Κόσμος

Ισραήλ: Φόβοι για επ’ αόριστον παραμονή στη Γάζα – Χωρίς στρατηγική εξόδου ο Νετανιάχου, λένε αναλυτές

Ο απόστρατος Ισραηλινός στρατηγός Γκιόρα Έιλαντ, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εκφράζει τις ανησυχίες του ότι το Ισραήλ δύσκολα θα αποδεσμευτεί τους επόμενους μήνες από τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα, εκτός αν ο πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου χρησιμοποιήσει την ευκαιρία που προσφέρει η εξόντωση του αρχηγού της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ για να τερματίσει τον πόλεμο.

Μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Έιλαντ ήταν ένας από τους πρώην ανώτερους αξιωματικούς του στρατού που αμφισβήτησαν τη στρατηγική της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Γάζα, όπου εδώ και εβδομάδες τα στρατεύματα επέστρεψαν σε περιοχές του βορρά που είχαν ήδη εκκαθαριστεί τουλάχιστον δύο φορές.

Πολλοί Ισραηλινοί αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι ασφαλείας φοβούνται ότι ο στρατός της χώρας τους (IDF) κινδυνεύει να βαλτώσει σε μια εκστρατεία απεριόριστης διάρκειας που θα απαιτεί μόνιμη παρουσία στρατευμάτων.

Χαρακτηριστικά, ο Γιομ-Τοβ Σάμια, πρώην επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των IDF, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο Kan ότι «η κυβέρνηση ενεργεί σε πλήρη αντίθεση με την έννοια της ασφάλειας του Ισραήλ».

Μέρος των πρόσφατων επιχειρήσεων στη βόρεια Γάζα αφορούσε την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από την περιοχή, σε μια προσπάθεια διαχωρισμού αμάχων από τους μαχητές της Χαμάς.

Ο στρατός λέει ότι έχει μετακινήσει περίπου 45.000 πολίτες από την περιοχή γύρω από την Τζαμπάλια και σκότωσε εκατοντάδες ένοπλους της Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Ωστόσο, δέχεται έντονη διεθνή κριτική για τον μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων που αναφέρονται, ενώ την ίδια ώρα αντιμετωπίζει εκτεταμένες εκκλήσεις για παροχή περισσότερων προμηθειών βοήθειας για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή.

Ο Άιλαντ, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ήταν ο κύριος συγγραφέας μιας πολυσυζητημένης πρότασης που ονομάστηκε «Το Σχέδιο των Στρατηγών»: προέβλεπε μια ταχεία απομάκρυνση των αμάχων από τη βόρεια Γάζα, ώστε μετά να επιβληθεί ένας αυστηρός αποκλεισμός στην περιοχή που θα οδηγούσε στη λιμοκτονία τους επιζώντες μαχητές της Χαμάς.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τις IDF ότι έχουν ασπαστεί το σχέδιο του Έιλαντ, αποσκοπώντας όμως στην οριστική εκκαθάριση της περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί μια ζώνης ασφαλείας μετά τον πόλεμο.

Ο ισραηλινός στρατός έχει αρνηθεί ότι ακολουθεί οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο, ενώ και ο ίδιος ο Έιλαντ πιστεύει ότι η στρατηγική που έχει υιοθετηθεί δεν είναι ούτε το σχέδιό του, αλλά ούτε μια κλασική κατοχή.

Από την έναρξη του πολέμου εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου επέμενε ότι σκοπός του Ισραήλ δεν ήταν να παραμείνει στη Γάζα, αλλά να απελευθερώσει τους ομήρους και να διαλύσει τη Χαμάς ως στρατιωτική και πολιτική δύναμη. Όμως όλο αυτό το διάστημα, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει ποτέ μια σαφή πολιτική για τον τερματισμό των επιχειρήσεων.

Για μήνες μαίνονταν ανοιχτές διαφωνίες μεταξύ του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ, οι οποίες αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη διχογνωμία μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού και του στρατού, ο οποίος εδώ και καιρό ευνοεί την επίτευξη μιας συμφωνίας για τον τερματισμό των μαχών και την επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους.

Από την πλευρά του, και ο Οφέρ Σελάχ, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, πιστεύει ότι χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, το Ισραήλ κινδυνεύει να φτάσει σε ένα τέλμα στη Γάζα για απροσδιόριστο διάστημα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, Ισραηλινοί διαπραγματευτές πέταξαν στο Κατάρ ώστε να συμμετάσχουν σε νέες συνομιλίες για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων. Αλλά ποια θα είναι η θέση της Χαμάς και για ποιον θα δώσει το πράσινο φως το Ισραήλ για να διοικήσει μεταπολεμικά τον θύλακα παραμένει ασαφές.

Ο Νετανιάχου έχει αρνηθεί τα σχέδια να παραμείνουν οι IDF στη Γάζα ή να επιτρέψει στους Ισραηλινούς εποίκους να επιστρέψουν, όπως φοβούνται πολλοί Παλαιστίνιοι. Όμως, σκληροπυρηνικά κόμματα υπέρ των εποίκων στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και μέλη του δικού του κόμματος Λικούντ δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να αντιστρέψουν τη μονομερή απομάκρυνση των Ισραηλινών εποίκων του 2005.

Πηγή: Reuters

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button