αρχείου το οποίο στη συνέχεια η καλλιτέχνις εξετάζει, διαταράσσει και επανασυντάσσει. Το έργο της ασχολείται άμεσα με την αναπαράσταση και την υποκειμενοποίηση των γυναικείων σωμάτων, ενώ παράλληλα τα ενεργοποιεί ως χώρους και φορείς κοινωνικοπολιτικών αλλαγών. Με αυτόν τον τρόπο, δημιούργησε γλώσσες αντίστασης και χώρους για να εκθέσει και να υπερβεί τα διάφορα συστήματα εξουσίας.
Η Alexis Blake έχει αποσπάσει το βραβείο Prix de Rome το 2021. Πήρε το μεταπτυχιακό της στις Καλές Τέχνες από το Ινστιτούτο Piet Zwart, Ρότερνταμ (2007) και έχει συμμετάσχει σε προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο WIELS, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Βρυξέλλες, Βέλγιο (2020–2021), Ίδρυμα Delfina, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο (2016), Jan van Eyck Ακαδημία, Μάαστριχτ, Ολλανδία (2014–15), Fondazione Antonio Ratti, Κόμο, Ιταλία με την Yvonne Rainer (2015). Έχει δείξει τη δουλειά της σε ομαδικές και ατομικές παρουσιάσεις όλο τον κόσμο: Μουσείο Stedelijk, Άμστερνταμ, Ολλανδία (2022), BOZAR, Βρυξέλλες, Βέλγιο (2019), Performatik19 , Βρυξέλλες, Βέλγιο (2019), IMMA – Irish Museum of Modern Art, Δουβλίνο, Ιρλανδία ( 2019), TENT, Ρότερνταμ, Ολλανδία (2019), 1η Μπιενάλε της Ρίγας, Λετονία (2018), La Triennale di Milano XXI, Ιταλία (2016), ExtraCity, Αμβέρσα, Βέλγιο (2016), Rijksmuseum, Άμστερνταμ, Ολλανδία ), British Museum / Block Universe Performance Festival, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο (2015).
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Alexis Blake | Allegory of the Painted Woman, 2012-2015 | Rijksmuseum, Amsterdam, NL, 2015 | Φωτογραφία: Ran Biran
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
-
Η αδερφή μου, του Σταύρου Ζουμπουλάκη σε σκηνοθεσία Περικλή Μουστάκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
-
Κακούργα Πεθερά, της Νεφέλης Μαϊστράλη σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη στο Θέατρο Πόρτα
Διαβάστε επίσης:
ΕΜΣΤ: Παρουσιάζει το 1ο μέρος του κύκλου εκθέσεων «Kι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;»
Πηγή: culturenow.gr