Ελλάδα

Αιμίλιος Περδικάρης: Διπλός ο ρόλος του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη «μάχη» για βιώσιμη ανάπτυξη

Τον αντίκτυπο που έχει η παραπληροφόρηση και στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης Nina Obuljen Koržzinek σε συνέδριο για την αειφόρο ανάπτυξη στη Μεσόγειο, που διοργάνωσε στο Ντουμπρόβνικ το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων HINA, στο περιθώριο της αυριανής γενικής συνέλευσης της Συμμαχίας Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων (AMAN).

Απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες, η υπουργός Πολιτισμού και ΜΜΕ της Κροατίας τόνισε ότι ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στον κρίσιμο αυτόν τομέα είναι ζωτικής σημασίας, γι’ αυτό και θα πρέπει οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε σχέση με το ερευνητικό έργο να είναι αξιόπιστες.

«Είμαστε αντιμέτωποι με πολλή παραπληροφόρηση και σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, με θεωρίες συνωμοσίας, που αναιρούν τα αποτελέσματα της έρευνας», είπε, προειδοποιώντας ότι η παραπληροφόρηση έχει μερικές φορές μεγαλύτερη εμβέλεια από τις πληροφορίες που βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα γεγονότα.

Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης πρέπει να μιλούν για την επιστήμη, για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας τού περιβάλλοντος, που διευκολύνει το έργο των ερευνητών καθώς και όσων ασχολούνται με την πολιτική και είναι επιφορτισμένοι να χαράξουν μακροπρόθεσμες πολιτικές στον συγκεκριμένο τομέα, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Obuljen Korzžinek.

Ανέφερε επίσης ότι η Κροατία θα δαπανήσει μέρος της χρηματοδότησης της ΕΕ, μέσω του EU Next Generation, προκειμένου να αναπτύξει ένα δίκτυο fact-checkers ώστε να μεταφέρονται πληροφορίες από εμπειρογνώμονες και επιστήμονες με προσιτό τρόπο ώστε να έχουν οι πολίτες στη διάθεσή τους μια αξιόπιστη και άμεση πηγή πληροφοριών.

Αιμίλιος Περδικάρης: Διπλός ο ρόλος του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη «μάχη» για βιώσιμη ανάπτυξη

Στον διπλό ρόλο του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ό,τι αφορά την προβολή και την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης -αφενός ως δημόσιος φορέας να πιάσει τους στόχους που έβαλε η κυβέρνηση για την ενεργειακή εξοικονόμηση, αφετέρου να προβάλλει τα θέματα της βιωσιμότητας και της «πράσινης» ατζέντας και να ευαισθητοποιήσει το κοινό, καθώς και τις εταιρείες ή τους οργανισμούς και φορείς που την προωθούν, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του, Αιμίλιος Περδικάρης, μιλώντας στο πάνελ, με θέμα «Επιτεύγματα και προκλήσεις στον τομέα της βιωσιμότητας- δραστηριότητες από εταιρείες και ΜΜΕ», με το οποίο ολοκληρώθηκε το συνέδριο.

«Σε ό,τι αφορά το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πέρα από τη διαρκή φροντίδα μας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τα θέματα αειφορίας, σας αναφέρω ότι γενικώς, ενθαρρύνουμε και επιδιώκουμε την κάλυψη θεμάτων που αφορούν την κυκλική οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη και την ενεργειακή εξοικονόμηση όχι μόνο με μεμονωμένα ρεπορτάζ, αλλά κυρίως με την κάλυψη αντίστοιχων συνεδρίων και χορηγίες επικοινωνίας σε αυτά», σημείωσε ο Αιμίλιος Περδικάρης.

«Ο στόχος τής ικανοποίησης των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος συνιστά πλέον πρωταρχική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί κεντρική παραδοχή της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και άξονα αναφοράς των Μέσων Ενημέρωσης», ανέφερε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι, μπορεί τα πρακτορεία ειδήσεων, σε σχέση με τα παραδοσιακά media, να είναι opinion leaders, αλλά τις αποφάσεις για την ατζέντα την παίρνουν εντέλει οι πολιτικοί, οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι πολλά έχουν γίνει, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερο και εξήγησε: «Ειδικά στο πεδίο διαμόρφωσης κοινωνικής συνείδησης, τα Μέσα Ενημέρωσης, σύγχρονα και παλαιότερα, έχουν πολλά να συνεισφέρουν, προβάλλοντας δράσεις και απόψεις που αναδεικνύουν την ανάγκη της βιωσιμότητας, της πράσινης ανάπτυξης και της πράσινης οικονομίας».

Μάλιστα ανέφερε, ότι «εμείς, ως άνθρωποι της ειδησεογραφίας, οφείλουμε να αναδεικνύουμε τις επιχειρήσεις που υιοθετούν μια πιο βιώσιμη προσέγγιση και θέτουν την περιβαλλοντική προστασία στο επίκεντρο των επιχειρηματικών τους μοντέλων».

Κοινή, άλλωστε, ήταν η διαπίστωση όλων όσοι συμμετείχαν στο πάνελ, μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, ότι το περιεχόμενο και την ατζέντα τής συζήτησης στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν τη διαμορφώνουν μόνο οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι εταιρείες που προχωρούν σε προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης κ.ά.

Κλείνοντας, ο Αιμίλιος Περδικάρης έκανε αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας που αναδεικνύει «για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα της επάρκειας πόρων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο», τονίζοντας πως «η αειφορία εξελίσσεται σε οδό επιβίωσης, καθώς η εξάντληση των πόρων και η απουσία συνεργασίας για την εξεύρεση δίκαιων λύσεων, δεν απειλούν μόνο το περιβάλλον, αλλά την οικονομία και τα κοινωνικά συστήματα, φέρνοντας έτσι στην πρώτη γραμμή την αναγκαιότητα της “πράσινης οικονομίας”».

Με αφορμή δε, τον μεσογειακό χαρακτήρα της συνάντησης, υπενθύμισε πως όλες οι χώρες της περιοχής βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νέα πύλη στο διαδίκτυο για «πράσινα» θέματα από το HINA

Στο συνέδριο μίλησε και ο δήμαρχος του Ντουμπρόβνικ Mato Rankovic, ο οποίος ανέλυσε την πολιτική που ακολούθησε -και συνεχίζει να ακολουθεί- η δημοτική Αρχή για την επίτευξη του στόχου ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου σε μια πόλη που αποτελεί πόλο έλξης πολύ μεγάλου αριθμού τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το HINA παρουσίασε, ακόμη, τη νέα του πύλη στο διαδίκτυο -Green Croatia, καθώς και την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τη συμμετοχή του σε ένα ευρωπαϊκό έργο για μια «πράσινη» ατζέντα για τη Μεσόγειο.

Στο συνέδριο, πέραν από τους εκπροσώπους των πρακτορείων ειδήσεων που συμμετέχουν στη Συμμαχία της ΑΜΑΝ, παρέστησαν και μίλησαν άνθρωποι από τον χώρο της οικολογίας, ειδικοί σε θέματα βιώσιμων πρακτικών στις επιχειρήσεις κ.ά.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button