Υγεία

«Δολοφόνος» η φυματίωση σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν τον τελευταίο χρόνο από φυματίωση και επίσης πολλοί άνθρωποι εξεδήλωσαν ανθεκτικές στα καθιερωμένα φάρμακα μορφές της νόσου, αποκαλύπτει η παγκόσμια αναφορά του ΠΟΥ για τη νόσο.

Εντός του 2021, νόσησαν από φυματίωση 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι (αύξηση 4,5% σε σχέση με το 2020), ενώ 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο.

Την ίδια στιγμή, το φορτίο της ανθεκτικής στις θεραπείες φυματίωσης αυξήθηκε κατά 3%.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που παρατηρούνται τόσο έντονα αυξητικές τάσεις τόσο στους ανθρώπους που νοσούν όσο και στους πάσχοντες από ανθεκτική φυματίωση.

Η πανδημία περιόρισε την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και δυσκόλεψε την κατάσταση, ενώ οι συρράξεις σε Ανατολική Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

“Αν κάτι μας δίδαξε η πανδημία είναι ότι με την αλληλεγγύη, την καινοτομία και τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων μπορούμε να ξεπεράσουμε τις σοβαρές απειλές για την υγεία μας.

Είναι καιρός να εφαρμόσουμε αυτά τα μαθήματα στην περίπτωση της φυματίωσης. Είναι ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον δολοφόνο. Δουλεύουντας μαζί, μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στη φυματίωση”, τονισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Τα καλά νέα είναι ότι πολλές χώρες αύξησαν τη χρήση σημαντικών εργαλείων με στόχο την πρώιμη πρόσβαση στην πρόληψη και στη θεραπεία της φυματίωσης.

Εντός του 2021 αυξήθηκε για παράδειγμα το ποσοστό των ατόμων που υποβλήθηκαν σε rapid test ανίχνευσης της φυματίωσης, χρησιμοποιήθηκαν εκτενέστερα οι από του στόματος θεραπείες, ενώ έγιναν βήματα για την πρόληψη των ανθεκτικών στη ριφαμικύνη περιστατικών.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button