Κόσμος

Άνοιξαν οι κάλπες στη Γεωργία: Κρίσιμες εκλογές με τη χώρα διχασμένη μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας

Σήμερα, οι Γεωργιανοί προσέρχονται στις κάλπες για βουλευτικές εκλογές που θεωρούνται κρίσιμες για το μέλλον της χώρας, η οποία βρίσκεται σε διαρκή ένταση μεταξύ φιλοευρωπαϊκών και φιλορωσικών δυνάμεων. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00, με τα πρώτα exit polls να αναμένονται λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης ενδέχεται να καταφέρει πλήγμα στο κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο κατηγορείται για φιλορωσικές πολιτικές και κατηγορείται ότι απομακρύνει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Γεωργιανό Όνειρο, υπό την ηγεσία του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Γεωργίας από το 2012, ενώ οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις, όπως το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, υπόσχονται φιλοδυτική πορεία και μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τις εκλογές, προειδοποιώντας ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τις πιθανότητες της Γεωργίας για ένταξη στην Ένωση, στόχος που έχει θεσμοθετηθεί στο Σύνταγμα της χώρας. Ωστόσο, η αβεβαιότητα κυριαρχεί, καθώς πολλοί ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι ή αποφεύγουν να δηλώσουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις.

Η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί, σε περίπτωση νίκης, να προχωρήσει σε εκλογικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και στην κατάργηση νόμων που θέσπισε πρόσφατα η κυβέρνηση, κατηγορώντας την για αυταρχικές τάσεις. Σχεδιάζει επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και να οργανώσει νέες εκλογές, με στόχο έναν πιο αντιπροσωπευτικό καταμερισμό της βούλησης του λαού.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, κάνει εκστρατεία με το σύνθημα ότι μόνο εκείνη μπορεί να αποτρέψει την «ουκρανοποίηση» της Γεωργίας, υπονοώντας τον φόβο μιας σύγκρουσης με τη Ρωσία. Το κυβερνών κόμμα επιδιώκει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, που θα του επιτρέψει να τροποποιήσει το Σύνταγμα και να θέσει περιορισμούς στα φιλοδυτικά κόμματα.

Το κλίμα στη χώρα παραμένει τεταμένο, καθώς δεκάδες χιλιάδες φιλοευρωπαίοι Γεωργιανοί διαδήλωσαν πρόσφατα κατά των αυταρχικών τάσεων της κυβέρνησης και της νομοθεσίας για την «ξένη επιρροή», η οποία κατά τους επικριτές της στοχεύει στη φίμωση της κοινωνίας των πολιτών. Οι μεγάλες αυτές κινητοποιήσεις τον Μάιο προκάλεσαν την οργή των Βρυξελλών, που πάγωσαν τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην Ε.Ε., ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους, με τη Γεωργία να απαντά απειλώντας με επανεξέταση των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον.

Επιπλέον, ένταση στις σχέσεις με τη Δύση προκαλεί και η πρόσφατη νομοθεσία που περιορίζει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Γεωργία, κάτι που έχει πυροδοτήσει ανησυχία και επικρίσεις διεθνώς.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη Δύση για παρέμβαση στις γεωργιανές εκλογές, ενώ η κυβέρνηση της Γεωργίας ελπίζει να συγκρατήσει την πλειοψηφία και να αποφύγει τις όποιες κοινωνικές αναταραχές που ενδέχεται να προκύψουν από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button