Κόσμος

Η ιρανο-ισραηλινή σύγκρουση κλιμακώνεται διαρκώς επί έξι μήνες – Οι ημερομηνίες σταθμοί

Το τελευταίο διάστημα, η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχουν εγείρει σημαντικές ανησυχίες για ένα γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Τα σημερινά ισραηλινά πλήγματα αναμένονταν ως απάντηση στους πυραύλους που είχε εκτοξεύσει το Ιράν κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Η σοβαρή κλιμάκωση των συγκρούσεων όμως έχει ξεκινήσει έξι μήνες πίσω:

  • 1 Απριλίου: Το Ισραήλ χτυπά το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας

Το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό καταστράφηκε σε ισραηλινή πυραυλική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, υποστράτηγος Μοχάμαντ Ρέζα Ζαχεντί και ο αναπληρωτής του.

  • 13 Απριλίου 2024: Το Ιράν εκτοξεύει 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, το Ιράν εξαπέλυσε ένα μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο το Ισραήλ.

  • 31 Ιουλίου 2024: Δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

Ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονείται στην Τεχεράνη, όταν αεροπορική επιδρομή έπληξε το κτίριο στο οποίο διέμενε. Η Χαμάς και το Ιράν κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία, αν και το Τελ Αβίβ δεν ανέλαβε ποτέ επίσημα της ευθύνη.

  • 1 Οκτωβρίου: Ιρανικοί πύραυλοι χτυπούν το Ισραήλ

Το Ιράν εκτοξεύει περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους προς ισραηλινούς στόχους ως απάντηση στις δολοφονίες κορυφαίων ηγετών της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Πηγές: CNN, Al Jazeera

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button