Οι διεθνείς αντιδράσεις για το ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν: Στοχευμένο και αναλογικό για τις ΗΠΑ – Σφοδρή αντίδραση του αραβικού κόσμου
Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε τελικά τις αεροπορικές επιδρομές που είχε προαναγγείλει κατά του Ιράν, χτυπώντας τις πρώτες ώρες της 26ης Οκτωβρίου στρατιωτικές βάσεις και υποδομές σε περίπου 20 τοποθεσίες στις περιοχές του Ιλάμ, του Χουζεστάν και την ίδια την Τεχεράνη.
Από την ιρανική πρωτεύουσα επιβεβαιώνουν ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες, προκαλώντας όμως «περιορισμένες ζημιές». Αυτές είναι οι διεθνείς αντιδράσεις που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής:
ΗΠΑ
Η ένταση της απάντησης του Ισραήλ ήταν στοχευμένη και αναλογική, ασκώντας το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σάβετ, ο οποίος επεσήμανε ότι η επιδρομή είχε πολλαπλούς στρατιωτικούς στόχους εκτός κατοικημένων περιοχών.
Η Ουάσιγκτον το τελευταία διάστημα πίεζε το Τελ να σχεδιάσει μια απάντηση που θα χρησίμευε μεν ως αποτροπή για νέες επιθέσεις κατά του Ισραήλ, όμως δεν θα αύξανε τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης. «Αυτό ακριβώς φαίνεται να συνέβη», σχολίασε ο Αμερικάνος αξιωματούχος, που όμως προειδοποίησε ότι «αν το Ιράν επιλέξει να απαντήσει, είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να αμυνθούμε για άλλη μια φορά», υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο Ισραήλ.
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Είμαι ξεκάθαρος ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια στην ιρανική επιθετικότητα. Είμαι εξίσου σαφής ότι πρέπει να αποφύγουμε περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση και να παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το Ιράν δεν πρέπει να απαντήσει», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σε συνέντευξη Τύπου στη Σαμόα, όπου συμμετείχε σε συνάντηση ηγετών της Κοινοπολιτείας.
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
«Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καταδικάζει και καταγγέλλει τη στρατιωτική στόχευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η οποία αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της και παραβίαση των διεθνών νόμων και κανόνων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, προτρέποντας την ίδια στιγμή όλες τις πλευρές να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση, η οποία απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα των χωρών και των λαών της περιοχής».
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Τα ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν αποτελούν σοβαρή παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», τονίζει το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι «οι επιθέσεις υπονομεύουν την πορεία προς την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, ενώ συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια ήδη ασταθή περιοχή» και κατηγορώντας το Ισραήλ ότι φέρει την πλήρη ευθύνη για τον τρέχοντα κύκλο κλιμάκωσης και επέκτασης της σύγκρουσης στην περιοχή.
Το Ισλαμαμπάντ κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «να παίξει τον ρόλο του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και να λάβει άμεσα μέτρα για να βάλει τέλος στην απερισκεψία του Ισραήλ στην περιοχή και στην εγκληματική του συμπεριφορά».
ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ & ΟΜΑΝ
Στο ίδιο κλίμα και οι αντιδράσεις από τις διπλωματικές αρχές και άλλων χωρών του Κόλπου.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν σθεναρά τη στρατιωτική στόχευση του Ιράν και εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση και τον αντίκτυπό της στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα» τονίζει το Αμπού Ντάμπι, που επισημαίνει «τη σημασία της άσκησης των υψηλότερων επιπέδων αυτοσυγκράτησης και σοφίας για την αποφυγή κινδύνων και την επέκταση των συγκρούσεων», ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν μιλά για μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράν, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ήταν «μια κλιμάκωση που τροφοδοτεί τον κύκλο της βίας και υπονομεύει τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και μείωση της έντασης».
ΙΡΑΚ
Στη Βαγδάτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπασίμ Αλαουάντι καταδίκασε τόσο τις «επιθετικές πολιτικές του Ισραήλ και την επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή, πραγματοποιώντας κατάφωρα επιθετικές ενέργειες ατιμώρητα», όσο και «τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας για τις ισραηλινές ενέργειες», επαναλαμβάνοντας «την σταθερή θέση του Ιράκ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο και για συνολικές περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες για τη στήριξη της σταθερότητας στην περιοχή».
Πηγές: Reuters, Al Jazeera
Πηγή: thecaller.gr