Κόσμος

Παγκόσμια ανησυχία: Ο Σι Τζινπίνγκ θέτει την Κίνα σε πολεμική ετοιμότητα

Η Κίνα θα ενισχύσει συνολικά τη στρατιωτική της εκπαίδευση και την προετοιμασία της για οποιονδήποτε πόλεμο, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο δήλωση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Η ασφάλεια της Κίνας είναι όλο και πιο ασταθής και αβέβαιη, φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος Σι.

Η ανησυχία προκαλείται από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κίνας έχει πολλάκις απειλήσει ότι θα προσαρτήσει την Ταϊβάν ακόμα και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει βία, με τις ΗΠΑ να απαντούν ότι θα υπερασπιστούν το νησί.

Η Ταϊβάν είναι ουσιαστικά μια ανεξάρτητη χώρα, αν και δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, αλλά οποιεσδήποτε κινήσεις προς την πλήρη ανεξαρτησία θα οδηγήσουν σχεδόν σίγουρα σε πόλεμο με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και στρατό στον κόσμο.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προσέθεσε στο Σύνταγμά του την «αποφασιστική αντίθεση και αποτροπή της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και την «αποφασιστική εφαρμογή της πολιτικής της μίας χώρας, δύο συστημάτων».

Οι ΗΠΑ είχαν απαντήσει άμεσα στις απειλές της Κίνας για επίθεση στην Ταϊβάν με ανάπτυξη βομβαρδιστικών με πυρηνική ικανότητα στην Αυστραλία στέλνοντας μηνύματα στην Κίνα για τον «χειρότερο πόλεμο στη σύγχρονη ιστορία».

Οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι νέες δηλώσεις του Σι είναι «εξαιρετικά ανησυχητικές» και η Δύση πρέπει να «τον λάβει σοβαρά υπόψη της» για να αποτρέψει την οποιαδήποτε απόπειρα του Κινέζου ηγέτη να εισβάλλει στην Ταϊβάν.

Ωστόσο – μέχρι στιγμής – δεν έχουν υπάρξει επίσημες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επί χρόνια, ο Σι εντείνει τη ρητορική του σχετικά με τη χρήση στρατιωτικής βίας για την επανένωση της Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα, και ως απάντηση η Δύση έχει κάνει πολύ λίγα. Οι Φιλελεύθερες Δημοκρατίες πρέπει τώρα να δεχτούν τον λόγο του και να εργαστούν συλλογικά, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα για να αποτρέψουν τον Σι από την εισβολή στην Ταϊβάν» τόνισε στη DailyMail ο Άλαν Μεντόζα, εκτελεστικός διευθυντής ομάδας ανθρωπίων δικαιωμάτων στο Λονδίνο.

«Ως προτεραιότητα, τα δυτικά έθνη πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξάλειψης κάθε κινεζικής επιρροής από κρίσιμες βιομηχανίες όπως η ενέργεια, το νερό και η πυρηνική ενέργεια» συμπλήρωσε.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button