Ελλάδα

Στρατάκος για την ευλογιά στα αιγοπρόβατα: Κορυφώνεται, ευελπιστούμε να απαλλαχτούμε

«Τόσο ο ιός της πανώλης όσο και ο ιός της ευλογιάς είναι ζωονόσοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “Newsroom” και τους Μαριλένα Γεραντώνη και Μάκη Προβατά.

Ενώ πρόσθεσε: «Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα όσα αναγράφει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, το πρωτόκολλο του οποίου εφαρμόζουμε για την αντιμετώπιση των νόσων, μας επιτρέπει να κάνουμε τη συλλογή και τη διακίνηση του γάλακτος κανονικά, ακόμα και τώρα, στις ζώνες προστασίας και τις ζώνες επιτήρησης. Όσον αφορά το κρέας, αυτό μπορεί να καταναλωθεί κανονικά, επίσης χωρίς να απαιτείται η θερμική του επεξεργασία».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Είχε θεσμοθετηθεί ο κτηνίατρος εκτροφής. Δυστυχώς όμως δεν έχει εφαρμοστεί η εν λόγω υπουργική απόφαση. Είναι κάτι το οποίο το συζητάμε. Είναι κάτι το οποίο πραγματικά μας απασχολεί. Και όταν τελειώσουμε με την αντιμετώπιση των δύο αυτών νόσων με την πανώλη, φαίνεται ότι έχουμε τελειώσει. Αλλά περιμένουμε και τις τελευταίες δύο περιοχές από τις 13 που είχαμε κρούσματα να ανοίξουν, κι αυτές είναι η Λάρισα και η Κορινθία. Η Λάρισα μάλιστα ανοίγει την επόμενη εβδομάδα.

Και όταν τελειώσουμε και με την ευλογιά, να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και να διδαχθούμε από αυτές τις δύο μεγάλες κρίσεις. Ποια ήταν τα λάθη, τα κενά σημεία και τι θα πρέπει να διορθώσουμε στο θεσμικό μας πλαίσιο, ούτως ώστε να θωρακίσουμε και το ελεγκτικό κομμάτι αλλά και το προληπτικό κομμάτι για να αποτρέψουμε να έχουμε στο μέλλον (…)

Στο κομμάτι της ιχνηλάτησης έχουμε πάει πάρα πολύ καλά και γι αυτό και έχουμε και τα αποτελέσματα στην πανώλη. Σε λίγο καιρό βγαίνουμε και απαλλασσόμαστε από τη νόσο με την ευλογιά. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωσή της και ευελπιστούμε να απαλλαχτούμε το συντομότερο δυνατό».



Πηγή: thecaller.gr

Back to top button