Πολιτική

Δούκας: Το Μουσείο Μαρία Κάλλας έχει καθιερωθεί στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας ως ένα ζωντανό κέντρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και δράσεων

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του Μουσείου Μαρία Κάλλας, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στη σπουδαία πολιτιστική προσφορά του, αλλά και στην απήχηση που έχει στο κοινό.

«Μέσα σ’ ένα χρόνο, το Μουσείο Μαρία Κάλλας, το πρώτο στον κόσμο αφιερωμένο στη μεγάλη λυρική καλλιτέχνιδα, έχει υποδεχτεί πάνω από 40.000 επισκέπτες από 35 χώρες. Με την αγάπη του κοινού, την εμπιστοσύνη των δωρητών και των συνεργατών μας, η ανάδειξη και η διάδοση της μοναδικής κληρονομιάς της σπουδαίας ντίβας της όπερας γίνεται πραγματικότητα», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε:

«Το Μουσείο Μαρία Κάλλας γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια, αφού έχει πλέον καθιερωθεί στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας ως ένα ζωντανό κέντρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και δράσεων».

Από τη δική του πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης Νίκος Πατρινός, τόνισε: «Το Μουσείο Μαρία Κάλλας αποτελεί ένα σύμβολο πολιτιστικής κληρονομιάς για την Αθήνα και τον Δήμο Αθηναίων.

Ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το μουσείο προσφέρει στην τοπική κοινότητα, δημιουργώντας ευκαιρίες συμμετοχής και πρόσβασης στον πολιτισμό για όλους, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην προβολή της Αθήνας ως διεθνούς πολιτιστικού προορισμού, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο».

Το μουσείο φιλοξενεί μια μοναδική συλλογή, που αριθμεί πλέον πάνω από 1.200 τεκμήρια. Παράλληλα, αναπτύσσει συνεργασίες με φημισμένα πολιτιστικά ιδρύματα, όπως με το Teatro alla Scala και την Εθνική Λυρική Σκηνή και μεταξύ άλλων συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο «Maria Callas at 100: Opera, Celebrity, Myth» στο Τορίνο.

Αυτό τον χρόνο ανέπτυξε και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, οικογένειες και σχολεία, με περισσότερες από 45 σχολικές ξεναγήσεις, αλλά καθιερώθηκε και ως ένα ζωντανό κέντρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και δράσεων.

Ουσιαστική υπήρξε και η κοινωνική δράση του μουσείου, με απώτερο στόχο την ίση προσβασιμότητα, την συμπερίληψη και την εξωστρέφεια στην κοινότητα.

Με ειδικά σχεδιασμένες ξεναγήσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα, το μουσείο προσφέρει από την αρχή της λειτουργίας του πρόσβαση και συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες για όλες και όλους.

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έχει συνεργαστεί με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ), το περιοδικό ΣΧΕΔΙΑ, Ειδικά Σχολεία και Λέσχες Φιλίας του δήμου Αθηναίων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός συνεργειών με φορείς, συλλόγους ΑμεΑ, συλλογικότητες, πολιτιστικούς χώρους από όλο το φάσμα των τεχνών κ.α.

Τέλος, στις βασικές δραστηριότητες του μουσείου ανήκουν τα προγράμματα της πρακτικής άσκησης και του εθελοντισμού.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button