Κόσμος

Το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο τη Χεζμπολάχ εξαπολύοντας βομβαρδισμό στον Λίβανο – Δύο νεκροί

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως έβαλε στο στόχαστρο μέλη της Χεζμπολάχ εξαπολύοντας βομβαρδισμό χθες στον Λίβανο, μεσούσης της επίσκεψης της αμερικανίδας αναπληρώτριας ειδικής απεσταλμένης στη Μέση Ανατολή, η οποία δήλωσε πως πήγε στη Βηρυτό για να «πιέσει» να επιταχυνθεί ο αφοπλισμός του λιβανικού κινήματος που πρόσκειται στο Ιράν κι η εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Βομβαρδισμός του ισραηλινού εχθρού στην πόλη Ζέμπκιν», στο νότιο τμήμα της λιβανικής επικράτειας, «στοίχισε τη ζωή σε δυο ανθρώπους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν με ανακοίνωσή τους ότι αεροσκάφος στοχοποίησε «δυο τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν με μηχάνημα έργου στην περιοχή της Ζέμπκιν», πιο συγκεκριμένα «προσπαθούσαν να ανοικοδομήσουν τρομοκρατικές υποδομές της Χεζμπολάχ».

«Δεν υπήρχε στρατιωτικό υλικό» στην περιοχή που βομβαρδίστηκε, διαβεβαίωσε αντίθετα από την πλευρά του ο στρατός του Λιβάνου.

Παρότι έχει τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το λιβανικό κίνημα από την 27η Νοεμβρίου, το Ισραήλ συνεχίζει να εξαπολύει συχνά βομβαρδισμούς στον γειτονικό Λίβανο.

Η Μόργκαν Όρταγκους, που επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τον Λίβανο, συναντήθηκε προχθές Σάββατο και χθες Κυριακή με αξιωματούχους του Λιβάνου.

«Συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση να φτάσει μέχρι τέλους για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες», να προχωρήσει ιδίως «στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων», δήλωσε η αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη στο δίκτυο LBCI.

Σημείωσε πως σκοπός της δεν ήταν η επιβολή των απαιτήσεων της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στην κυβέρνηση του Λιβάνου, μολαταύτα τόνισε πως οι δυο χώρες θα γίνουν «οι καλύτερες φίλες» αν «επιλέξουν να συνεργαστούν» και με τη βοήθεια των ΗΠΑ «αφοπλίσουν τη Χεζμπολάχ».

Μέλος του κοινοβουλίου του Λιβάνου, ο Αλί Φαγιάντ, κατήγγειλε την «κατάφωρη επέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και απέρριψε «κάθε μεταρρύθμιση» που προωθείται υπαγορευμένη «τη βούληση ξένων».

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λιβάνου ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, οι συνομιλίες με την κυρία Όρταγκους είχαν αντικείμενο την «εντατικοποίηση και την επιτάχυνση του έργου του στρατού για να καταστραφούν οι στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ», προκειμένου «να κατέχει όπλα αποκλειστικά το κράτος», χωρίς πάντως «να οριστεί χρονοδιάγραμμα».

Η απόφαση 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αποτέλεσε τη βάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, προέβλεπε ότι μόνο οι κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών και ο στρατός του Λιβάνου θα μπορούν να είναι παρόντες στο νότιο τμήμα της χώρας και καλούσε για τον αφοπλισμό όλων των μη κρατικών οργανώσεων.

Με βάση τη συμφωνία η Χεζμπολάχ καλείται ακόμη να αναδιατάξει τις δυνάμεις της βόρεια του ποταμού Λιτάνι, κάπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, και να διαλύσει τις εναπομείνασες στρατιωτικές υποδομές της στην περιοχή του νότου.

Το Ισραήλ από την άλλη όφειλε να έχει ήδη ολοκληρώσει την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τον Λίβανο, όμως οι μονάδες του παραμένουν ανεπτυγμένες σε πέντε «στρατηγικές» θέσεις.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν και ο πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ χαρακτήρισαν «θετικές» τις συναντήσεις τους με την κυρία Όρταγκους, που ήταν κατ’ αυτούς επικεντρωμένες στην κατάσταση στον νότιο Λίβανο και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθείσα αν η στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στον Λίβανο εξαρτάται από τον αφοπλισμό των ένοπλων οργανώσεων και τις μεταρρυθμίσεις, η κυρία Όρταγκους είπε πως «οι μεταρρυθμίσεις που υπέδειξε το ΔΝΤ είναι πρακτικής τάξης».

«Είναι σημαντικό προκειμένου ο Λίβανος να μπορέσει για παράδειγμα να βγει από τη γκρίζα λίστα των χωρών υπό ενισχυμένη παρακολούθηση από τον οργανισμό που αγωνίζεται εναντίον του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, να βγει από μια οικονομία βασισμένη στα μετρητά και να αρχίσει να έχει πιο εξελιγμένο χρηματοπιστωτικό τομέα», ανέφερε.

Οι αρχές του Λιβάνου καλούνται να εφαρμόσουν σειρά μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές για να εξασφαλίσουν την εκταμίευση κεφαλαίων, έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης που συνδέεται με την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά.

Η χώρα είναι εξάλλου αντιμέτωπη με το υψηλό κόστος της ανοικοδόμησης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Χθες η κυρία Όρταγκους συναντήθηκε με τους υπουργός Οικονομικών Γιασίν Τζάμπερ, Οικονομίας Άμερ Μπισάτ και τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας Καρίμ Σουάιντ.

Οι τρεις τελευταίοι θα έχουν συναντήσεις αυτόν τον μήνα με κλιμάκιο του ΔΝΤ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κυβέρνησης του Λιβάνου, η Μόργκαν Όρταγκους «εξήρε» το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, ιδιαίτερα τα μέτρα «που αφορούν το αεροδρόμιο», όπου οι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ελέγχου επιβατών και πτήσεων.

Οι πτήσεις που συνδέουν τον Λίβανο και το Ιράν ανεστάλησαν τον Φεβρουάριο, αφού οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως το Ισραήλ υπήρχε κίνδυνος να βομβαρδίσει το μόνο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας ώστε να μην επιτρέψει να μεταφέρονται φορτίο με όπλα προοριζόμενα για τη Χεζμπολάχ από την ιρανική επικράτεια.

Η Χεζμπολάχ, η μόνη παράταξη που διατήρησε τον οπλισμό της μετά τον εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο (1975-1990), θεωρείται πως βγήκε αποδυναμωμένη και με την ηγεσία της αποδεκατισμένη από τον πόλεμο με το Ισραήλ.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button