Κόσμος

Το Ισραήλ αναβάλλει τα αντίποινα στο Ιράν μετά την διαρροή απόρρητων εγγράφων, λένε οι «Times»

Η διαρροή απόρρητων εγγράφων που φαίνεται ότι αφορούσαν τα αντίποινα που σχεδιάζει να εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον του Ιράν έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στην Ουάσινγκτον αλλά και στο Τελ Αβίβ.

Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα «The Times» ανέφερε σήμερα (24.10.2024) ότι το Ισραήλ έχει αναγκαστεί να αναβάλλει την πιθανή επίθεση με στόχο το Ιράν, λόγω των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά την διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων.

Πρόκειται για εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στο Telegram την περασμένη εβδομάδα και περιελάμβαναν αναλύσεις δορυφορικών φωτογραφιών που είχαν κάνει αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, με την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών (FBI) να ανακοινώνει προχθές Τρίτη (22.10.2024) την έναρξη έρευνας για την διαρροή των απόρρητων στοιχείων.

Ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει και στο Τελ Αβίβ, καθώς όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη ισραηλινή πηγή πληροφοριών, τα απόρρητα έγγραφα δεν παρουσίασαν τους στόχους που θα χτυπήσει το Ισραήλ, αλλά αποκάλυψαν στο Ιράν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να χτυπήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις.

Με αυτόν τον τρόπο, το Ιράν θα μπορεί να προβλέψει ορισμένα «μοτίβα» και ενδείξεις που θα «μαρτυρήσουν» τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Ισραήλ για τα αντίποινα που έχει υποσχεθεί μετά την ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου 2024.

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι το Ισραήλ έχει εναλλακτικά σχέδια, όμως πρέπει να τα δοκιμάσει σε διάφορες προσομοιώσεις, προτού αποφασίσει να τα εφαρμόσει στην πράξη, σε ρεαλιστικές συνθήκες.

«Η διαρροή των αμερικανικών εγγράφων καθυστέρησε την επίθεση λόγω της ανάγκης αλλαγής ορισμένων στοιχείων του στρατηγικού σχεδιασμού. Θα υπάρξουν αντίποινα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος σε σχέση με πριν», αναφέρει η πηγή πληροφόρησης στο δημοσίευμα των «The Times».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button