Κόσμος

Ιταλία: Πρωτοφανή παραβίαση βάσης δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών από πρακτορείο ντετέκτιβ – Για “κίνδυνο για τη δημοκρατία” κάνουν λόγο Κυβέρνηση και Εισαγγελία

Ένα μεγάλο σκάνδαλο με επίκεντρο μια πρωτοφανή, παράνομη εξόρυξη και εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων λαμβάνει χώρα στην Ιταλία. Στόχος, η δημιουργία ντοσιέ διαφόρων θεσμών και προσωπικοτήτων αλλά και πολιτών, μέσω παραβίασης θεσμικών βάσεων δεδομένων.

Στο επίκεντρο, το πρακτορείο ντετέκτιβ Equalize, με έδρα το Μιλάνο και με επικεφαλείς τον πρόεδρος του Ιδρύματος Fondazione Fiera Milano, Ενρίκο Πατσάλι, και τον ‘υπεραστυνόμος’ Κάρμινε Γκάλο. Συγκεκριμένα, ο Γκάλο είναι ευρύτερα γνωστός εφόσον για τις δράσεις κατά της μαφίας της Καλαβρίας, ‘ndrangheta, αλλά και για την επίλυση της υπόθεση Gucci, με την κατηγορία εις βάρος της Πατρίτσια Ρετζιάνι.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο κύριος χάκερ του πρακτορείου, Σαμουέλε Καλαμούτσι, δημιούργησε μια πλατφόρμα, ονόματι Beyond, η οποία είχε πρόσβαση και ‘κατέβαζε’ δεδομένα και αρχεία από τη βάση δεδομένων, ονόματι Sdi, του Ιταλικού Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό το σύστημα βασιζόταν σε ένα κακόβουλο λογισμικό τύπου Rat που επέτρεπε την πρόσβαση, αλλά και στην συγκεκριμένη δράση πιστών συνεργατών σε κρίσιμες θέσεις.
Με αυτά τα δεδομένα, οι ιδιοκτήτες του πρακτορείου μπορούσαν να δημιουργήσουν ντοσιέ με πληροφορίες για διάφορες επώνυμες προσωπικότητες, αλλά και ‘α λα καρτ’ έρευνες κατόπιν παραγγελίας.

Τα θύματα της παραβίασης των δεδομένων ποικίλουν. Αναφορικά, σε εταιρικό επίπεδο, προκύπτει πως μάνατζερ των Erg και Barilla είχαν διατάξει υποκλοπές των συνομιλιών μερικών υπαλλήλων τους, ενώ φαίνεται πως ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο, κληρονόμος του ομίλου Luxottica, είχε απευθυνθεί στο πρακτορείο

Equalize για να έχει πληροφορίες για τα αδέλφια του και για την πρώην σχέση του.
Επίσης, τις τελευταίες ώρες προκύπτει πως στόχος της Equalize ήταν η απόκτηση πληροφοριών για τον Πρόεδρο της Ιταλικής Γερουσίας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, και του γιού του, Τζερόνιμο, αλλά και για τον πρώην Ιταλό Πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι. Επίσης, προκύπτει πως η οργάνωση είχε ‘κλωνοποιήσει’ και το λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του ΠτΔ, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Αν και η έρευνα μέχρι στιγμής έφερε στη σύλληψη 16 ατόμων, οι Αρχές φοβούνται πως ενδέχεται να βρισκόμαστε ακόμη στην κορυφή ενός παγόβουνου, και πως το πόρισμα 12.000 σελίδων είναι μόνο η αρχή.

Η Corriere della Sera μεταδίδει πως ο Εισαγγελέας του Μιλάνου κάνει λόγο για ‘εξόρυξη 52.811 δεδομένων’ από τη βάση δεδομένων Sdi και την αποθήκευση 108.805 ‘λιγότερο απόρρητων δικαστικών ή διοικητικών πράξεων διαφόρων ειδών’. Ο φόβος του Εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση, σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα, είναι τα εν λόγω δεδομένα «να καταλήξουν αδιακρίτως στα χέρια ξένων υπηρεσιών». Μάλιστα, προστίθεται ότι «δεν είναι υπερβολή να δηλώσουμε» ότι οι ύποπτοι «αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα (Ιταλία), ικανό να “κρατήσει” πολίτες και θεσμούς στα χέρια του».

Οι ανησυχίες του Εισαγγελέα αντικατοπτρίζονται και στις πρόσφατες δηλώσεις ανώτατων Ιταλών θεσμών. Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, στόχος των ερευνών του Equalize, δήλωσε «έκπληκτος και αηδιασμένος» από την είδηση των φακέλων εναντίων του, δεδομένης της φιλίας του με τον Πατσάλι.

Για την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι υπάρχει «ένα σύστημα εκφοβισμού και εκβιασμού, αλλά στη χειρότερη περίπτωση αντιμετωπίζουμε το έγκλημα της (κυβερνητικής) ανατροπής», τονίζοντας μάλιστα πως «οι έρευνες λένε ότι ο φάκελος εναντίον μου ξεκίνησε ήδη από το τέλος της κυβέρνησης Ντράγκι, όταν έγινε κατανοητό ότι θα μπορούσα να μπω στην κυβέρνηση.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι έκανε λόγο για «απαράδεκτη απειλή για τη δημοκρατία», ενώ ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο αναρωτήθηκε εάν υπάρχει μια «κόκκινη κλωστή» η οποία συνδέει τις διάφορες περιπτώσεις παραβίασης των δεδομένων με στοχευμένες προσωπικότητες.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button